Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Η Λοιμώδης Περιτονίτιδα της Γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 10/10/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας, είναι μία ιογενής ασθένεια της γάτας που οφείλεται σε Κορωναϊό.

 

Παθογένεια

 

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό του ζώου με την αναπνοή και προσβάλλει τους βλεννογόνους του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος της γάτας. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες της γάτας, πιο συχνά όμως τις αρσενικές γάτες ενός έως δυο ετών.

 

Κλινική εικόνα

 

Η νόσος δεν ξεκινάει απότομα, έχει δηλαδή βραδεία εξέλιξη. Στην αρχή εμφανίζεται με ανορεξία, κατάπτωση, αφυδάτωση, απίσχναση, δύσπνοια και διόγκωση της κοιλιάς. Συχνά υπάρχει πυρετός, στις βαρύτερες όμως περιπτώσεις έχουμε την εμφάνιση υποθερμίας. Ορισμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν αναιμία, εμετούς ή διάρροια.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση στηρίζεται στον πυρετό που δεν υποχωρεί με θεραπεία αντιβιοτικών, τη χρόνια καχεξία και στη μελέτη και εργαστηριακή εξέταση του υγρού που προέρχεται από την περιτοναϊκή κοιλότητα. Στο εξίδρωμα αυτό ανευρίσκεται μεγάλη ποσότητα πρωτείνης, ινική και λίγα κύτταρα. Στις εξετάσεις αίματος διαπιστώνουμε αναιμία, λεμφοπενία και υπεργαμμασφαιριναιμία. Στην ακτινογραφία μπορεί να διαπιστωθεί συγκέντρωση υγρού στη θωρακική και περιτοναϊκή κοιλότητα.

 

Αντιμετώπιση

 

Χορηγούνται συνήθως ευρέως φάσματος αντιβιοτικά με πενιχρά συνήθως αποτελέσματα. Η απόληξη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θανατηφόρος.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.