Στείρωση της Θηλυκής Γάτας

Για τη στείρωση της Θηλυκής γάτας σήμερα έχει κερδίσει έδαφος η μέθοδος της Ολικής
Ωοθηκυστερεκτομής. Η ολική δηλαδή αφαίρεση του γεννητικού συστήματος του ζώου.
Άλλες μέθοδοι όπως: η αφαίρεση ωοθηκών, η αφαίρεση κεράτων της μήτρας, η απολίνωση των ωοθηκών δεν βρίσκουν εφαρμογή λόγω των προβλημάτων που αυτές συνεπάγονται (πυομήτρα του κολοβώματος, ανάπτυξη καρκινωμάτων).
Η χρήση των διαφόρων ορμονικών σκευασμάτων (κυρίως προγεσταγόνα) για την αναστολή του οιστρικού κύκλου, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολύ σοβαρών παρενεργειών όπως παχυσαρκία, πυομήτρα, σακχαρώδης Διαβήτης, σύνδρομο Cushing, νεοπλασία μαστών, ωοθηκών κλπ
Η ολική ωοθηκυστερεκτομή είναι μία επέμβαση που διενεργείται εύκολα και με ασφάλεια, εφόσον τηρηθούν όλοι οι κανόνες χειρουργικής και αναισθησιολογίας των Μικρών Ζώων.
Για ποιους λόγους προτείνεται η στείρωση :
1. γίνεται εύκολα έλεγχος των γεννήσεων και επομένως έχουμε περιορισμό των ανεπιθύμητων νεογεννήτων και κατ'αυτόν τον τρόπο έχουμε περιορισμό των αδέσποτων ζώων.
2. το ζώο ζει άνετα στο περιβάλλον του σύγχρονου αστικού σπιτιού, χωρίς να δημιουργεί
ενοχλήσεις στους ιδιοκτήτες και τους γείτονες.
3. το ζώο βρίσκεται πού συχνά σε οίστρο και εφόσον δεν ζευγαρώνει, βρίσκεται σε μία διαρκή ανησυχία.
4. με τη στείρωση το ζώο δεν έχει την πιθανότητα εμφάνισης πυομήτρας, που είναι μία πολύ συχνή παθολογική κατάσταση στα σαρκοφάγα.
5. μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων στους μαστούς.
Η στείρωση δεν προκαλεί κανενός είδους αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου, στη διάθεσή του για παιχνίδι. Υπάρχει βέβαια μία τάση ανάπτυξης παχυσαρκίας, αλλά αυτό ρυθμίζεται με τη χορήγηση στο ζώο των εξειδικευμένων τροφών για στειρωμένα ζώα.