Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Η Νόσος του Carre

Δημοσιεύτηκε PetWorld 27/11/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η νόσος του Carre (γνωστή και ως μόρβα) είναι μία λοιμώδης νόσος του σκύλου που οφείλεται σε ιό της οικογενείας των Παραμυξοϊών.

 

Παθογένεια

 

Η μόλυνση του σκύλου γίνεται με την εισπνοή και ξεκινάει συνήθως από τις αμυγδαλές. Από εκεί και με την κυκλοφορία του αίματος ο ιός μεταφέρεται και προσβάλλει το αναπνευστικό, το πεπτικό και το νευρικό σύστημα του ζώου. Ο ιός της νόσου του Carre προσβάλλει σπανιότερα επίσης την ουροδόχο κύστη, το δέρμα (ρύγχος, πέλματα) και τα δόντια.

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον δεύτερο, τον τρίτο και τέταρτο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφόρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

 

Κλινική εικόνα

 

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει ο σκύλος που πάσχει από τη νόσο του Carre είναι πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, εμετοί, επιπεφυκίτιδα και ρινικό έκκριμα. Στη συνέχεια έχουμε έντονη διάρροια, εμετούς, βήχα, σπασμούς, δερματικές αλλοιώσεις στα πέλματα και στο ρύγχος. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει σπασμούς, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της νόσου του Carre βασίζεται στα συμπτώματα και στην αναζήτηση αντισωμάτων στο αίμα του πάσχοντος ζώου (ανοσοφθορισμός).

 

Αντιμετώπιση

 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά του ιού της νόσου του Carre. Κάνουμε υποστηρικτική θεραπεία με αντιβιοτικά και ορούς ώστε να αποφύγουμε τις βακτηριακές επιμολύνσεις. Η πρόγνωση είναι βαριά και η θεραπεία είναι σχεδόν ανέφικτη όταν έχουμε συχνές επιληπτικές κρίσεις, παραλύσεις και βαριά πνευμονία.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθροθ εδώ.