Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Ρωτήστε τον Κτηνίατρο

Ερωτήσεις74 Απαντήσεις25 | Άνοιγμα Όλων
Aν ακολουθεί λανθασμένη θεραπεία το σκυλί κινδυνεύει;
Καλημέρα. Σε γενική εξέταση αίματος που πραγματοποιήθηκε στο κτηνιατρείο πριν από επέμβαση στείρωσης στο θηλυκό τζακ ρασελ μου, βρέθηκαν απ` ότι μου είπε ο κτηνίατρος χαμηλά αιμοπετάλια (61.000/ μL) ενώ θα έπρεπε να είναι περίπου 150 απ`ότι είπε. Τα άλλα είπε πως είναι καλά, ωστόσο σήμερα που το παρατηρώ βλέπω λεμφοκύτταρα 86.1% (9,6 χ 10/ μL), λευκά 11,2 και ερυθρά 7.03 με αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνη. Να σημειώσω εδώ πως ο βοηθός του κτηνίατρου που έκανε την αιμοληψία, δυσκολεύτηκε να πάρει αίμα, τρύπησε 2 φορές και τη δεύτερη που πήρε τελικά σε μια 2,5ml σύριγγα, είχε τραβήξει και τουλάχιστον 1 ml αέρα, φοβάμαι οτι προκλήθηκε αιμόλυση. Ο κτηνίατρος δεν ήταν μπροστά στην αιμοληψία όμως. Μόλις είδε το αποτέλεσμα, φυσικά ακύρωσε το χειρουργείο για να μην αιμορραγήσει, μου είπε οτι μάλλον από τσιμπούρι το έπαθε (βάζω αμπούλα στο σκυλί κάθε 28 μέρες χειμώνα- καλοκαίρι και τσιμπούρι έχω δει μια φορά στο κρεβάτι της, ψόφιο και χωρίς να έχει φουσκώσει, σε σπίτι στην εξοχή) έκανε ένα τεστ speed ehrli το οποίο θέλει μεγάλη προσπάθεια για να διακρίνεις οτι άλλαξε λίγο χρώμα η γραμμή που το κάνει θετικό. Ωστόσο μας έδωσε αγωγή για 1 μήνα το doxytab 100 μαζί με κορτιζόνη 2 φορές τη μέρα. Το ερώτημά μου είναι αν παίρνει λανθασμένα την αγωγή, μπορεί να τη βλάψει; και δεύτερον εφόσον είναι ήδη υπό αγωγή 4-5 μέρες, αν κάνω επανάληψη της γενικής αίματος αλλού τώρα, θα είναι επηρεασμένη από την αγωγή και επομένως αναξιόπιστη; Δε θέλω να αδικήσω το γιατρό, όμως επειδή εργάζομαι σε παραϊατρικό επάγγελμα, ξέρω οτι η αιμόλυση, αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα σε κάποιες περιπτώσεις. Και μια σημείωση, μετά την αιμοληψία, πίεσε μόλις 20 δευτερόλεπτα με βαμβάκι και δεν έτρεξε σταγόνα αίμα
Νικήτας
 • Καλησπέρα,

  Η αιμόλυση σαφώς επηρεάζει κάποιες τιμές, ιδιαίτερα της Γενικής Αίματος.

  Η όποια θεραπεία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις νέες εξετάσεις

  Είναι σαφώς σημαντικό, και είναι προς τιμήν του,  το ότι ο συνάδελφος μου ενήργησε με προσοχή και χωρίς ρίσκο, από τη στιγμή που ο κίνδυνος αιμορραγιών θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για τη ζωή του ζώου.

  Στην Ελλάδα και παρά τη συστηματική χρήση αμπουλών, ο κίνδυνος από τσιμπήματα είναι μεγάλος. Γ αυτό απαιτούνται και άλλα βοηθήματα όπως κολάρο ή χάπια.

  Ευχαριστώ

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

   

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
ΒΗΧΑΣ - ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
ΚΑΛΣΗΠΣΕΡΑ, Ο ΣΚΛΥΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 14 ΕΤΩΝ CHOW CHOW ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ EDV KAI EKEI EXEI ΚΑΙ ΒΗΧΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ. Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ ΤΟ NOROCLAV 500g (Norbrook) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ. ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΕΑΣ ΑΝ ΤΟΥ ΤΑΒΑΛΩ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΙΝΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΝΕΡΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ
 • Καλησπέρα,

  Για τις αρθρώσεις, υπάρχει ένα σκεύασμα το ArthroVet της εταιρείας VetExpert το οποίο είναι σε μορφή κάψουλας και δίνετε το εσωτερικό. Είναι εξαιρετικά εύγευστο και δίνεται ως λιχουδιά.

  Το Noroclav θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το ανθρώπινο σκεύασμα Augmentin 312 που είναι σε σιρόπι.

  Αλλά για το τελευταίο καλό είναι να πάρετε την έγκριση του συναδέλφου που παρακολουθεί το ζώο σας και που θα καθορίσει τη δοσολογία και τη διάρκεια της θεραπείας.

