Η Αυτοπροκαλούμενη Αλωπεκία της Γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 05/01/2019 0 Σχόλια

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο στη δερματολογία της γάτας, που οφείλεται σε μία σειρά από αιτιολογικούς παράγοντες.

 

Παθογένεια

 

Η αλωπεκία προκαλείται από το ίδιο το ζώο, το οποίο συνήθως γλύφει επίμονα μία συγκεκριμένη περιοχή.

 

Αιτιολογικοί παράγοντες

 

Τα αίτια που προκαλούν την αλωπεκία στην γάτα μπορεί να είναι η ατοπική δερματίτιδα ή κάποιου είδους τροφική αλλεργία. Μπορεί επίσης το ζώο μας να φέρει μια αλλεργική (από ψύλλους) δερματίτιδα ενώ σε αυτό πολλές φορές έχουν να κάνουν και ψυχογενή αίτια. Ακόμα, μπορεί να οφείλετε σε παρασίτωση του ζώου από τα ακάρεα Cheyletiella spp (δερματικό) και Otodectes cynotis (εντοπίζεται στο αυτί), από τυχόν φθειρίαση (ψείρες) και τέλος, από κάποιο άκαρι το οποίο οδηγεί στην δεμοδήκωση της γάτας.

 

 

Κλινική εικόνα

 

Εμφανίζεται αλωπεκία συνήθως συμμετρική, σε περιοχές που το ζώο μπορεί να φτάσει και να γλύψει. Στη προσβεβλημένη περιοχή παρατηρούνται κομμένες τρίχες.

 

Διάγνωση

 

Αυτό γίνεται βάση του ιστορικού και της κλινικής εικόνας, καθώς και από τη μικροσκοπική εξέταση των τριχών (τριχόγραμμα).

 

Αντιμετώπιση

 

Η αντιμετώπιση γίνεται  με την εξουδετέρωση του πρωταρχικού αιτίου που προκαλεί τον κνησμό. Σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμο το κολάρο Ελισάβετ, τουλάχιστον κατά την έναρξη της θεραπείας. Αντικνησμώδη φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή και αντισταμινικά χρησιμοποιούνται ευρέως.

 

Διαφορική Διάγνωση

 

Περιλαμβάνει την επίκτητη αλωπεκία της γάτας, την δερματοφυτίαση και την δεμοδήκωση.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθου εδώ.