Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Τι γνωρίζετε για την οξεία γαστρίτιδα;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 26/01/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η οξεία γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου που παρατηρείται πολύ συχνά στο σκύλο και τη γάτα.

 

Παθογένεια

 

Είναι συνήθως δύσκολη η αναγνώριση του αιτίου που προκαλεί γαστρίτιδα. Πάντως συνήθως γαστρίτιδα προκαλούν τα αλλοιωμένα τρόφιμα,  τα λοιμώδη νοσήματα (λοιμώδης ηπατίτιδα, νόσος του Carre, παρβοϊωση, κορωναίωση, μηκυτιάσεις, παρασιτώσεις), οι τοξίνες βακτηρίων & μυκήτων, διάφορα ξένα σώματα, φάρμακα ή  χημικές ουσίες (ασπιρίνη, κορτικοστεροειδή, μόλυβδος, απορρυπαντικά), σε κάποιες περιπτώσεις φυτά και φυτοτοξίνες, ορισμένες αλλεργικές καταστάσεις, δευτερογενείς καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και τέλος το shock και stress. Όλες οι προηγούμενες καταστάσεις σε μέτριο ή σε μεγάλο βαθμό προκαλούν βλάβη στο βλεννογόνιο φραγμό του στομάχου και προκαλούν γαστρίτιδα.

 

Πρόληψη

 

Η πρόληψη της γαστρίτιδας αφορά στην πρόληψη για κάθε έναν χωριστά από τους παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα.

 

Κλινική Εικόνα

 

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός. Συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται συμπτώματα ναυτίας (σιελόρροια, κινήσεις μάσησης) και πολυδιψία. Το έμεσμα μπορεί να είναι υδαρές, με περιεχόμενο τροφής, μπορεί να έχει βλέννες ή χολή. Το ζώο εύκολα αφυδατώνεται και κατά τρόπο παράδοξο στις εργαστηριακές εξετάσεις παρουσιάζει οξέωση και όχι αλκάλωση όπως θα αναμενόταν.

 

Διάγνωση

 

Στηρίζεται στο ιστορικό από τον ιδιοκτήτη του ζώου, τα συμπτώματα, τις βιοχημικές εξετάσεις, την παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και τέλος τη γαστροσκόπηση.

 

Αντιμετώπιση

 

Δίαιτα πλήρης για τουλάχιστον 24 ώρες. Συνήθως για τη θεραπεία της γαστρίτιδας χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων: οροί και ηλεκτρολύτες, αντιεμετικά (μετοκλοπραμίδη) κυρίως ενδομυικά, αντιχολινεργικά (ατροπίνη), αντιόξινα (MgOH, AlOH) και ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων (σιμετιδίνη). Πολλές φορές συνιστάται η γαστροτομή για την αφαίρεση ξένου σώματος.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.