  Ευχαριστώ πολύ, 

  Πάνος Μαραφέλιας

  Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Αιμοραγία Πνευμονων
Καλημέρα σας, Η γατούλα μου την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ άρρωστη. Μετά από 3 επισκέψεις στον κτηνίατρο και μετά από πολλές ακτινογραφίες δεν έχουμε βρει την αιτία του προβλήματος. Το μόνο που διαπιστώθηκε είναι περίπου 30ml αίμα ανάμεσα από τα πνευμόνια. Με παρακέντηση καταφέραμε να αφαιρέσουμε περίπου 25ml αίμα και για 2 ημέρες η γάτα ήταν πολύ καλύτερα. Δυστυχώς η τελευταία ακτινογραφία έδειξε ότι μαζεύτηκε ξανά αίμα ή υγρό και η υγεία της γάτας επιβαρύνθηκε πάλι (δεν τρώει η πίνει νερό παρά μόνο με σύριγγα από εμάς.) Υπάρχει φοβερή δυσκολία στην αναπνοή μαζί με συριγμό. Η γάτα ζει πολύ λίγες ώρες στον κήπο και γενικά ζει μέσα στο σπίτι. Ηλικία της είναι 8 ετών και είναι γένους θηλυκού στειρωμένη και εμβολιασμένη. Από το κτηνιατρείο δεν μας είπαν ξεκάθαρα την αιτία . Μας είπαν ότι μπορεί να είναι καρκίνος ή δηλητήριο σκορπιού ή κάποιο κοκαλάκι που δεν φαίνεται και έχει κάνει διάτρηση. Θα ήθελα την γνώμη σας. Με εκτίμηση, Γιώργος
ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Θα ήταν πολύ επικίνδυνο και από τη θέση αυτή να σας δώσω απάντηση για ένα τόσο σοβαρό και πολύπλοκο περιστατικό. Πολύ δε περισσότερο, όταν δεν έχω δει τις ακτινογραφίες και τις εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά επίσης δεν έχω εξετάσει τη συγκεκριμένη γατούλα.

  Επομένως θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε πιστά τις συστάσεις των συναδέλφων μου που χειρίστηκαν μέχρι τώρα το περιστατικό.  

  Αντιλαμβάνεστε ότι το να δοθεί ακριβής διάγνωση σε μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς απίθανη. 

  Είμαι σίγουρος ότι έχετε κάνει ότι καλύτερο για το ζωάκι σας και εύχομαι και ελπίζω στο τέλος να πάνε όλα καλά .

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος


  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Εμετός και διάρροια σκούρου χρώματος μετά από χορήγηση Naprosyn σε ενήλικη γάτα
Καλησπέρα σας, επειδή στην περιοχή μας δεν υπάρχει κτηνίατρος που να ασχολείται με μικρά ζώα, ζητάω τη βοήθεια σας για τη γάτα μου. Πριν 5 ημέρες ξαφνικά αρχισε να κουτσαίνει στο πίσω δεξί πόδι της (μάλλον από κάποιο στραβοπάτημα) και επειδή δεν βλέπαμε βελτίωση,της δώσαμε 1,5 δισκίο Naprosyn ανακατεμένο μέσα στο φαγητό της σε 3-4 δόσεις. Την περασμένη Κυραική όμως παρουσίασε διάρροια και έντονο εμετό σε σκούροκαφέ/μαύρο χρώμα με λίγο αίμα και έκτοτε μόλις πιεί νερό ή γάλα, αμέσως κάνει εμετό σκούρου χρώματος ενώ δε δέχεται καθόλου φαγητό. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βοηθήσουμε, μήπως την πείραξε το Naprosyn στο στομάχι και της δημιούργησε αιμορραγία; Πως να την κάνουμε να νιώσει καλύτερα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Τάσος
 • Καλησπέρα,

  Το Naprosyn είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο κατάλληλο αποκλειστικά και μόνο για ανθρώπινη χρήση. Η χορήγηση της στο ζώο σας μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του βλεννογόνου φραγμού του πεπτικού του συστήματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πεπτικό έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάχτυλο.

  Το ζώο αυτό θέλει ενέσιμη θεραπεία οξείας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας η οποία περιλαμβάνει συνδυασμούς φαρμάκων (αντιόξινα, αντιεμετικά, οροί), η οποία μπορεί να γίνει μόνο από κτηνίατρο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε φαγητό και νερό απ'ο το στόμα μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 7782981 για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση.

  Πάνος Μαραφέλιας , Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Θεραπεία ερλιχίωσης- Προς κ. Παναγιώτη Μαραφέλια
Σας ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστική και αναλυτική σας απάντηση. Δεν είχα πρόθεση να πειραματιστώ πάνω στο σκύλο, απλώς δεν είχα τη δεδομένη στιγμή οικονομική δυνατότητα να τον βοηθήσω αλλιώς και όταν είδα ότι η αντιβίωση τον βοήθησε τη συνέχισα. Μια διευκρίνιση περαιτέρω: όταν λέτε 3 χάπια των 100 μιλάτε για ημερήσια δόση ή δωδεκάωρη; Σας ευχαριστώ και πάλι. Αυτό που κάνετε σας τιμά.
Ελένη
 • Μάλιστα, 3 χάπια 1 φορά την ημέρα ή 1 1/2 χάπι πρωί και 1 1/2 χάπι βράδυ. 

