Η Φυσιολογία της Γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 15/07/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Όλοι μας θεωρούμε ότι κάποια βασικά στοιχεία για την γάτα τα γνωρίζουμε. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε επακριβώς για να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι όσον αφορά την φυσιολογία της γάτας;

 

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία της γάτας (από το απευθυσμένο) κινείται κατά μέσο όρο στους 38.6 (σ.σ.: ξεκινά από τους 38.1 και φτάνει έως και τους 39.2) βαθμούς Κελσίου (Celsius). Η μέση συχνότητα καρδιακών παλμών (σε ηρεμία) κυμαίνονται από 110 έως 130 ανά λεπτό ενώ η μέση συχνότητα αναπνοών ανά λεπτό σε πλήρη ηρεμία κυμαίνονται από 20 έως 30.

 

Η έναρξη της αναπαραγωγικής δραστηριότητας ξεκινά στους 4 με 5 μήνες ενώ η  γενετήσια ωριμότητα ξεκινά στο διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών. Οι οιστρικοί κύκλοι ανά έτος συνήθως είναι 2 με 3. Είναι εποχιακά ένα πολυοιστρικό ζώο, το οποίο εμφανίζει διαδοχικούς οιστρικούς κύκλους κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η μοναδική περίοδος που η γάτα δεν παρουσιάζει οίστρο για περίπου 3 -4 μήνες το χρόνο, το διάστημα από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο. Η μέση διάρκεια οιστρικού κύκλου είναι 18 ημέρες, όμως έχουν παρατηρηθεί  περιπτώσεις που μπορεί να φτάσει και τις 80 ημέρες.

 

Η θηλυκιά δέχεται την επίβαση την τρίτη ημέρα του οίστρου και η ωοθυλακιορρηξία προκαλείται από το ερέθισμα της συνουσίας. Η διάρκεια της κυοφορίας ανέρχεται στις πενήντα έξι έως εξήντα πέντε ημέρες.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