Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Γενικά

Όταν ένα πουλί είναι τόσο ήσυχο ώστε μπορούμε να το πιάσουμε, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που απαντώνται στην Ελλάδα, είτε είναι πυροβολημένο ή εξασθενημένο από μετανάστευση ή νεοσσός που έφυγε από την φωλιά του γρηγορότερα απ’ ότι έπρεπε ή χτύπησε σε αυτοκίνητο.

Σπανιότερα μπορεί να βρεθεί ένα θαλασσοπούλι τυλιγμένο σε πετονιά με αγκίστρι, ή κάποιο εξημερωμένο πουλί που δραπέτευσε από τον ‘’θηριοδαμαστή’’ του ή κάποιο πουλί που πιάστηκε από άλλο αρπακτικό αλλά του ξέφυγε πληγωμένο. Αν και το κάθε είδος στην περίθαλψη χρειάζεται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση βασισμένη στην συμπεριφορά και τη βιολογία του, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις. Αυτούς τους κανόνες θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε παρακάτω. Οι οδηγίες που θα αναφερθούν όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εγχειρίδιο ολοκληρωμένης περίθαλψης. Καθώς στην περίθαλψη, την απελευθέρωση και την επανένταξη των πουλιών στη φύση μετά από ανθρώπινη παρέμβαση, την επιτυχία ή όχι δεν καθορίζουν μόνο οι γενικοί κανόνες αλλά και η υποταγή στη λεπτομέρεια του κάθε είδους κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως μόνο από τις γνώσεις και τις εγκαταστάσεις ενός ολοκληρωμένου Νοσηλευτηρίου Αγρίων Ζώων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το ακτινολογικό μηχάνημα, το μικροβιολογικό εργαστήριο οι πολύ μεγάλες κλούβες, και η άρτια εν γένη κτηνιατρική και ζωοτεχνική φροντίδα είναι όχι λεπτομέρειες αλλά προϋποθέσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν αποφασίσετε να αναλάβετε την πλήρη φροντίδα ενός άγριου πουλιού, τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα σε κάποιο οργανωμένο Νοσηλευτήριο Αγρίων Ζώων θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Ένας πρώτος γενικός κανόνας που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις καθορίζεται από τα αρχικά Η.Ζ.Ε. = Ησυχία - Ζέστη - Ενυδάτωση.

Από την στιγμή που βρίσκουμε το πουλί μέχρι την απελευθέρωσή του η ανθρώπινη παρουσία πρέπει να είναι το δυνατόν λιγότερη. Ένα χαρτόκουτο για την μεταφορά από τον τόπο εύρεσης στο σπίτι και ένα πιο ευρύχωρο για τις πρώτες ώρες ή μέρες φιλοξενίας είναι τα πρώτα εργαλεία περίθαλψης. Ποτέ δεν μεταφέρουμε ένα πουλί σε κλουβί όπου μπορεί να βλέπει κόσμο, δεν το επιδεικνύουμε σε άλλους, δεν το παρακολουθούμε όλη την ώρα. Το άγχος ενός άγριου πουλιού σε ανθρώπινα χέρια μπορεί πολύ συχνά να το οδηγήσει στο θάνατο. Σε άλλα είδη περισσότερο, όπως ο Ψαραετός (Pandion haliaetus) και το  Ξεφτέρι(Accipiter nisus) και σε άλλα είδη λιγότερο. Πάντα όμως η ανθρώπινη παρουσία πρέπει να είναι ελάχιστη ενώ όταν χειριζόμαστε το πουλί πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν απαλές κινήσεις και αποφασιστικές. όχι πολύ αργές ώστε το συντομότερο δυνατόν να το αφήσουμε πάλι στην ησυχία του. Το χαρτόκουτο μπορεί να έχει στο επάνω μέρος σχάρα ώστε να περνά το φως και να τοποθετείται σε σημείο με ελαφριά ζέστη, 26- 30 βαθμοί C, μέσα στο σπίτι. Ποτέ έξω. Εκτός ίσως από τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού όπου παραλείπεται η επιπλέον ζέστη.