  Παναγιώτης Μαραφέλιας, Κτηνίατρος


  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Θεραπεία εριλιχίωσης
Θα ήθελα να ρωτήσω για έναν αδέσποτο αρσενικό σκύλο όχι πάνω από 3 ετών γύρω στα 30 κιλά. Παρουσίασε συμπτώματα εριλιχίωσης (έλκη στις πατούσες και στους βλενογόνους, επίμονη ρινορραγία) και ξεκινώντας από το Μάιο πήρε 3 φορές vibramycin, το Μάιο για 20 μέρες, τον Αύγουστο για 25 και τώρα τον Οκτώβριο βρίσκεται στην 30η μέρα. Όσες φορές πήρε αντιβίωση βελτιωνόταν αμέσως αλλά όταν σταματούσε τα συμπτώματα επανέρχονταν. Αυτήν την τελευταία φορά σταμάτησα στις 28 μέρες, γιατί φοβήθηκα την παρατεταμένη λήψη αντιβίωσης. Μόλις σταμάτησα παρουσίασε έλκη στις πατούσες και κάποιες κυκλικές πληγές στα πόδια και έτσι τη συνεχίζω.Τι μπορώ να κάνω;Μέχρι πόσο καιρό μπορεί να παίρνει αντιβίωση: Τι παρενέργειες υπάρχουν;
Ελένη Γκιούνα
 • Η διάρκεια χορήγησης κάποιου φαρμάκου όπως και η δόση του καθορίζονται από τον επιβλέποντα Κτηνίατρο. Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία θεωρώντας ότι η διάρκεια της χορήγησης και η δόση του φαρμάκου είναι σωστή.

  Σε ότι αφορά στην ερλιχίωση το ζώο αυτό θα πρέπει να παίρνει 3 χάπια δοξυκυκλίνης των 100mg (εφόσον είναι 30 κιλά)  και για 45 μέρες χωρίς διακοπή. Προτιμούμε δοξυκυκλίνη ειδική για σκύλους (πχ Ronaxan, Doxitab) εφόσον τα σκευάσματα αυτά έχουν έκδοχα ειδικά για ζώα. 

  Στην περίπτωση αυτή που μου αναφέρετε προφανώς η θεραπεία δεν έγινε ποτέ σωστά. Θα πρότεινα εξέταση αίματος, Γενική Αίματος για τον προσδιορισμό των αιμοπεταλίων, Βιοχημική αίματος για έλεγχο νεφρών - ήπατος, αλλά και προσδιορισμό αντισωμάτων για ερλιχίωση αλλά και λεϊσμανίωση (αφού μιλάτε για έλκη).

  όταν ελεγχθούν όλα αυτά, θα πρέπει ο θεράπων Κτηνίατρος να αποφασίσει για την ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι η ερλιχίωση πολλές φορές πέφτει στη χρόνια ή υποξεία της μορφή ως συνέπεια της κακής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως η θεραπεία δεν είναι καθόλου εύκολη.

  Παναγιώτης Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Στειρωση θηλυκου σκυλου
Η σκυλιτσα μου, 1 ετους, πεθανε λιγες ωρες μετα την στειρωση, χωρις καποιον εμφανη λογο. Ποιες οι πιθανες επιπλοκες της στειρωσης?
Γεωργια
 • Η στείρωση όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές.

  Η κλασσικότερες επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι:

  1. Η λιπώδης εμβολή. Είναι κατάσταση που σπάνια κάποιος θα μπορέσει να την αναστρέψει ή και να την προλάβει. 
  2. Τοξική δράση των αναισθητικών φαρμάκων στο μυοκάρδιο.Είναι κάτι που εκ των προτέρων δεν μπορεί κάποιος να το γνωρίζει.
  3. Οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Είναι πιθανό η αναισθησία λόγω της υπότασης που προκαλεί να δημιουργήσει τοξική δράση στα νεφρά του ζώου.
  4. Μετεγχειρητική αιμορραγία. Ένα ζώο υπερκινητικό μπορεί κάνοντας κάποιες ιδιαίτερες κινήσεις να προκαλέσει χαλάρωση των εσωτερικών ραμμάτων οπότε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχουμε μια αιμορραγία που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

  Πάντως αυτή η μεγάλη ατυχία που προέκυψε στο ζωάκι σας είναι ιδιαίτερα σπάνια, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα και εκφράζουμε την συμπαράσταση μας.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Το γατακι μου 3 μηνων το οποιο το βρηκα στο δρομο οταν περιπου ηταν 2 εβδομαδων και το μεγαλωνω μαζι με το αδερφακι του τισ τελευταιες 3 μερες σταματησε να εχει ορεξη και ενεργεια και δεν τρωει και ολο κοιμαται ! εδω που μενω κτηνιατρος ερχεται μονο Σ/Κ !
Τι να κανω ? Δεν τρωει και μονο θελει να κοιμαται προδπαθω να το ταισω αλλα δεν μπορει να μασησει και να καταπιει ,εμφανισε και διαροια . Ηταν πολυ υγιεστατο γατακι με πολυ ενεργεια και ετρωγε αρκετα ! Ποτε δεν ειχα τετοιο θεμα μαζι του . πρεπει να του δωσω αντιβιωση ? Εχω αρχισει και το ταιζω με μπιμπερο παλι για να μην αφυδατωθει !!!!
Μαρια Λ.
 • Μέχρι να έρθει ο Κτηνίατρος προσπαθήστε να ταΐζετε το γατάκι  με ζωμό από βρασμένο κοτόπουλο, αραιωμένο γιαούρτι και να του δίνετε 1/2 χάπι vibramycin.

