Άνοιξη! Συμβουλές για την Προστασία των Σκύλων

Δημοσιεύτηκε PetWorld 02/03/2015 0 Σχόλια

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που τη λατρεύουν, εκτός από τους ανθρώπους, και τετράποδοι φίλοι μας. Ο καιρός ζεσταίνει χωρίς να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και είναι η κατάλληλη εποχή για βόλτες και παιχνίδια στην εξοχή και τα πάρκα μετά από μια παρατεταμένη κρύα περίοδο. Η αύξηση, όμως, της θερμοκρασίας και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους κρύβει κινδύνους για τους μικρούς μας φίλους. Ας δούμε μαζί μερικές βασικές προφυλάξεις που θα πρέπει να παίρνουμε από την αρχή της Άνοιξης ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία του σκύλου μας!

•          Ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένετε, τα κουνούπια αρχίζουν και γίνονται πιο δραστήρια. Γενικά, η πρόληψη της διροφιλαρίωσης  στους σκύλους θα πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς όσο περνάνε τα χρόνια αυξάνονται και οι περίοδοι παρουσίας των κουνουπιών. Παρ’ όλα αυτά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης το χειμώνα και γι’ αυτό η Άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για να εξεταστεί ο μικρός σας φίλος για διροφιλαρίωση και να λάβει προληπτική αγωγή.

•          Εκτός από τα κουνούπια αυξάνεται και η παρουσία των ψύλλων και των τσιμπουριών. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την αντιμετώπιση τους και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την επιλογή των κατάλληλων. Είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσετε νωρίς την πρόληψη κατά των εντόμων από το να πρέπει αργότερα να αντιμετωπίσετε μια μαζική  προσβολή και να αναγκαστείτε να ελέγχετε διαρκώς το σκύλο σας για τσιμπούρια και ψύλλους. Τα τσιμπούρια συνήθως βρίσκονται γύρω από το κεφάλι, τα αυτιά, το λαιμό, το στήθος και τα μπροστινά πόδια αλλά μπορούν να εξαπλωθούν παντού. Ανάλογα με το τρίχωμα του σκύλου σας, είναι πιο εύκολα να τα αισθανθείτε στο δέρμα του παρά να τα δείτε.

https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/εντομοαπωθητικά-αντιπαρασιτικά-σκύλων

•          Η Άνοιξη είναι μια καλή εποχή για να καθιερώσετε την ανανέωση των εμβολίων του σκύλου σας. Αυτή την περίοδο, σταδιακά, αυξάνονται οι επαφές των σκύλων μεταξύ τους και κορυφώνονται το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος σας είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε μεταδοτικές ασθένειες. Πολλοί κτηνίατροι παρατηρούν αύξηση του βήχα των σκύλων αυτή την περίοδο .

•          Η Άνοιξη είναι η εποχή της σποράς και φυσικά της ανθοφορίας.  Αυτό σημαίνει αυξημένες πιθανότητες αλλεργίας στους σκύλους. Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής τους και προκαλούνται από την γύρη των δέντρων που ανθίζουν, τις πικραλίδες, τις τουλίπες, τη σκόνη, τη λάσπη, ακόμη και από τα έντομα. Τα συμπτώματα συνοψίζονται σε αυτά της φαγούρας, του φταρνίσματος, του βήχα, του ξεφλουδίσματος ή της λιπαρότητας στο τρίχωμα. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να προτείνει την κατάλληλη αγωγή για τον σκύλο σας.

https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/πρόσθετα-διατροφής-για-σκύλους

•          Μαζί με τις αλλεργίες, αυτή την περίοδο, η αύξηση της σποράς και της φύτευσης μπορεί να εκθέσει το σκύλο σας σε βλαβερά χημικά ή βολβούς φυτών που μπορεί να του προκαλέσουν πρόβλημα. Αν έχετε κήπο ή βγάζετε συχνά τον σκύλο σας βόλτα στο πάρκο θα πρέπει να προσέχετε να μην έρθει σε επαφή με λιπάσματα ή τοξικούς βολβούς φυτών όπως Υάκινθους, Τουλίπες, Νάρκισσους και κάποιες ποικιλίες Κρίνων. Σε κάποιους σκύλους αρέσει να σκάβουν το χώμα και να παίζουν με τη λάσπη έτσι, αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του καλύτερο θα ήταν να μην τον αφήνετε ελεύθερο.

•          Πολλοί σκύλοι απορρίπτουν τρίχωμα κατά την άνοιξη. Είναι μια φυσική διαδικασία αλλά θα πρέπει πάντα να βουρτσίζετε το τρίχωμα του σκύλου σας τακτικά ώστε να αναπληρώνετε τα έλαια του καινούργιου τριχώματος και να ανανεώνετε τα κύτταρα του δέρματος του. Με την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου μπορείτε να δώσετε στο σκύλο σας συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε λιπαρά οξέα Ω3 που θα βοηθήσουν τη διαδικασία και θα προστατέψουν το δέρμα και το τρίχωμα του.

•          Η άνοιξη είναι η περίοδος που ο σκύλος σας θα αρχίσει να ασκείται περισσότερο. Είναι φυσιολογικό το χειμώνα να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στον οργανισμό του σκύλου αλλά οι σκύλοι με μεγαλύτερο σωματικό βάρος δεν πρέπει να μπαίνουν αμέσως σε μια ρουτίνα έντονης άσκησης. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για το σκύλο σας ξεκινώντας από μικρές βόλτες και λιγότερο χρόνο άσκησης που με την πάροδο των ημερών θα αυξηθούν.