Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Η μαστίτιδα στον σκύλο και την γάτα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 15/08/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων μαστών, του σκύλου και της γάτας που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της λοχείας, ή σε ορισμένες περιπτώσεις που τα ζώα αυτά παρουσιάζουν ψευδοκύηση.

 

Παθογένεια

 

Μέσα από το στόμιο της θηλής του μαστού ή και από λύσεις συνέχειας του δέρματος που γίνεται από τα δόντια των νεογεννήτων, προκαλείται εισβολή κοινών μικροοργανισμών (σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος) με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η μη πλήρης κένωση του μαστού  από το γάλα.

 

Πρόληψη

 

Στην πρόληψη της μαστίτιδας συμβάλει η καλή καθαριότητα της περιοχής με ήπια αντισηπτικά μέσα ανάμεσα στα διαστήματα θηλασμού.

 

Κλινική εικόνα

 

Ο ένας ή οι περισσότεροι προσβεβλημένοι μαστοί είναι διογκωμένοι και επώδυνοι στη ψηλάφηση. Το δέρμα στην περιοχή παρουσιάζεται ερυθρό και θερμό. Το ζώο μπορεί να εμφανίσει πυρετό, κατάπτωση και ανορεξία. Σε συμπίεση του μαστού ανάμεσα στους δακτύλους, παράγεται έκκριμα γκρίζο ή γκριζοκόκκινο. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις εάν δεν γίνει έγκαιρα θεραπεία μπορεί να αναπτυχθεί γάγγραινα.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα.

 

Αντιμετώπιση

 

Για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας χορηγούνται ευρέως φάσματος αντιβιοτικά. Ανάλογα με τις ημέρες της γαλουχίας και την ηλικία των νεογεννήτων, μπορεί να συστηθεί απομάκρυνση τους και χορήγηση στη μητέρα σκευασμάτων που σταματούν τη γαλακτοπαραγωγή.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου εδώ.