Παχυσαρκία

Δημοσιεύτηκε pmarafel 16/10/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι η παθολογική κατάσταση εκείνη που εμφανίζεται, όταν το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνονται είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνονται.

 

Παθογένεια

 

Η μειωμένη κινητική δραστηριότητα, κατά βούληση διατροφή με υψιθερμιδικά σιτηρέσια μαγειρευμένου φαγητού, ο μειωμένος βασικός μεταβολισμός, η κληρονομική προδιάθεση, η στείρωση, ο υποθειρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing, τα ινσουλινώματα και η ακρομεγαλία είμαι ορισμένοι από τους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία.

 

Κλινική Εικόνα

 

Η κλινική εκτίμηση της παχυσαρκίας στηρίζεται στην επισκόπηση και λιγότερο στη ψηλάφηση. Οι πλευρές δεν μπορούν να ψηλαφηθούν, η κοιλιακή κοιλότητα είναι διογκωμένη. Υπάρχει, ή μπορεί να δημιουργηθεί επιδείνωση εικόνας αρθροπαθειών, της εκφυλιστικής δισκοπάθειας, αναπνευστική δυσχέρεια, εύκολη κόπωση, οξεία παγκρεατίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης.

 

Διάγνωση

 

Από το ιστορικό, την κλινική εικόνα και την εκτίμηση των παθολογικών καταστάσεων που τυχόν συνυπάρχουν.

 

Αντιμετώπιση

 

Διατροφή με βιομηχανοποιημένα σιτηρέσια που περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η χορήγηση διϋδροεπιανδροστερόνης στους σκύλους για τρεις μήνες έδωσε καλά αποτελέσματα.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