  Παναγιώτης Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Καθαρισμος Αυτιων Γατας
Προκαλεί πόνο στη γάτα ο καθαρισμός των αυτιών της (μαύρα στίγματα και ελάχιστο αίμα) με διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη ή αλκοολ? Ευχαριστώ
Ιωάννα Σεβερη
 • Επειδή ο βλεννογόνος είναι ευαίσθητος ναι όντως ο καθαρισμός με  διάλυμα που περιέχει χλωρεξιδίνη ή αλκοολ μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνος. 

  Για τον καθαρισμό των αυτιών υπάρχουν ειδικά καθαριστικά (Otiseptil, Epiotic, Cleanor, Trizaural, Otosol, Eau de Menthe κλπ). Επίσης καθαρισμός μπορεί να γίνει και με απλό παραφινέλαιο.

  Καλό θα ήταν να γίνει και μια μικροσκοπική εξέταση μήπως στο αυτί υπάρχει παρασίτωση από ωτοδεκτική ψώρα.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
ηπατικη εγκεφαλοπαθεια
καλησπερα σας, το σκυλακι μου ειναι 5 ετων και πασχει απο ηπατικη εγκεφαλοπαθεια. μεχρι τωρα εχω δοκιμασει την hepatic της royal και της purina. τι αλλο θα μου προτεινατε για τροφη? οι βιολογικες επιτρεπονται η εχουν μεγαλα ποσοστα σε πρωτεινη???
κατερινα μπουτζη
 • Μήπως εννοείτε ηπατική ανεπάρκεια; 

  Σε κάθε περίπτωση ηπατικής βλάβης οι ενδεδειγμένη διατροφή είναι πάντα η κλινική (Hepatic της Royal Canin, l/d της Hill's). Οποιαδήποτε άλλη τροφή μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση του ζώου σας.

  Επίσης βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ειδικά ηπατοπροστατευτικά βοηθήματα (WePatic, Samylin, Sillicure) 

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
διατροφη κ δοντια κουνελιου
Γεια σας . Εχω 1 κουνελι νανο 1 χρονου κ θα ηθελα να ξερω εαν το ξερο χορτο του εμποριου ειναι καταλληλο γι αυτο κ αν το βοηθαει ωστε να διατηρουνται τα δοντια τ σε ενα μεγεθος κ να μην μεγαλωνουν αλλο. Ειναι 1.300 gr κ τ δινω κ 3 κουταλιες της σουπας ξηρα τροφη με λιγα λαχανικα τη μερα. * Και πολυ χορτο
fanis
 • Το ξερό χόρτο του εμπορίου είναι κατάλληλο αλλά και απολύτως απαραίτητο για τη διαδικασία της πέψης του κουνελιού. 

  Ως ένα βαθμό βοηθάει και στην τριβή των οδόντων. Για την τριβή όμως αυτή καλό είναι να προμηθευτείτε κάποιο φυσικό κορμό δέντρου ή τις κατάλληλες πέτρες που προορίζονται για τη δουλειά αυτή. Ταΐζουμε το ζώο τυποποιημένες τροφές και αποφεύγουμε τις νωπές.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Τροφή για κουτάβι 2,5 μηνων
Καλησπέρα Εχω ενα κουταβάκι beagle 2,5 μηνών. Πριν παρω το κουταβάκι ειχα προμηθευτεί ολα τα απαραίτητα και ανάμεσα σε αυτα ήταν και ενα σακουλάκι 2,5 κιλά τροφή. Η τροφουλα αυτη ειναι της purina η tonus dog chow puppy με αρνί. Όταν όμως παρέλαβα το κουταβάκι μου μου είπαν ότι καλο θα ήταν να συνεχίσει να τρώει την τροφή που έτρωγε δηλ την Royal canin junior και ετσι αγόρασα ενα σακουλάκι 2 κιλά απο το pet shop. Τώρα η Royal canin τελειώνει και θα ήθελα να ρωτησω αν μπορω να δώσω απο την τροφή της purina ή πρεπει να παρω παλι Royal canin. Θελω το κουταβάκι μου να τρέφεται καλα για να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Χριστινα
 • Μπορείτε να κάνετε σταδιακά (αρχικά ανάμειξη παλιάς τροφής με καινούργια 50 - 50 για ένα διάστημα 5 ημερών) αλλαγή σε οποιαδήποτε τροφή επιθυμείτε. Η Royal Canin είναι Super Premium τροφή ενώ η Purina Dog Chow Premium.  

