Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Αγκίστρι - Πετονιά

Οι πετονιές και τα αγκίστρια που εγκαταλείπονται στη θάλασσα και στις λίμνες μπορεί να καταλήξουν ως δολοφονικά εργαλεία για όλων των ειδών τα πουλιά που ζουν σ’ αυτούς τούς χώρους.

Τα ψαροπούλια καταπίνουν ψάρια πιασμένα σε πετονιές μαζί με το αγκίστρι και πεθαίνουν με φρικτό τρόπο δεμένα πάνω στην σταθερή πετονιά ή από αποκλεισμό του οισοφάγου με σπασμένες πετονιές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υδρόβια και τα παρυδάτια  πουλιά, στις λίμνες.

Άλλες φορές πάλι τα πουλιά τυλίγονται όλο και πιο σφιχτά στην πετονιά η οποία τους σταματά την αιμάτωση μελών και καταλήγει στην νέκρωση αυτών των μελών και στο θάνατο.

Εάν το πουλί βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση έγκαιρα, τότε μπορούμε να το βοηθήσουμε. Εάν τα αγκίστρια έχουν μπει μόνο εξωτερικά στο δέρμα του πουλιού αφαιρούνται προσεκτικά με τον εξής τρόπο.

Δεν προσπαθούμε να τα τραβήξουμε πίσω αλλά τα κόβουμε με ένα κοφτάκι και βγάζουμε τα δύο κομμάτια. Κατόπιν ξεμπερδεύουμε την πετονιά και ελέγχουμε τις πληγές και το βάρος του πουλιού.

Εάν δεν έχουν νεκρωθεί μέλη, οι πληγές είναι πολύ μικρές δεν έχουν πειράξει τα μάτια και το βάρος του πουλιού είναι φυσιολογικό, τότε μόνον μπορεί να απελευθερωθεί αμέσως.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ξεκινάμε Ενυδάτωση - Ζέστη - Ησυχία. Εάν τώρα το πουλί έχει καταπιεί το αγκίστρι υπάρχουν δύο περιπτώσεις, η πετονιά να βγαίνει από το ράμφος ή να έχει καταποθεί επίσης.

Σε κάθε περίπτωση μια ακτινογραφία μπορεί να μας δείξει ακριβώς τι συμβαίνει στον λαιμό του πουλιού.

Εάν το πουλί έχει καταπιεί και την πετονιά, τότε μόνο ένας θαρραλέος κτηνίατρος μπορεί να επέμβει χρησιμοποιώντας ολική αναισθησία και λεπτή χειρουργική επέμβαση.

Εάν η πετονιά φαίνεται ακόμη από το ράμφος σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε στο πουλί να την καταπιεί. Τότε μπορούμε να επέμβουμε χωρίς χειρουργείο με την εξής μέθοδο:

Εντοπίζουμε την ακριβή θέση του αγκιστριού με την ακτινογραφία. Παίρνουμε έναν πλαστικό σωλήνα μικρότερο στην διάμετρο από το λαιμό του πουλιού αλλά όπου είναι δυνατόν μεγαλύτερο από το αγκίστρι.

Επίσης ο σωλήνας πρέπει να είναι μεγαλύτερος σε μήκος από το λαιμό του πουλιού.

Ένας άνθρωπος κρατά το πουλί και ένας άλλος κατεβάζει το σωλήνα στο λαιμό του περνώντας την πετονιά μέσα στο σωλήνα. Όπου βρεθεί αντίσταση έχουμε συναντήσει το αγκίστρι.

Σ’ αυτό το σημείο με την βοήθεια της αντίστασης του σωλήνα ξεμπλέκουμε το αγκίστρι από το λαιμό του πουλιού και το περνάμε μέσα στο σωλήνα. Κατόπιν το τραβάμε και το βγάζουμε από το σωλήνα και αφαιρούμε το σωλήνα από το λαιμό μαζί με ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης.

Ο πλαστικός σωλήνας πρέπει να έχει καεί στο άκρο που θα περάσει μέσα στο λαιμό του πουλιού ώστε να έχει στρογγυλέψει και να μην πληγώσει το ευαίσθητο τοίχωμα του λαιμού.

Επίσης πρέπει να αλειφθεί με βαζελίνη ή στην ιδανική περίπτωση με KY jelly (στα φαρμακεία) πριν την είσοδο ώστε να κινείται ευκολότερα.

 Μετά την επιτυχία της μεθόδου, το πουλί ακολουθεί Ησυχία - Ζέστη - Ενυδάτωση και διατροφή.