Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Αγγειογενές οίδημα - Κνίδωση

Δημοσιεύτηκε PetWorld 30/07/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι οξεία νόσος του σκύλου και σπανιότερα της γάτας, που οφείλεται στην δημιουργία αλλεργικής αντίδρασης, ύστερα από την επίδραση στο ζώο μιας πλειάδας ερεθισμάτων.

 

Παθογένεια

 

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αποκοκκίωση σιτευτικών και βασίφιλων κυττάρων, καθώς και σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου Ι και ΙΙΙ. Διάφοροι παράγοντες που το προκαλούν είναι το ηλιακό φώς, η θερμότητα, η άσκηση, το stress, τα εμβόλια, η μετάγγιση αίματος, τα νύγματα (τσιμπήματα) των εντόμων, διάφορα φυτά (τσουκνίδα), τροφές, η πενικιλλίνη, οι αμινοπενικιλλίνες, οι τετρακυκλίνες, η βιταμίνη Κ, η αμιτράζη κ.ά.

 

Κλινική Εικόνα

 

Κνίδωση: Είναι η αιφνίδια εμφάνιση πολλαπλών πομφών (κυκλικό ή ωοειδές σχήμα, ποικίλο μέγεθος) σε διάφορα σημεία του σώματος. Συνήθως οι αλλοιώσεις εξαφανίζονται σε 24 ώρες. Στα βραχύτριχα ζώα οι αλλοιώσεις είναι πολύ εύκολα αντιληπτές, ενώ στα μακρύτριχα είναι πιθανόν να περάσουν απαρατήρητες.

 

Αγγειογενές οίδημα: Είναι μια  σημαντικού βαθμού διόγκωση της περιοχής όπου εντοπίζεται. Το οίδημα είναι διάχυτο, ψυχρό, ανώδυνο και πολλές φορές συνοδεύεται από κνησμό. Το συνηθέστερο σημείο εντόπισης είναι η κεφαλή. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατό να επεκταθεί το οίδημα στο φάρυγγα και λάρυγγα και να προκληθεί ο θάνατος από ασφυξία.

 

Διάγνωση

 

Η αιφνίδια εμφάνιση, είναι χαρακτηριστική, δεν είναι όμως δυνατή η ανεύρεση του αιτίου που προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις.

 

Αντιμετώπιση

 

Συνιστάται η ενδοφλέβια χορήγηση υδροκορτιζόνης ή πρεδνιζολόνης, καθώς και η υποδόρια χορήγηση αδρεναλίνης (1:1000). Στη χρόνια μορφή κνίδωσης χορηγείται πρεδνιζολόνη σε αντιφλεγμονώδη δόση.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.