Έμφραξη του οισοφάγου από ξένα σώματα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 22/12/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι μία συχνά εμφανιζόμενη πάθηση των νεαρών κυρίως σκύλων και γάτων, που οφείλεται σε μερική ή ολική έμφραξη του οισοφάγου από διάφορα ξένα σώματα.

 

Παθογένεια

 

Διάφορα κομμάτια οστών, ξύλα, πλαστικά αντικείμενα και βελόνες είναι τα πιο συνηθισμένα από τα υλικά εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν τη μερική ή την ολική έμφραξη του οισοφάγου.

 

Πρόληψη

 

Να μη δίνουμε στα ζώα τροφές που περιέχουν κόκαλα, να προσέχουμε τα διάφορα μικροαντικείμενα που δίνουμε στα ζώα για παιχνίδι να μην είναι αιχμηρά.

 

Κλινική εικόνα

 

Δυσφαγία με πόνο, σιελλόρροια, ανορεξία, κατάπτωση και ελάττωση του σωματικού βάρους. Εάν το ξένο σώμα κατασκηνώσει στην θωρακική μοίρα του οισοφάγου, η συμπτωματολογία εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Σε περίπτωση που το ξένο σώμα προκαλέσει διάτρηση του τοιχώματος του οισοφάγου, έχουμε βήχα, δύσπνοια, πυρετό.

 

Διάγνωση

 

Το ιστορικό και τα κλινικά συμπτώματα δίνουν μία πρώτη ένδειξη. Η τελική διάγνωση τίθεται με ακτινογραφία απλή ή με γεύμα βαρίου. Η πιο αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος είναι η οισοφαγοσκόπηση. Η μέθοδος αυτή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή συχνά.

 

Αντιμετώπιση

 

Γίνεται προσπάθεια εξαγωγής του ξένου σώματος μέσω του οισοφαγοσκοπίου. Εάν υπάρχει διάτρηση του οισοφάγου, η εξαγωγή είναι πολύ δύσκολη. Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί το ξένο σώμα προς το στομάχι. Εάν αυτοί οι χειρισμοί αποτύχουν θα πρέπει να γίνει χειρουργική αποκατάσταση.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.