Η Ιογενής Λευχαιμία της Γάτας

Δημοσιεύτηκε PetWorld 04/06/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

 

Είναι μία Λοιμώδης νόσος της Γάτας που οφείλεται σε ιό που ανήκει στο γένος Leukovirus (ομάδα ογκογόνων DNA ιών).

 

Παθογένεια

 

Η πιθανότερη θύρα εισόδου του ιού στον οργανισμό της Γάτας είναι ο φάρυγγας. Στη συνέχεια ο ιός κατευθύνεται στο μυελό των οστών. Αν αναπτυχθεί ανοσία, η λοίμωξη σταματά σε 1 με 2 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιός εντοπίζεται στα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών, στο περιφερικό λεμφικό σύστημα, στους σιελλογόνους αδένες, του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος.

 

Πρόληψη

 

Ο εμβολιασμός των ζώων έναντι του ιού της Λευχαιμίας, έχει καλά αποτελέσματα εφόσον τα ζώα που εμβολιάζονται είναι αρνητικά στην ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού.

 

Κλινική Εικόνα

 

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και αφορούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γάτας που μπορεί να πάσχουν ταυτοχρόνως. Αρχικά έχουμε απώλεια βάρους, ανορεξία και διάρροια. Είναι δυνατόν να έχουμε διόγκωση λεμφαδένων, σπληνός και ήπατος που μπορεί να γίνει αντιληπτό στη ψηλάφιση. Αναιμικοί βλεννογόνοι είναι συνήθως ορατοί. Τέλος και λόγω της ανάπτυξης ανοσοκαταστολής έχουμε δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να τεθεί λόγω της αναπτυσσόμενης καχεξίας στο ζώο. Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος που βασίζεται στον προσδιορισμό αντισωμάτων (τεστ δοκιμής ELISA).

 

Αντιμετώπιση

 

Η θεραπεία της νόσου δεν είναι εφικτή. Το ζώο υποστηρίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

 

Εμβόλιο της Ιογενούς Λευχαιμίας της Γάτας

 

Το εμβόλιο της Ιογενούς Λευχαιμίας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά μεταξύ 2ου και 3ου μήνα της ζωής του ζώου.

 

Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου.

 

Θα πρέπει πριν από τον εμβολιασμό να προηγείται εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της ύπαρξης αντισωμάτων έναντι του ιού (ELISA test). Σε περίπτωση που το ζώο είναι αρνητικό, ο εμβολιασμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα για την προστασία του ζώου από τη Λευχαιμία. Εάν το ζώο είναι θετικό, ο εμβολιασμός δεν έχει κάποια αξία.

 

Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο.

 

Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια του σκύλου.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.