Εγκυκλοπαίδεια Πουλιών - Τάισμα Ορφανών Νεοσσών

 Για το τάϊσμα των ορφανών νεοσσών πρέπει πάλι να γνωρίζουμε το είδος ή την οικογένειά τους τουλάχιστον.

Εδώ το τάϊσμα είναι συνεχές κατά την διάρκεια της ημέρας. Σταματάμε το βράδυ και ξεκινάμε πάλι νωρίς το πρωί. Ωστόσο εάν ένας νεοσσός βρεθεί το απόγευμα και είναι σε άσχημη κατάσταση θα χρειαστεί να ταϊστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης νύχτας. Όσο πιο νεαρό είναι το πουλί τόσο πιο συχνά είναι τα ταϊσματα. Ένα γυμνό από πούπουλα Σπουργίτι θα πρέπει να ταϊζεται κάθε μισή με μια ώρα για την πρώτη εβδομάδα, κάθε 2 ώρες για την δεύτερη εβδομάδα, κάθε 3-4 ώρες για την τρίτη εβδομάδα, οπότε και το προτρέπουμε να αρχίσει να τρώει από μόνο του.

Εάν η τροφή που πρόκειται να δώσουμε στο νεοσσό είναι υγρή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καθετήρα ή σύριγγα από την οποία αφαιρούμε τη βελόνα.

Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μη πνίξουμε το πουλί γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Εάν το φαγητό είναι σε στέρεη μορφή καλό είναι να δίνεται κομμάτι κομμάτι.

Το πουλί θα αποφασίσει μόνο του πόση ποσότητα χρειάζεται.

Ίσως όμως στα πρώτα ταϊσματα όπου το πουλί είναι τρομαγμένο να μην ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειες μας να το ταϊσουμε.

Τότε πρέπει να το ταϊσουμε ανοίγοντας το ράμφος του και προσέχοντας πάντα να μη του δώσουμε λίγη ή υπερβολικά πολύ ποσότητα φαγητού.

Η τροφή πρέπει πάντα να προσφέρεται σε θερμοκρασία δωματίου, ποτέ παγωμένη.

Επίσης βασική προϋπόθεση για το μεγάλωμα των νεοσσών είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το τάϊσμα και οι χώροι κράτησης αυτών.

Από τότε που ο νεοσσός τρέφεται από μόνος του μέχρι το στάδιο όπου φυσιολογικά θα έφευγε από τους γονείς του οπότε και είναι έτοιμος να απελευθερωθεί πρέπει να κρατείται σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους.

Οι χώροι αυτοί είναι κλούβες ειδικά κατασκευασμένες για τα είδη που πρόκειται να φιλοξενήσουν και οι συνθήκες καθαριότητας πρέπει να είναι άριστες.

Εδώ βέβαια ξεφεύγουμε από τις πρώτες βοήθειες γιατί και οι νεοσσοί των μεγαλόσωμων ειδικά πουλιών που μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς κίνδυνο πρέπει να μεταφέρονται το συντομότερο σε οργανωμένα νοσηλευτήρια αγρίων ζώων.

Τροφές που προσφέρονται ανά οικογένεια πουλιών

αρπακτικά πουλιά, Κουκουβάγιες*1,

Γλάροι, Ερωδιοί

καρδιά Μοσχαρίσια κομμάτια

ή Κοτόπουλο φιλέτο κομμάτια

με προσθήκη βιταμίνης

Περιστέρια,  Δεκοχτούρες*2,  Πάπιες, Τρυγόνια,

Κύκνοι

ριζάλευρο με καθετήρα,

με βιταμίνες και λίγο αργότερα κελαϊδίνη & κεχρί

εντομοφάγα πουλιά       

τροφικό μείγμα a/d, σκουλίκια

μικρόσωμα σποροφάγα πουλιά γενικά

ριζάλευρο + βιταμίνες

αργότερα σπόροι

τάϊσμα κάθε μία-δύο ώρες

*1 Οι νεοσσοί του Νανόμπουφου πάσχουν στην αιχμαλωσία από ενδοπαράσιτα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα θα οδηγήσουν σε αναίτια κατάγματα και θάνατο του πουλιού.  Γι’ αυτό γίνεται πάντα προληπτική αποπαρασίτωση νωρίς.

*2  ειδικά οι νεοσσοί της Δεκαχτούρας χρειάζονται οπωσδήποτε ηλιόλουστο εξωτερικό χώρο για να επιβιώσουν.