Το Φαρμακείο των Διακοπών

Δημοσιεύτηκε PetWorld 19/04/2016 0 Σχόλια

Πρέπει πάντοτε να έχουμε μαζί μας (προσοχή να μη ζεσταίνονται στο αυτοκίνητο, από τον ήλιο)

  • ένα μικρό μπουκαλάκι Betadine. Είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε μικροτραυματισμό.
  • 2 με 3 αποστειρωμένες γάζες. Αυτές μαζί με το Betadine θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε κάποιο τραύμα μικρό ή μεγαλύτερο, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον ελαστικό επίδεσμο (που ακολουθεί παρακάτω) καλό είναι να κάνουμε μια πρόχειρη επίδεση στην περιοχή που τραυματίστηκε. Αυτά είναι περισσότερο απαραίτητα αν ο τραυματισμός συμβεί σε κάποιο από τα άκρα  (πόδια) του ζώου.
  • 1 ελαστικό επίδεσμο. Τον χρησιμοποιούμε όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά χρειάζεται προσοχή, η επίδεση που θα κάνουμε να μην είναι ιδιαίτερα σφικτή, ούτε όμως και χαλαρή, ώστε να μην απομακρύνεται εύκολα από το ίδιο το ζώο.
  • 3 με 4 αμπούλες ΑΤΡΟΠΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το βασικό αντίδοτο στις περισσότερες οξείες δηλητηριάσεις (φόλες).Πραγματικά είναι το φάρμακο που σώζει ζωές. Οι ενέσεις ατροπίνης γίνονται κυρίως υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στη ράχη του ζώου. Το φάρμακο αυτό που είναι ανθρώπινο, το προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία ή από τον κτηνίατρό μας.
  • 1 αμπούλα ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το φάρμακο εκείνο που προκαλεί εμετό σε ένα ζώο, που υποψιαζόμαστε ότι έφαγε «κάτι». Γίνεται υποδόρια στη ράχη του ζώου. Είναι φάρμακο κτηνιατρικό και το προμηθευόμαστε από τον κτηνίατρό μας.
  • 1 solucortef 250 mg και μία σύριγγα 2,5ml. Είναι μία κορτιζόνη ταχείας δράσης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αλλεργίες που προκαλούνται από τσιμπήματα σκορπιών, σφήκας αλλά και κυρίως από δαγκώματα φιδιών.
  • 5 με 6 κύβους ζάχαρη. Είναι χρήσιμα για την περίπτωση της υπογλυκαιμίας. Αφορά κυρίως στα κυνηγετικά σκυλιά, αλλά και σε όποιοδήποτε άλλο σκύλο μπορεί να καταπονηθεί με πολύωρο περπάτημα στη ζέστη.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ:  Τα τρία φάρμακα που αναφέραμε παραπάνω, για να χορηγηθούν στο ζώο σας θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να σας πει από το τηλέφωνο, εάν πραγματικά χρειάζεται κάποια από τις τρεις αυτές ουσίες, αλλά και την ακριβή δόση του φαρμάκου, που χρειάζεται το ζώο σας. Σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσουμε περισσότερο πρόβλημα στο ζώο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό.