Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Αλλεργική δερματίτιδα από επαφή

Δημοσιεύτηκε PetWorld 12/08/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι οι δερματίτιδες των μικρών ζώων που οφείλονται σε παρατεταμένη επαφή του άτριχου δέρματος του ζώου με διάφορα αλλεργιογόνα.

 

Παθογένεια

 

Η αλλεργική από επαφή δερματίτιδα ανήκει στον IV τύπο υπερευαισθησίας και απαιτείται συνήθως διάστημα πάνω από δυο χρόνια έκθεσης στα διάφορα αλλεργιογόνα για να εγκατασταθεί. Οι ουσίες που την προκαλούν είναι συνήθως ροκανίδια ξύλου, γύρη φυτών, ρητίνες, σαμπουάν που περιέχουν παράγωγα πίσσας, εξωπαρασιτοκτόνα, αλοιφές με νεομυκίνη, μάλλινα, πλαστικά ή ελαστικά είδη, χρωστικές, γυαλιστικά πατωμάτων καθώς και απορρυπαντικά.

 

Κλινική Εικόνα

 

Εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος με λίγο τρίχωμα όπως οι μεσοδακτύλιες πτυχές, το πέλμα, η κάτω επιφάνεια λαιμού, του θώρακα, της κοιλίας, η βουβωνική χώρα και η περινεϊκή χώρα. Ορισμένα ζώα αναπτύσσουν αλλεργία στα πλαστικά πιάτα της τροφής και εμφανίζουν αλλοιώσεις στα χείλη. Στα σημεία αυτά παρατηρείται έντονος κνησμός, ερύθημα, βλαττίδες και φυσαλλίδες.

 

Διάγνωση

 

Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, καθώς και την απομάκρυνση του ζώου από το περιβάλλον του, οπότε τα συμπτώματα υποχωρούν.

 

Αντιμετώπιση

 

Συστήνεται η απομάκρυνση του ζώου από το συγκεκριμένο χώρο, η κάλυψη του σώματος με λινά καλύμματα, η χρήση τοπικών σκευασμάτων με κορτικοστεροειδή και η πεντοξυφιλλίνη.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.