Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Κατάγματα


Τα κρίσιμα σημεία για την επιτυχή έκβαση ενός κατάγματος στο φτερό και το πόδι είναι:

Α. Η όσο το δυνατόν άμεση επέμβαση από τη στιγμή του τραυματισμού.

Β. Ο σωστός νάρθηκας. Ένας λανθασμένος νάρθηκας μπορεί να χειροτερέψει το κάταγμα.

Ένα πουλί εάν βρεθεί αμέσως μετά τον τραυματισμό του, έχει πάρα πολλές πιθανότητες να ιαθεί εντελώς όσο και άσχημο τραύμα να παρουσιάζει.

Συνήθως όμως μεσολαβεί ένα διάστημα από τον τραυματισμό του πουλιού μέχρι την εύρεσή του όπου χειροτερεύει και το τραύμα και η γενικότερη κατάσταση του πουλιού.

Ένας σωστός νάρθηκας πρέπει να ακινητοποιήσει το φτερό ώστε να του επιτρέψει να κάνει πόρο. Αλλά και να επιτρέπει στο πουλί να περπατά, να ενεργείται και γενικά να εμπλέκει όσο το δυνατόν λιγότερα μέλη ώστε να αισθάνεται άνετα και να αποφεύγει τις επιπλέον αγκυλώσεις.

Για τους νάρθηκες στα φτερά και τα πόδια πολύτιμα αλλά ακριβά εργαλεία είναι οι ελαστικοί αυτοκόλλητοι επίδεσμοι Molimbic και Coban που μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο.

Ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κάταγμα γίνεται και διαφορετική περίδεση στο φτερό με τον ελαστικό επίδεσμο. Αρχικά περιποιούμαστε το τυχόν τραύμα. Δεν χρησιμοποιούμε Betadine ή κόκκινο ιώδιο διότι δεν είναι κατάλληλο για τους ιστούς των πουλιών. Για τον καθαρισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  Hibitane scrub περίπου 9 φορές αραιωμένο με νερό ή ακόμα καλλίτερα Dermisol multicleanse solution.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

 Αναφερθήκαμε παραπάνω στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που είναι το πρώτο βήμα για την περίθαλψη ενός πουλιού. Εδώ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απλές οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες και το τάισμα των πουλιών στην περίθαλψη.

Αιμορραγία

Το ποσοστό του αίματος στα πουλιά κυμαίνεται ανάμεσα σε 9-13% του σωματικού βάρους, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται σε μικρόσωμα πουλιά.

Ειδικότερα γιά τα μικρά πουλιά ακόμα και φαινομενικά μικρές αιμορραγίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Γι αυτό οι αιμορραγίες πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και σύντομα.

Ένα θετικό στοιχείο της αιματολογίας των πτηνών είναι πως η αναπλήρωση του χαμένου αίματος στον οργανισμό είναι κατά πολύ συντομότερη εκείνης των θηλαστικών.

Η πληγή θα συνεχίσει να αιμορραγεί για όσο διάστημα η πίεση του αίματος στο εσωτερικό του αγγείου είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική πίεση. Άρα ο κύριος σκοπός του ελέγχου της αιμορραγίας είναι η αύξηση της εξωτερικής πίεσης στην πληγή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε φυσιολογικά, με την πήξη του αίματος και το κλείσιμο της πληγής, είτε τεχνητά με την εφαρμογή ελαφριάς τοπικής πίεσης στην πληγή. 

Για να βοηθήσουμε λοιπόν στη γρηγορότερη αιμόσταση εφαρμόζουμε μία αποστειρωμένη γάζα στην πληγή και πιέζουμε ελαφρά λίγα λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να περιδέσουμε τη γάζα στερεώνοντας τη στην πληγή με ελαστικό αυτοκόλλητο επίδεσμο. Ωστόσο όταν το πουλί βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μπορεί να παρουσιάζει δύσπνοια. Σ’ αυτή την περίπτωση η περίδεση γύρω από το σώμα πρέπει να αποφεύγεται καθώς θα επιδεινώσει τη δύσπνοια και ακόλουθα το σοκ