Νοσήματα - Ιογενής Λευχαιμία της Γάτας

Παθογένεια
Η πιθανότερη θύρα εισόδου του ιού στον οργανισμό της Γάτας είναι ο φάρυγγας. Στη συνέχεια ο ιός κατευθύνεται στο μυελό των οστών. Αν αναπτυχθεί ανοσία η λοίμωξη σταματά σε 1 με 2 μήνες.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ιός εντοπίζεται στα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών, στο περιφερικό λεμφικό σύστημα, στους σιελλογόνους αδένες, του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος.
Πρόληψη
Ο εμβολιασμός των ζώων έναντι του ιού της Λευχαιμίας, έχει καλά αποτελέσματα εφόσον τα ζώα που εμβολιάζονται είναι αρνητικά στην ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού.
Κλινική εικόνα
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και αφορούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γάτας που μπορεί να πάσχουν ταυτοχρόνως. Αρχικά έχουμε απώλεια βάρους, ανορεξία και διάρροια.

Είναι δυνατόν να έχουμε διόγκωση λεμφαδένων, σπληνός και ήπατος που μπορεί να γίνει αντιληπτό στη ψηλάφηση. Αναιμικοί βλεννογόνοι είναι συνήθως ορατοί. Τέλος και λόγω της ανάπτυξης ανοσοκαταστολής έχουμε δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να τεθεί λόγω της αναπτυσσόμενης καχεξίας στο ζώο. Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος που βασίζεται στον προσδιορισμό αντισωμάτων (τεστ δοκιμής ELISA).
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της νόσου δεν είναι εφικτή. Το ζώο υποστηρίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα.
Σημασία για την υγεία του ανθρώπου
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.