Τι είναι η Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα του Σκύλου;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 02/07/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Παθογένεια

 

Ο αδενοϊός του σκύλου τύπου 2 (CAV-2), ο ιός της παραϊνφλουένζας, οι ρεοϊοί (1 & 2), προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος του σκύλου. Οι ιώσεις αυτές επιπλέκονται από το μικροοργανισμό Bordetella bronchiseptica που συχνά βρίσκεται στο αναπνευστικό σύστημα του σκύλου. Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς, με σταγονίδια από τις αναπνευστικές εκκρίσεις των μολυσμένων σκύλων. Παράγοντες του περιβάλλοντος όπως το κρύο, η υγρασία και τα ρεύματα αέρος αυξάνουν την ευπάθεια του σκύλου στη Λοιμώδη Τραχειοβροχίτιδα.

 

Πρόληψη

 

Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με μεγάλη επιτυχία εμβόλια κατά τον τρίτο και τέταρτο μήνα της ζωής του ζώου και στη συνέχεια γίνονται εμβολιασμοί κάθε χρόνο εφόρου ζωής (αναμνηστικές δόσεις).

 

Κλινική εικόνα

 

Το κυριότερο σύμπτωμα που εμφανίζει ο σκύλος είναι ο βήχας, που συνήθως είναι ξηρός και με παροξυσμούς. Ο βήχας επιδεινώνεται όταν το ζώο τρέξει, μπορεί δε να προκληθεί και με ελαφρά πίεση στην περιοχή του λάρυγγα. Πυρετός σπάνια υπάρχει.

 

Διάγνωση

 

Βασίζεται στην κλινική εικόνα. Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Αντιμετώπιση

 

Χορηγούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της Bordetella bronchiseptica (τετρακυκλίνες, στρεπτομυκίνη, καναμυκίνη, γενταμυκίνη).

 

Kennel cough

 

Όταν υπάρχει συγκέντρωση μεγάλου αριθμού σκύλων μόνιμα (κυνοτροφεία) ή παροδικά (κλινικές κλπ), τότε παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας, που είναι γνωστό με το διεθνή όρο Kennel cough.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Δεν υπάρχει μετάδοση της Λοιμώδους Τραχειοβρογχίτιδας του σκύλου στον άνθρωπο.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.