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
ουλιτιδα σκυλου
Γεια σας. Εχω ενα σκυλακι που τωρα ειναι περιπου 10 ετων και προσφατα του εγινε καθαρισμος των δοντιων με ηρεμιστικη ενεση γτ η ναρκωση ηταν επικινδυνη λογω της ηλικιας του .( πολυ πετρα ) Δυστυχως ομως του βρηκαν και ουλιτιδα κ μ εδωσαν χαπακια stomagul για να υποχωρησει. Μου ειπαν πως σε περιπτωση π δν υποχωρησει πρεπει να του αφαιρεθει ενα χαλασμενο δοντι π ηταν διπλα στο ουλο π ειχε το προβλημα αλλα με ολικη ναρκωση. Μ ειπαν οτι ειναι επικυνδινο ομως λογω της ηλικιας του κ να ρισκαρουμε. Εχω φοβαμαι γτ τωρα εκτος απο το προβλημα στο μασημα.( δυσκολευεται να τρωει σκληρες τροφες κ του δινω κονσερβες με salmon oil ) και ειναι αρκετα καλα. Πειτε μου την γνωμη σας. Ευχαριστώ
Φανης
 • Εφόσον είναι καλά δεν χρειάζεται να προβείτε σε κάποιου είδους χειρουργική αντιμετώπιση.  Ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο σας θα πρέπει να σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. 

  Πάνος Μαραφέλιας  Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
υιοθεσία γάτας ή οχι;
Καλησπέρα, Σκεπτόμουν να υιοθετήσω ένα αρσενικό γατάκι 2 μηνών. Όμως, θα πρέπει να λείπω από το σπίτι 6-7 ώρες κάθε μέρα. Είναι υγιές για το γατάκι να μένει τόσες ώρες μόνο του; Επίσης, το σπίτι είναι μικρό καθώς είναι φοιτητικό, θα είναι πρόβλημα για το γατάκι;
ολυμπία
 • Καλησπέρα, 

  Το γατάκι είναι ζώο συντροφιάς. Ούτε η έκταση του σπιτιού ούτε κ η διάρκεια που λείπετε το ενδιαφέρουν. Το ζώο απολαμβάνει το χάδι, το παιχνίδι και τη σχέση που θα αναπτύξετε στο χρόνο που εσείς μπορείτε να διαθέσετε. 

  Αυτό που θα πρέπει να φροντίσετε είναι το ασφαλές περιβάλλον μέσα στο σπίτι, να μην έχει πρόσβαση σε  καλώδια, χημικά, φάρμακα καθώς και το μπαλκόνι, σε περίπτωση που θα θέλατε να βγαίνει, να το περιφράξετε με κάποια καλαμωτή για να αποφύγετε τον κίνδυνο πτώσης.

  Τέλος μη παραλείψετε να κάνετε τα εμβόλια του και την αποπαρασίτωση του όταν γίνει 2 μηνών στον κτηνίατρο σας.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
βρεγμένη κοιλιά χάμστερ
Καλησπέρα σας, Έχω ένα θηλυκό χάμστερ εδώ και 1 χρόνο και 3 μήνες. Που και που βλέπω την κοιλιά της βρεγμένη κ λίγο κίτρινη. Υποθέτω ότι ειναι από τα ούρα μιας κ το μέρος στο οποίο πηγαίνει είναι χαμηλό κ σέρνεται με την κοιλιά. Υπάρχει περίπτωση όμως να είναι κάτι άλλο; Τι πρέπει να κάνω; Την καθαρίζω μια φορα τη βδομάδα. Κατά τα άλλα είναι ενεργήτική, τρώει αρκετά, αλλά ποτέ της δεν συμπαθούσε κ πολύ τον τροχο...θα την έλεγα λίγο τεμπέλα. Σας ευχαριστώ πολύ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΖΕΠΙΔΟΥ
 • Αυτό που μου περιγράφεται είναι προφανώς ούρα, αλλά εννοείται πως θα πρέπει να πάτε το ζώο σας στον κτηνίατρο ώστε να εξετασθεί και να σας το επιβεβαιώσει. Επίσης, πιθανόν θα πρέπει να πάρετε και κάποιο ποιοτικό υπόστρωμα για χαμστεράκια, και να μην αρκεστείτε στο κλασσικό πριονίδι.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Ψύλλοι- οριστική αντιμετώπιση
Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, Πήρα χθες ένα κουτάβι απο μια κοπελα που τα εδινε για υιοθεσια, 1,5 μηνων μικροσωμο(θα γινει 5 κιλα μου ειπε η κτηνιατρος), απροσδιοριστης ρατσας, και οταν το εκανα μπανιο χθες ειδα οτι ειχε απιστευτα πολλους ψυλλους. Ειχα λιγη γερανιολη και το ψεκασα. Σημερα, εβρασα σε ενα λιτρο νερο 4 λεμονια, δυο σκελιδες σκορδο, 2 κουταλιες της σουπας μηλοξυδο και οταν κρυωσε προσθεσα 6 σταγονες αιθεριο ελαιο λεβαντα και τον ψεκασα. Επισης στο φαγητο του προσθεσα μια κομμενη σκελιδα σκορδο. Το εφαγε, ολο. Εχω παρει χαπι ενδοαποπαρασιτωσης, δεν το εδωσα ακομα, και αμπουλα vectra 3d. Ο αντρας μου εχει σοβαρα θεματα με δερματιτιδες και η εξαπλωση των ψυλλων στο σπιτι ειναι ακρως επικινδυνη. Χρειαζομαι μια μεθοδο η συνδυασμο μεθοδων για οριστικη και σιγουρη εξαλειψη των ψυλλων πριν μπει μεσα στο σπιτι το κουταβι. Σκεφτομαι 2 μερες μετα την αμπουλα να του βαλω εξωτερικα και διατομικη γη. Δεν ξερω αν υπαρχει καποια αλληλεπιδραση με την αμπουλα και τη διατομικη γη. Επισης σκεφτομαι για κολαρο αλλα δε θελω κατι που να αποκλειει το να κοιμαται το σκυλι μαζι μας, το scalibor ας πουμε δε νομιζω οτι ειναι ασφαλες για συνεχη επαφη με το ζωο και με εμας. Αυτα ειναι οι δικες μου σκεψεις, θα εκτιμουσα τις προτασεις σας. Επαναλαμβανω απλα οτι θελω κατι που να μην αφηνει ουτε 1% περιθωριο αποτυχιας, καταλαβαινετε, υπαρχει προβλημα. Ευχαριστω!
Μαρια Βλαχου
 • Ο συνδυασμός αμπούλας (όπως η Vectra 3D, που αναφέρατε) αλλά και ενός χαπιού όπως το Bravecto (που έχει τρίμηνη διάρκεια κάλυψης), θα σας λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Χρήσιμο είναι το πολύ συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα όλων των χώρων στο σπίτι μας, που επισκέφθηκε το κουτάβι, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν αυγά των ψύλλων.

