Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Πότε αναλαμβάνουμε ένα νεοσσό

Στην περίπτωση που συναντάμε ένα νεοσσό δεν ισχύει ο γενικός κανόνας «κάθε πουλί που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας».

 Αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις οι νεοσσοί που φαίνονται αβοήθητοι απολαμβάνουν της επιτήρησης των γονιών τους οι οποίοι θα φοβούνται να εμφανιστούν εάν κοντά στο «μικρό» τους υπάρχει ανθρώπινη παρουσία.

 Άλλες φορές κάποια είδη νεοσσών εγκαταλείπουν συστηματικά τη φωλιά τους νωρίς, όπως οι Κατσουλιέριδες(Galerida cristata). Σ’αυτές τις περιπτώσεις η ανθρώπινη παρέμβαση και η μεταφορά του πουλιού για περίθαλψη είναι λάθος .

Στις μόνες περιπτώσεις λοιπόν που επεμβαίνουμε αμέσως και αναλαμβάνουμε νεοσσούς για περίθαλψη είναι όταν υπάρχει εμφανές τραύμα, όταν ο νεοσσός κινδυνεύει από γάτες ή άλλα ζώα που υπάρχουν τριγύρω και δεν μπορούν να ελεγχθούν και όταν βρίσκεται καταμεσής ενός δρόμου με συνεχή κίνηση οχημάτων.

Όταν όμως συναντούμε νεοσσό πουλιού στο δάσος ή στην εξοχή πρέπει το συντομότερο να κρυφτούμε κάπου μακρυά και να παρακολουθούμε το πουλί.

Εάν εμφανιστούν οι γονείς του τότε πρέπει να απομακρυνθούμε με ησυχία. Εάν σε χρονικό διάστημα μίας ώρας ή παραπάνω δεν εμφανίζεται ενήλικο πουλί και ο νεοσσός δείχνει ανήσυχος, τρομαγμένος ή και εξασθενημένος, τότε αναλαμβάνουμε το σχετικά δύσκολο έργο της υιοθεσίας.