Παγκρεατική Ανεπάρκεια (Εξωκρινής)

Δημοσιεύτηκε pmarafel 08/10/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η Παγκρεατική ανεπάρκεια είναι νόσος που εμφανίζεται σε ένα σκύλο ή μία γάτα όταν υπάρχει καταστροφή του Παγκρέατος σε ποσοστό πάνω από 90%.

 

Παθογένεια

 

Κατ' αρχήν υπάρχει έλλειψη παγκρεατικών ενζύμων, οπότε δημιουργείται κακή πέψη των τροφών και παραμονή μεγάλης ποσότητας νερού στο έντερο. Επίσης το περιεχόμενο του εντέρου είναι όξινο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορα σαπροφυτικά βακτήρια. Το περιεχόμενο του εντέρου παραμένει στο έντερο περισσότερο χρόνο.

 

Αιτιολογία

 

Αρχικά, μπορεί να διαγνωστεί ένα ζώο με νεανική παγκρεατική ανεπάρκεια, όταν η βλάβη του παγκρέατος είναι συγγενής. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι επανειλημμένες κρίσεις οξείας παγκρεατίτιδας και τέλος έχουμε την χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία τελικά οδηγεί σε παγκρεατική ανεπάρκεια.

 

Κλινική Εικόνα

 

Η προοδευτική απώλεια βάρους, την υπεργλυκαιμία, την βουλιμία, την ληθαργικότητα, τα άφθονα λευκά ή πορτοκαλί κόπρανα είναι μερικά από τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η παγκρεατική ανεπάρκεια.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και σε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις όπως είναι η μικροσκοπική εξέταση κοπράνων, η δοκιμασία της ακτινογραφικής πλάκας, η δοκιμασία θολερότητας, το ΒΤ-ΡΑΒΑ test, η δοκιμασία απορρόφησης D-ξυλόζης, ο προσδιορισμός της ποσότητας λίπους των κοπράνων, η αμυλάση και λιπάση ορού αίματος, η γλυκόζη αίματος και ούρου και τέλος η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) και η αλκαλική φωσφατάση ορού (SAP).

 

Αντιμετώπιση

 

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων σε κάθε γεύμα σε συνδυασμό με τη χορήγηση σιμετιδίνης. Επίσης μπορεί να γίνει χορήγηση βιταμινών A, D, E, K, B12 και φολικού οξέος, χορήγηση οξυτετρακυκλίνης, τυλοζίνης, μετρονιδαζόλης και τέλος τριγλυκερίδια μέσης αλύσου.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.