  Στη συνέχεια, θα πρέπει σχολαστικά να καλύπτουμε  το ζώο, κάθε μήνα με αμπούλα και κάθε τρίμηνο με χάπι όλο το χρόνο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα προσβληθεί εκ νέου από κάθε τύπου εξωπαράσιτο. Τέλος, όλες αυτές οι πρακτικές συνταγές (με λεμόνια, σκόρδο, μηλόξυδο, ύλη διατόμων κλπ), βοηθούν αλλά δεν εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την προστασία από τα εξωπαράσιτα.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

   

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Θεραπεια Ι-131 και κατοικιδιο
Καλησπέρα σας, Πήρα πρόσφατα στο σπίτι ένα γατάκι που το βρήκα έξω από την πόρτα μου σε άθλια κατάσταση. Το γατάκι είναι υγιέστατο 4 μηνών και το έχω στο διαμέρισμα που μένω. Λόγω μιας περιπέτειας που είχα με την υγεία μου θα χρειαστει τον Σεπτέμβριο να υποβληθώ σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο Ι-131. Θα μείνω στο νοσοκομείο 4 ημέρες και έπειτα θα πρέπει να μείνω σπίτι αλλά μακρία από ανθρώπους για μερικές ημέρες ακόμη. Πιστεύετε οτι εκείνες τις ημέρες δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή μαζί μου ούτε το γατάκι; Θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του; Τί θα προτίνατε να κάνω; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, Ελένη
Ελένη
 • Ενας τόσο μικρός σε ηλικία οργανισμός, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ακτινοβολία, η οποία είναι ιδιαίτερα τοξική και επικίνδυνη για την υγεία του. Επομένως από τη στιγμή που θα πάρετε το Ι 131, θα πρέπει το γατάκι να απομακρυνθεί από κοντά σας για ένα 15ήμερο περίπου.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

   

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Παχύσαρκος γάτος
Έχουμε έναν γάτο 2 ετών στειρωμένο ο οποίος είναι πολύ λαίμαργος και έχει παχύνει (5,2kg) καθώς κάναμε το λάθος και τον ταΐζαμε αρκετά. Προσπαθούμε να του κάνουμε δίαιτα μειώνοντας την ποσότητα της τροφής και τις λιχουδιές αλλά δείχνει να πεινάει πάρα πολύ. Επίσης είναι εκ φύσεως αρκετά τεμπέλης και σε συνδυασμό με την διαμονή σε διαμέρισμα δεν ασκείτε αρκετά. Δεδομένου ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας (τον εξετάζετε εσείς) μπορείτε να μας προτείνετε κάποια τροφή διαίτης από την οποία με την κατάλληλη δοσολογία θα παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα θα χάνει βάρος; Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.
Κωνσταντίνος Αθανασίου
 • Είναι πολύ σημαντικό, να ... αναγκάζουμε το Γάτο να κινείται, όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να έχουμε ποικιλία παιχνιδιών, πολλές φορές αυτοσχέδιων ώστε το ζώο να έχει ενδιαφέρον σε κάποια δραστηριότητα. Επίσης το φαγητό του να το κρύβουμε σε διάφορα σημεία, ώστε να καταβέλει κάποια προσπάθεια να το βρει.

  Θα σας πρότεινα από τροφές, τη Neutered Satiety Balance της Royal Canin, αλλά σε ημερήσια ποσότητα από 60 έως 70 γραμμάρια. Η τροφή αυτή θα τον βοηθήσει να διατηρήσει  το βάρος του, στο σημείο που είναι τώρα. Δε νομίζω ότι χρειάζεται απώλεια βάρους, αντίθετα χρειάζεται να μην προστεθεί περισσότερο.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

   

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Ποια ειναι τα πρωτα βηματα για ενα κουταβι?
Μεσα στην εβδομαδα θα ερθει το κουταβακι μου σπιτι...πρωτη φορα παιρνω σκυλο στο σπιτι..ειναι μικρουλι 1-2 μηνων και θελω να μαθω ποια ειναι τα πρωτα βηματα που πρεπει να κανω? Ποτε θα ειναι η πρωτη επισκεψη στον κτηνιατρο τι γαλα να του δινω και τα σχετικα...μπορειτε να με βοηθησετε?
Μαρια
 • Καλώς να δεχτείτε το νέο σας κουταβάκι, να είστε σίγουρη πως η ζωή σας θα αλλάξει προς το καλύτερο.

