Η νόσος της χλαμυδίασης της γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 25/08/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η χλαμυδίαση της γάτας είναι μία λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού συστήματος της γάτας που οφείλεται στο μικροοργανισμό Chlamydia psitackii.

 

Παθογένεια

 

Ο μικροοργανισμός αυτός προκαλεί τη χλαμυδίαση. Συνήθως επιπλέκει τις αναπνευστικές ιώσεις της γάτας. Η νόσος χαρακτηρίζεται από βαριές αλλοιώσεις του αναπνευστικού συστήματος της γάτας και των οφθαλμών της (κυρίως του κερατοειδούς).

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της χλαμυδίασης διενεργούνται εμβολιασμοί από το δεύτερο μήνα της ζωής της γάτας και επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο.

 

Κλινική εικόνα

 

Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η χλαμυδίαση της γάτας είναι η ανορεξία, ο πυρετός, ο πταρμός, ο βήχας, το βλεννοπυώδες ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα. Η θνητότητα των ζώων αυτών είναι μικρή σε ποσοστό.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τα κλινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα βέβαια αυτά είναι κοινά και για τις υπόλοιπες αναπνευστικές ασθένειες της γάτας.

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της νόσου με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Το φάρμακο εκλογής είναι οι τετρακυκλίνες και ειδικότερα η δοξυκικλίνη.

 

Διαφορική Διάγνωση

 

Είναι πολύ δύσκολος ο διαχωρισμός της νόσου αυτής από τις υπόλοιπες νόσους της γάτας που προκαλούν αναπνευστικές νόσους, την Λοιμώδη Ρινοτραχειίτιδα και την Καλυκοϊωση.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.