Η νόσος της Διροφιλαρίωσης του Σκύλου

Δημοσιεύτηκε PetWorld 13/10/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι μία λοιμώδης ασθένεια του σκύλου που οφείλεται σε παρασιτισμό του ζώου από τα παράσιτα Dirofilaria immitis και σπανιότερα από τα Dirofilaria repens και Dipetalonema reconditum.

 

Παθογένεια

 

Η μόλυνση του σκύλου γίνεται από το τσίμπημα των κουνουπιών. Τα ενήλικα παράσιτα αναπτύσσονται και κατασκηνώνουν στο δεξιό κόλπο και τη δεξιά κοιλία της καρδιάς, την πνευμονική αρτηρία και την οπίσθια κοίλη φλέβα. Η Διροφιλαρίωση απαντάται κυρίως σε χώρες με κλίμα υγρό και θερμό. Η επικίνδυνη περίοδος μόλυνσης είναι από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.

 

Πρόληψη

 

Η χρησιμοποίηση κολάρων με εντομοαπωθητικά είναι μία πρώτη βαθμίδα προστασίας με χαμηλά όμως ποσοστά κάλυψης. Σήμερα όμως προτείνεται η χρησιμοποίηση των φαρμακευτικών ουσιών Μιλμπεμικίνης και Ιβερμεκτίνης, μία φορά το μήνα από Απρίλιο έως Νοέμβριο.

 

Κλινική εικόνα

 

Συνήθως τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι καθορισμένα. Κυρίως εμφανίζεται δύσπνοια, βήχας παροξυντικός, πολλές φορές αιμόπτυση, μείωση σωματικού βάρους, κακή κατάσταση τριχώματος, αναιμία καθώς και μια γενικότερη κατάπτωση. Όταν υπάρχει μεγάλο παρασιτικό φορτίο έχουμε ταχύτατη επιδείνωση η οποία φτάνει μέχρι την καταπληξία.

 

Διάγνωση

 

Βασίζεται στα συμπτώματα και επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος (ορολογικές ή με επίχρισμα αίματος και απευθείας ανεύρεση μικροφιλαριών).

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία έχει ως στόχο την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων αλλά και την αποφυγή επιπλοκών από την καταστροφή των παρασίτων. Σε ζώα με καρδιακή, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, με ίκτερο και ασκίτη, η θεραπεία δεν πρέπει να επιχειρείται. Φαρμακευτικά για τα ενήλικα παράσιτα, χρησιμοποιούνται η melasarmine και η thiacetarsamide. Επίσης για τις μικροφιλάριες χρησιμοποιούνται η milbemycin oxime και η ivermectin (προσοχή όχι στα Collie). Θα πρέπει ταυτόχρονα να χορηγείται acetylsalicylic acid για την πρόληψη των εμβολών από την καταστροφή των σκωλήκων. Σε πολλά ζώα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, έχουμε συχνά δυσμενείς και θανατηφόρες επιπλοκές.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Πολύ σπάνια έχει αναφερθεί η παρουσία στον άνθρωπο D. immitis και η D. repens με το σχηματισμό οζιδίων στους πνεύμονες (λόγω θρομβοεμβολών).

 

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.