  Δεν είναι αναγκαίο, να δώσετε γάλα στο ζωάκι, αντίθετα μάλιστα αυτό μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα (δυσπεψίες κλπ).

  Καλό είναι να προμηθευτείτε μια καλής ποιότητας ξηρή τροφή για κουτάβια (πχ Growth της Royal Canin ή και puppy της Hill's )   και αυτή θα χορηγείτε στο ζώο 3 φορές την ημέρα.

  Αμέσως μόλις προμηθευτείτε το κατοικίδιο θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Κτηνίατρο που θα επιλέξετε ώστε : 1. να εξετάσει το ζώο,   2. να σας δώσει πληροφορίες και κατευθύνσεις για τη σωστή συμβίωση, και 3. ενδεχομένως να κάνει το πρώτο του εμβόλιο και την αποπαρασίτωση.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Τροφη για μικροσωμο σκυλο με προβλημα μητρωειδους βαλβιδας cavalier king charles spaniel (προχωρημενη μορφη)

Δημητρης Δανιηλιδης
 • Ως κατάλληλες τροφές για την καρδιακή ανεπάρκεια του συγκεκριμένου σκύλου, μπορείτε να δώσετε είτε την Cardiac της εταιρίας Royal Canin,  ή την H/d Prescription Diet της εταιρίας Hills. Και οι δύο τροφές αυτές δρούν συνδυαστικά (κυρίως μέσω της ρύθμισης των ηλεκτρολυτών) με την θεραπεία που ακολουθεί ο σκύλος σας, και βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής του.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Κλινικές διατροφες
Οι κλινικές διατροφες καταναλώνονται εφ όρου; Εφόσον το πρόβλημα εχει αντιμετωπιστεί. Ευχαριστω.
Πέτρου
 • Υπάρχουν περιπτώσεις, που οι κλινικές δίαιτες, πρέπει να δίνονται στο ζώο ολόκληρη τη ζωή του. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Νεφρική Ανεπάρκεια και η Καρδιακή Ανεπάρκεια και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.  Μάλιστα δε, η διακοπή μιας τέτοιας δίαιτας μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου.

  Υπάρχουν κλινικές δίαιτες που προσφέρουν πολλά στην ποιότητα ζωής του ζώου, όπως οι δίαιτες που ενισχύουν και προστατεύουν τις αρθρώσεις, άρα και αυτές οι δίαιτες δεν είναι καλό να διακοπούν.

  Σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι  οξεία γαστρίτιδα, η κολίτιδα, η παχυσαρκία αλλά και ορισμένες περιπτώσεις ουρολιθιάσεων, θα μπορούσε να γίνει διακοπή της κλινικής δίαιτας, εφόσον ο κτηνίατρος που παρακολουθεί το ζώο σας, θεωρήσει ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος

   

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Επιθετικότητα σκύλου
Γεια σας! Έχω ένα ημίαιμο γκριφον σκυλάκι 3 ετών. Δεν το έχω στειρώσει. Ήταν πάντα επιθετικό με τους ξένους (όταν τους συνήθιζε όμως ήταν καλά. Όχι φιλικός αλλά τους ανερχόταν χωρίς να γρυλίζει) και με άλλα σκυλιά κυριως με τα αρσενικά αλλά τώρα τελευταία έχει γίνει πολύ επιθετικό. Δάγκωσε και την αδερφή μου άσχημα. Αναγκάστηκε να πάρει 2 αντιβιώσεις και δε μπορούσε να ανεχτεί παπούτσι για μέρες καθώς την δάγκωσε στο πόδι. Ανησυχω πολύ για τη συμπεριφορά του. Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε κάτι παθολογικό αυτή η επιθετικότητα;
Κατερίνα
 • Οταν ένα ζώο πονάει σε συγκεκριμένο σημείο, περιοχή του σώματος του, και κάποιος κατευθυνθεί προς το σημείο αυτό, προφανώς το ζώο θα αντιδράσει επιθετικά, προσπαθώντας να προστατέψει την πάσχουσα περιοχή. Ασφαλώς όμως αυτό, δεν είναι η δική σας περίπτωση. 

