Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Δηλητηρίαση από το Τρωκτικοκτόνο Στρυχνίνη

Παθογένεια
Η δράση του δηλητηρίου εντοπίζεται στο νωτιαίο μυελό και ταυτόχρονα αδρανοποιεί τη δράση της χολινεστεράσης. Ως συνέπεια έχουμε την εμφάνιση σπασμών σε ολόκληρο το μυικό σύστημα του ζώου και στο τέλος έχουμε την εκδήλωση ασφυξίας.
Πρόληψη
Η τοξικότητα των φαρμάκων αυτών είναι υψηλή. Οι δηλητηριάσεις αυτές προκαλούνται εύκολα στα ζώα και οφείλονται είτε σε αμέλεια ή σε σκόπιμη ενέργεια (φόλα). Επίσης ο σκύλος και η γάτα μπορεί να προσλάβουν το δηλητήριο αυτό, τρώγοντας νεκρό ποντικό, που είχε δηλητηριαστεί από την ουσία.
Κλινική εικόνα
Τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά τη λήψη από το στόμα. Εκδηλώνονται τετανικοί σπασμοί όλων των μυών του σώματος, με χαρακτηριστική την έκταση του τραχήλου προς τα άνω και πίσω.
Διάγνωση
Από το ιστορικό και τα κλινικά συμπτώματα. Για τον εργαστηριακό προσδιορισμό σε νεκροτομικά ευρήματα, χρησιμοποιούνται συνήθως διάφορες τεχνικές (TLC).
Αντιμετώπιση
Χρησιμοποιείται διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου ή ταννικού οξέος. Η κυρίως όμως θεραπεία, είναι συμπτωματική με ορούς, εμετικές ουσίες (απομορφίνη) και χορήγηση βαρβιτουρικών και κυρίως Νεμβουτάλη.
Η αλόγιστη και υπερβολική χρήση εντομοκτόνων, προκαλεί υψηλή συγκέντρωσή τους στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών εμβίων όντων και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή στην υγεία του ανθρώπου.