Νοσήματα - Λύσσα του Σκύλου

Παθογένεια: Η μόλυνση του σκύλου από τον ιό της Λύσσας γίνεται από λύσεις συνεχείας του δέρματος που προκαλούνται από δαγκώματα άλλων λυσσασμένων ζώων. Μέσω των περιφερικών νεύρων ο ιός προωθείται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Εκεί προκαλούν εγκεφαλομυελίτιδα. Με τα νεύρα πάλι ο ιός κατευθύνεται στους σιαλογόνους αδένες, από όπου απεκκρίνεται με το σάλιο, και μπορεί έτσι να μολύνει άλλο ζώο ή άνθρωπο.
Ευπάθεια των διαφόρων ζώων: Όλα τα θερμόαιμα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των πτηνών, είναι ευπαθή στη Λύσσα. Οι φυσικοί όμως ξενιστές του ιού ανήκουν στις τάξεις των Σαρκοφάγων και των Χειροπτέρων (νυκτερίδες). Πάρα πολύ ευπαθή ζώα είναι οι Αλεπούδες, τα Τσακάλια και οι Λύκοι.
Πρόληψη: Γίνονται πολύ αποτελεσματικά εμβολιασμοί στο σκύλο, από την ηλικία των 3,5 μηνών. Το ζώο θα πρέπει στη συνέχεια να επανεμβολιάζεται μία φορά το χρόνο, για όλη του τη ζωή.
Κλινική εικόνα: Η διάρκεια της νόσου στο σκύλο είναι πολύ σύντομη ( 7 ημέρες). Η νόσος στην αρχή εκδηλώνεται με ανησυχία, απρόκλητα γαυγίσματα, σιαλλόρροια, το ζώο γίνεται ευερέθιστο, δαγκώνει ότι βρει μπροστά του και παρουσιάζει έντονη επιθετικότητα. Στη συνέχεια έχουμε την εμφάνιση παράλυσης κατά την οποία το ζώο δε μπορεί να φάει ούτε να πιει. Ο θάνατος επέρχεται τελικά από αναπνευστική παράλυση.
Διάγνωση: Είναι σχετικά εύκολη η διάγνωση από τα συμπτώματα, όταν υπάρχει ιστορικό δαγκώματος του ζώου από άλλο ζώο. Όταν το ζώο έχει παραλύσει όμως χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό η διάγνωση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη νόσο του Carre, την εγκεφαλίτιδα, ορισμένες δηλητηριάσεις. Μπορεί επίσης εύκολα να γίνει σύγχυση με άλλες καταστάσεις όπως κατάγματα, περιτονίτιδα, πνευμονία, ξένο σώμα στο φάρυγγα, ή ακόμη και από την επιθετικότητα που παρουσιάζουν ορισμένοι σκύλοι λόγω χαρακτήρα.
Αντιμετώπιση: Δεν υπάρχει θεραπεία της νόσου.
Προσοχή στη Λύσσα: Η Λύσσα είναι πάρα πολύ σοβαρή Ζωοανθρωπονόσος. Απαιτείται ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών των μικρών ζώων στη σχολαστική τήρηση των εμβολιακών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν και το εμβόλιο έναντι του ιού της Λύσσας.
Σημασία για την υγεία του ανθρώπου: Η Λύσσα στον άνθρωπο παρουσιάζει την ίδια περίπου εικόνα όπως και στο σκύλο. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος δαγκωθεί από λυσσασμένο σκύλο, καθαρίζεται προσεκτικά το τραύμα του και στη συνέχεια γίνεται τοπική και γενική έγχυση υπεράνοσου ορού και πολλές υποδόριες εγχύσεις εμβολίου. Καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην αποτελεσματικότητά της.