  Η επιθετικότητα στο δικό σας ζώο οφείλεται στα λάθος "μηνύματα" που πήρε από σας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του. Αυτό λοιπόν του δίνει η δυνατότητα να θεωρεί τον εαυτό του "κυρίαρχο" ιδιαίτερα σε κάποια μέλη της οικογενείας σας. Αρχικά, η στείρωση είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσει στη διόρθωση της συμπεριφοράς του ζώου, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει η εκπαίδευση του ζώου αυτού, ειδικά από εκπαιδευτή που εφαρμόζει τη λεγόμενη "θετική εκπαίδευση". Εννοείται πως πάντοτε προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και δεν χαλαρώνουμε, όταν ένας σκύλος έχει δείξει επιθετική συμπεριφορά.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Εμβόλια κουταβιου
Γεια σας, εχω ενα σκυλάκι μαλτεζ περίπου 2,5 μηνών το οποίο εχει εμβολιαστεί με nobivac parvo c και nobivac dhp. Ποιο ειναι το επόμενο εμβόλιο που πρεπει να κανει ;
ΕΙΡΗΝΗ
 • Το εμβολιακό πρόγραμμα καθορίζεται από τον κτηνίατρο που θα εμπιστευτείτε, ώστε να αναλάβει το ζώο σας. Αυτός ανάλογα με την περιοχή, την ηλικία του ζώου, τη γενική του κατάσταση και την κλινική του εικόνα, θα αποφασίσει πιο πρόγραμμα θα ακολουθήσετε.

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Τριχουλες αυτιων
Καλησπέρα!Σε σκυλάκι yorki οι τριχουλες μεσα στο αυτί πρεπει να αφαιρούνται;ο γκρουμερ τις τραβά με την αιμοστατικη λαβίδα συνήθως και βγαίνουν..
Παππα Γιαννα
 • Είναι καλό να απομακρύνονται οι τρίχες, με ήπιο τράβηγμα με λαβίδα, αρκετά συχνά, ώστε ο ακουστικός πόρος να διατηρείται καθαρός. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνεται φυσιολογικά η περίσσεια της κυψελίδας, όπως το ζώο τινάζει το κεφάλι του, και έτσι αποφεύγεται η επιμόλυνσή του και η δημιουργία ωτίτιδας. Είναι επίσης καλό, μετά το χειρισμό αυτό να χρησιμοποιηθεί ένα καλό καθαριστικό διάλυμα του ακουστικού πόρου (πχ eau des menthes).

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Άρρωστο κοκατίλ
Το κοκατίλ μου θα γίνει σε λίγο τεσσάρων μηνών. Μέχρι προχθές, ήταν πολύ δραστήριο. Χθες από την ώρα που γύρισα το απόγευμα, δε μιλάει καθόλου, πρόσεξα ότι τα κόπρανα της ημέρας ήταν υδαρά και κάπως πράσινα, στην αρχή φτερνιζόταν συνέχεια, ενώ τώρα το πρωί έχει δυσκολία στην αναπνοή. Δεν κοιμάται συνέχεια, αλλά κλείνει τα μάτια σαν να θέλει να κοιμηθεί. Χθες πήγα σε ένα pet shop και του πήρα astricycline και έβαλα στο νερό του. Τέλος, με ανοικτή την πόρτα του κλουβιού δεν κάνει ούτε καν προσπάθεια να βγει, ενώ πριν ήθελε συνέχεια να είναι έξω. Ελπίζω να μου απαντήσετε άμεσα, δεν ξέρω τι να κάνω. Ευχαριστώ, καλημέρα!
Σοφία Παπαγεωργίου
 • Θα θέλαμε και από αυτό σημείο να σας υπενθυμίσουμε, ότι οι απαντήσεις μας από αυτό το βήμα, έχουν συμβουλευτικό και πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση από το σημείο αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επείγοντα παθολογικά περιστατικά. Αυτά τα περιστατικά απαιτούν το ζώο (ή το πτηνό) να μεταφερθεί στο πλησιέστερο ιατρείο μικρών ζώων, όπου ο υπεύθυνος κτηνίατρος θα το εξετάσει και θα δώσει την πρέπουσα φαρμακευτική ουσία.

  Επίσης, ποτέ δεν προμηθευόμαστε φάρμακα από το petshop, αυτό μας προμηθεύει τροφές, αξεσουάρ και ενδεχομένως παραφαρμακευτικά προϊόντα. Ετσι λοιπόν και η προμήθεια της astricycline είναι μέγα λάθος, η δε πώλησή της χωρίς κτηνιατρική συνταγή αποτελεί παράνομη πράξη.

   Τα κοκατίλ είναι πολύ ευαίσθητα πτηνά, απαιτούν πολύ σταθερό περιβάλλον από άποψη θερμοκρασίας και υγρασίας, πρέπει ναι είναι μακριά από οσμές (κουζίνα, αρωματικά χώρου, κεριά αρωματικά κλπ). Η τροφή τους  πρέπει να είναι πάντα η ίδια (δεν δίνουμε τίποτε εξτρά, ειδικά στα πολύ νεαρά πτηνά) και προσέχουμε ειδικά στην τόσο νεαρή ηλικία, να μη γειτνιάζουν ειδικά στο  μπαλκόνι με άγρια πτηνά (περιστέρια, σπουργίτια κλπ).

  Η ύπαρξη αναπνευστικών και πεπτικών συμπτωμάτων αφορά την λοίμωξη από μια πλειάδα ιών. Η επιλογή φαρμακευτικής ουσίας, θα πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο που θα εξετάσει το πτηνό. 

  Πάνος Μαραφέλιας, Κτηνίατρος. 

  www.petworld.gr
  Η απάντηση ήταν χρήσιμη;0
Προβολή 1 έως 25 από 74 (3 pages)