Μήπως το Κατοικίδιο σας έχει Ευαισθησία στην Τροφή;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 10/12/2014 0 Σχόλια

Τροφική Ευαισθησία. Που μπορεί να οφείλεται;

Η ευαισθησία στην τροφή είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε όλες τις αντιδράσεις των κατοικίδιων προς τις τροφές.

Ο πρώτος τύπος ευαισθησίας είναι η Τροφική Αλλεργία ή Υπερευαισθησία και προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε συγκεκριμένο συστατικό που περιέχει η τροφή. Αυτό το συστατικό σχεδόν πάντα είναι πρωτεΐνη. Οι τροφικές αλλεργίες είναι πιθανόν να είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου ή της γάτας σας και αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο συστατικό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διατροφή του για πάντα.

Στους σκύλους τα συστατικά που προκαλούν συνήθως τροφική αλλεργία είναι το μοσχαρίσιο κρέας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το σιτάρι. Στις γάτες συνήθως προκαλούν αλλεργία το μοσχαρίσιο κρέας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψάρι.

Είναι πιθανόν η υπερευαισθησία του κατοικίδιου σας στην τροφή να προκλήθηκε από φλεγμονήλοίμωξη ή κάποια χειρουργική επέμβαση. Μερικά φάρμακα είναι δυνατόν να προκαλέσουν βλάβη στο πεπτικό σύστημα και να οδηγήσουν σε τροφική ευαισθησία.

Η ευαισθησίες στην τροφή παρουσιάζονται συνήθως στα αρχικά στάδια της ζωής ενός κατοικίδιου ενώ τα κουτάβια και τα γατάκια παρουσιάζουν και τις πιο σοβαρές αλλεργίες. Τέλος, πολλές φυλές παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εκδήλωση ευαισθησίας όπως οι γάτες του Σιάμ, τα λευκά Ουέστ Χάιλαντ Τεριέ, τα Κόκερ Σπανιέλ και τα Ιρλανδικά Σέτερ.

Ο δεύτερος τύπος ευαισθησίας είναι η Τροφική Δυσανεξία. Η τροφική δυσανεξία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις αλλεργίες. Πολλές φορές ένας σκύλος ή μια γάτα δεν μπορούν απλά να ανεχτούν κάποιες τροφές. Με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν να αποκτήσουν ανοχή στην τροφή αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται αυτές οι τροφές ώστε να μην δημιουργούν δυσάρεστες καταστάσεις στο μικρό σας φίλο.

 

Συμπτώματα της Ευαισθησίας στην Τροφή

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας ή της δυσανεξίας είναι ο ερεθισμός του δέρματος και οι πεπτικές διαταραχές. Αν ο σκύλος ή η γάτα σας παρουσιάζουν ευαισθησία στην τροφή μπορεί να παρατηρήσετε ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Βήχας, λαχάνιασμα, φτέρνισμα.
  • Εμετός.
  • Διάρροια ή μετεωρισμός.
  • Συχνός κνησμός, πιτυρίδα και απώλεια τριχώματος.
  • Ερεθισμένο και κόκκινο δέρμα.
  • Χρόνια προβλήματα στα αυτιά.
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη στα νεαρά κατοικίδια.

 

Αντιμετώπιση της Ευαισθησίας στην τροφή

Όταν παρουσιάζεται ευαισθησία στην τροφή θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας. Η ευαισθησία στην τροφή έχει συχνά ως αποτέλεσμα την απώλεια απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό του σκύλου και της γάτας σας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να διατηρηθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής του κατοικίδιου σας. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και για να διερευνηθεί καλύτερα η αιτία που προκαλεί την ευαισθησία καθώς και οι επιπτώσεις της στον οργανισμό, θα πρέπει να γίνουν από τον κτηνίατρο σας οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων και να καθοριστεί η κατάλληλη δίαιτα η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση ή για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να βελτιωθεί η ευαισθησία του κατοικίδιου σας.

 

Ορισμένα από τα συμπτώματα της τροφικής ευαισθησίας μοιάζουν με εκείνα που παρουσιάζουν άλλες παθήσεις γι’αυτό είναι σημαντικό μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά να συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.