Νοσήματα - Λεπτοσπείρωση από Leptospira Icterohaemorrhagiae

Παθογένεια: Η λεπτόσπειρα μπαίνει στον οργανισμό του σκύλου από κάποια λύση της συνέχειας του δέρματος και στη συνέχει προσβάλλει τα όργανα του ζώου και κυρίως τα νεφρά, από όπου προέρχονται και οι βασικές επιπλοκές της νόσου.
Η Λεπτοσπείρωση του σκύλου από Leptospira Icterohaemorrhagiae είναι λιγότερο συχνή από την Λεπτοσπείρωση του σκύλου από Leptospira Canicola, αλλά περισσότερο σοβαρό νόσημα.
Πρόληψη: Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με επιτυχία εμβολιασμοί το δεύτερο και τρίτο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφόρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις)
Κλινική εικόνα: Ο σκύλος παρουσιάζει πυρετό, απάθεια, κατάπτωση, πολυουρία, πολυδιψία. Τα συμπτώματα είναι βαριά και συχνά υπάρχει προσβολή του ήπατος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ίκτερου (κίτρινη χροιά δέρματος και βλεννογόνων).
Διάγνωση: Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα και με ειδικές εξετάσεις. Όταν ο κτηνίατρος υποπτευθεί τη νόσο θα ζητήσει αναζήτηση αντισωμάτων στο αίμα του ζώου.
Αντιμετώπιση: Χορηγούνται ειδικά αντιβιοτικά όπως πενικιλλίνη, στρεπτομυκίνη ή τετρακυκλίνες για ένα ένα διάστημα περί τις 10 ημέρες.
Σημασία για την υγεία του ανθρώπου: Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από άμεση επαφή με πάσχοντα σκύλο. Έτσι μπορεί να προκληθεί η λεγόμενη Ικτεροαιμορραγική σπειροχαίτωση ή Νόσος του Weil.