Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Πνιγμός - Βρεγμένα - Παγωμένα Πουλιά

 Τα περισσότερα πουλιά μπορούν να κολυμπήσουν σε ένα βαθμο. Όταν όμως τα μή υδρόβια είδη πέσουν σε μια στέρνα όπου δεν υπάρχει τρόπος να πατήσουν για να βγούν από το νερό τότε θα πεθάνουν σε ένα διάστημα 20 λεπτών.

 Εάν το πουλί έχει σταματήσει να αναπνέει, τότε κρατήστε το ανάποδα και ανοίξτε το ράμφος του για 1 λεπτό περίπου ώστε να αποβάλλει το νερό. Απαλά πιέστε το οστό του στήθους με περιοδικότητα 3 έως 5 δευτερολέπτων εάν η καρδιά του έχει σταματήσει να κτυπά.

 Για τα βρεγμένα και παγωμένα πουλιά που είναι ακόμη ζωντανά ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Αρχικά σκουπίζουμε με μια πετσέτα το πολύ νερό ακολουθώντας πάντα τη φορά του φτερώματος (από το ράμφος προς την ουρά).

 Έπειτα τοποθετούμε το πουλί σε ένα στεγνό χαρτόκουτο με αρκετές εφημερίδες και μια στεγνή πετσέτα στο πάτωμα. Τοποθετούμε το χαρτόκουτο κοντά σε θερμαντική πηγή.

Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην υπερθερμανθεί απότομα το πουλί. Όπως και στους ανθρώπους η υποθερμία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

 Εάν το πουλί δεν έχει άλλα προβλήματα όπως αδυναμία ή τραύματα πρέπει να έχει σταθεί όρθιο σε περίπου 20 λεπτά.

Σ’ αυτή την περίπτωση αφού στεγνώσει εντελώς και δείχνει νευρικό και ευδιάθετο μπορούμε να δοκιμάσουμε την ικανότητά του στο πέταγμα.

 Εάν πετάει άνετα μέσα σε ένα δωμάτιο, μπορούμε να περάσουμε προσεκτικά στην άμεση απελευθέρωσή του.

Πάντα όμως πρέπει να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα και πως το βάρος του πουλιού είναι φυσιολογικό.

Εάν άλλα προβλήματα εμπλέκονται ξεκινάμε τη διαδικασία της περίθαλψης από την αρχή με την ενυδάτωση και την κράτηση σε θερμαινόμενο χώρο.      

Μπορεί να συναντήσουμε πουλιά υγρά και παγωμένα και ανίκανα να πετάξουν κατά την διάρκεια  καταιγίδων ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Αυτά πρέπει να κρατηθούν σε άριστες συνθήκες αιχμαλωσίας με πολύ και καλή τροφή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν απελευθερωθούν.

 Παγωμένα υδρόβια πουλιά μπορεί να βρεθούν έχοντας χάσει ικανότητα αδιαβροχοποίησης του φτερώματός τους.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξ’ αιτίας κάποιας  ασθένειας, δηλητηρίασης, τραυματισμού ή πετρελαιοκηλίδας. Απαιτούν άμεση και πολύ προσεκτική φροντίδα.

(Η κάθε μία από αυτές τις  αιτίες ανικανότητας αναφέρεται αναλυτικά σε άλλα σημεία του εγχειριδίου).