Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Πετρελαιομένα Πουλιά

Τα πουλιά που ζουν σε περιοχές με μολυσμένο νερό ή αυτά που εμφανίζονται στις παραλίες μετά από κάποια πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα χρειάζονται άμεση φροντίδα αλλιώς θα πεθάνουν από υποθερμία και τοξίνωση.

 Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να του καθαρίσουμε καλά τα μάτια με χλιαρό φυσιολογικό  ορό ή διάλυμα 0,9% αλάτι σε νερό χρησιμοποιώντας αποστειρομένη γάζα ή βαμβάκι.

(Επίσης η έξοδος του κουτσουλιάς) πρέπει να καθαριστεί και τα κολλημένα πούπουλα να αφαιρεθούν.

 Κατόπιν σκουπίζουμε καλά το φτέρωμα με άφθονο χαρτί κουζίνας αλλά δεν τυλίγουμε το πουλί με πετσέτες για να αποφύγουμε την υπερθερμία.

 Πριν ασχοληθούμε περισσότερο με το λάδι στο φτέρωμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τυχόν εισδοχή των τοξικών ουσιών στον οργανισμό του πουλιού.

 Άμεσα πρέπει να περάσουμε στο πουλί με καθετήρα χλιαρό ορό (Lactated Ringer’s) ή το ακόλουθο διάλυμα (1 μεγάλο κουτάλι ζάχαρη,  1 μικρό κουτάλι αλάτι σε 1 λίτρο χλιαρό νερό).

 Η ποσότητα των υγρών είναι ίδια με την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, δηλαδή 5% του σωματικού βάρους (50 ml ανά κιλό Σ.Β) και δίνεται σε τρεις δόσεις ανά 8ωρο.

Με αυτή τη μέθοδο βοηθάμε το πουλί να σπρώξει και να  αποβάλλει μια ποσότητα των τοξικών ουσιών δια μέσου του συστήματος της χώνεψης.

 Μετά τα πρώτα υγρά μπορούμε να προσθέσουμε και ταμπλέτες (Ultracarbon) για την απορρόφηση και αποβολή επιπλέον τοξικών ουσιών.

Έπειτα τοποθετούμε το πουλί σε ζεστό και ήσυχο περιβάλλον  (χαρτόκουτο) για τουλάχιστον μισή ώρα πριν να το ξαναενοχλήσουμε.

 Τα πουλιά που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ή να κρατήσουν το κεφάλι στη σωστή θέση πρέπει να δέχονται μια υποδόρια δόση του ορού dextrose / saline (0,18% sodium chlorvide / 4% dextrose) χλιαρό στη θερμοκρασία του σώματος  ~ 40C. Θυμίζουμε πως η θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι μεταξύ 26° - 30°.

 Τα πουλιά που στέκονται σωστά και έχουν καθαρά και ζωηρά μάτια μπορούν να περάσουν στο στάδιο της πλύσης πριν κλείσουν 24 ώρες.

 Αυτά που είναι ασθενικά και αγχώδη θα πρέπει να περιμένουμε να συνέλθουν μέχρι να τα υποβάλλουμε στο επιπλέον άγχος της πλύσης.

 Τουλάχιστον 2 άνθρωποι αλλά προτιμότερο 3 χρειάζονται για τη διαδικασία της πλύσης. Αρχικά ετοιμάζουμε 3 λεκάνες με ζεστό νερό (40° - 45°) στις οποίες ρίχνουμε υγρό πιάτων Fairy 2%.

Μην δοκιμάσετε άλλη μάρκα σαπουνιού. Το  Fairy είναι αποτελεσματικό και δεν δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

 Βαπτίζουμε το πουλί στη λεκάνη με το διάλυμα και το κρατάμε ακίνητο για περίπου 10’’, κατόπιν βοηθάμε το φτέρωμα να καθαρίσει με κινήσεις των χεριών από το κεφάλι προς την ουρά (πάντα προς την φορά του φτερώματος).

 Το φτέρωμα της κεφαλής μπορεί να καθαριστεί προσεχτικά με μια οδοντόβουρτσα την οποία βουτάμε σε καθαρό διάλυμα.

 Όταν το διάλυμα λερωθεί τότε περνάμε το πουλί στη δεύτερη λεκάνη και μετά στην τρίτη. Η όλη διαδικασία κρατά γύρω στα 15 λεπτά και ποτέ περισσότερο από 30 λεπτά.

 Έπειτα το μεταφέρουμε σε μια τέταρτη λεκάνη με ζεστό καθαρό νερό (40° - 45°) όπου φεύγει το περισσότερο διάλυμα με το σαπούνι καθώς και οι λιπαντικές ουσίες.

Μετά το περνάμε αμέσως κάτω από το ντους όπου το νερό πρέπει να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία με τα προηγούμενα. Είναι απαραίτητο να το ξεπλύνουμε πάρα πολύ καλά με άφθονο νερό σε όλο το σώμα.

 Τέλος αφού το σκουπίσουμε ελαφρά με μια πετσέτα, το αφήνουμε να στεγνώσει σε ένα ευρύχωρο χαρτόκουτο το οποίο θερμαίνουμε από πάνω με μια λάμπα.

Προσφέρουμε στο πουλί νερό για να πιει και όχι σε μπολ όπου μπορεί να κολυμπήσει και του δίνουμε κατάλληλο φαγητό ανάλογα με το είδος του.

 Τις επόμενες μέρες στα θαλασσοπούλια πρέπει να προσφέρουμε τη δυνατότητα να κολυμπούν σε μεγάλες λεκάνες κι όπου είναι δυνατόν σε λιμνούλες με καθαρό νερό.

Αρχικά θα υγραίνεται το φτέρωμά τους και θα φεύγουν γρήγορα από το νερό για να στεγνώσουν. Αλλά αργότερα θα επανέρχεται το φτέρωμα τους στην φυσιολογική υγιεινή όπου θα μπορούν να κολυμπούν για ώρες χωρίς να μουσκεύει το φτέρωμά τους ή να αισθάνονται άβολα. Τότε μόνο είναι έτοιμα να απελευθέρωση.

Να μην ξεχνάμε πως στα θαλασσοπούλια που τρέφονται στην αιχμαλωσία με ψάρι θα πρέπει να προστίθεται  στην τροφή τους καθημερινά βιταμίνη Β1 για να αποφύγουμε την έλλειψη της θιαμίνης που προκαλείται από το ψάρι.

 Η αντιμετώπιση των πετρελαιομένων πουλιών είναι δύσκολη και συχνά χωρίς επιτυχία. Όμως είναι απαραίτητο για να έχουμε ελπίδες επιτυχίας και απελευθέρωσης να εφαρμόζεται απόλυτα σωστά και άμεσα.