Οδοντική Φροντίδα και Στοματική Υγιεινή για Σκύλους

Δημοσιεύτηκε PetWorld 02/02/2015 0 Σχόλια

Οι σκύλοι δεν είναι τόσο επιρρεπείς στις ασθένειες των δοντιών όπως οι άνθρωποι αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσουν πέτρα και πλάκα ή δεν κινδυνεύουν από ουλίτιδα. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αμελούν την φροντίδα των δοντιών τους θεωρώντας την κακή αναπνοή ως κάτι φυσιολογικό. Και όμως, η κακή αναπνοή, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα των οδοντικών ασθενειών. Οι περισσότεροι σκύλοι που δεν λαμβάνουν την κατάλληλη οδοντική φροντίδα παρουσιάζουν ασθένειες στα δόντια και τα ούλα από 4 ετών. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές που απειλούν, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους, τη γενικότερη υγεία του σκύλου δημιουργώντας προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Είναι σημαντικό λοιπόν να προστατεύσουμε τα δόντια του σκύλου μας με συχνούς ελέγχους, βούρτσισμα, χρήση οδοντικών παιχνιδιών και κατάλληλες τροφές.

Οι ασθένειες που απειλούν την στοματική υγεία του σκύλου μας είναι:

  • Περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια επώδυνη μόλυνση ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και εξάπλωση της μόλυνσης σε όλο το σώμα. Σημάδια της περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια δοντιών, ο πονόδοντος, η κακή αναπνοή, το φτάρνισμα και η καταρροή.
  • Ουλίτιδα. Είναι μια φλεγμονή των ούλων και οφείλεται συνήθως στην πέτρα και την πλάκα που δημιουργούνται καθώς και σε βακτήρια εξ’ αιτίας κάποιας ασθένειας τα οποία αναπτύσσονται ανάμεσα στα ούλα. Τα σημάδια της ουλίτιδας είναι κυρίως τα κόκκινα, πρησμένα ούλα που ματώνουν και η κακή αναπνοή.
  • Δυσοσμία. Η δυσοσμία μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη στοματικού προβλήματος και συνήθως προκαλείται από υπολείμματα τροφών που παγιδεύονται στα ούλα ή από φλεγμονές των ούλων. Το τακτικό βούρτσισμα είναι μια καλή λύση.
  • Πρησμένα ούλα. Προκαλούνται από την συσσώρευση της πέτρας στα δόντια που πιέζει τα ούλα και πρήζονται. Το τακτικό βούρτσισμα και ο ετήσιος καθαρισμός των δοντιών στον κτηνίατρο λειτουργούν προληπτικά.
  • Η ασθένεια των «πολλαπλασιαζόμενων» ούλων. Παρουσιάζεται όταν τα ούλα μεγαλώνουν περισσότερο από το επιτρεπτό και καλύπτουν μεγάλο μέρος των δοντιών. Είναι μια ασθένεια που συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιωτικά ώστε να αποφευχθούν οι φλεγμονές.
  • Όγκοι. Παρουσιάζονται στα ούλα σαν ως εξογκώματα. Κάποιοι από αυτούς είναι κακοήθεις όγκοι και αφαιρούνται χειρουργικά.
  • Κύστες της σιελογόνου. Είναι θύλακες με πύων που εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τη γλώσσα ή σπανιότερα στα άκρα των χειλιών. Θα πρέπει να αποστραγγιστούν από τον κτηνίατρο και να απομακρυνθεί το μολυσμένο σάλιο.
  • Χαλασμένα δόντια από τη νόσο του Καρέ. Ο σκύλος μπορεί να έχει χαλασμένα δόντια αν έχει προσβληθεί από τη νόσο του Καρέ ως κουτάβι. Τα χαλασμένα δόντια αποσυντίθενται και σαπίζουν και θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Ας δούμε μαζί ποια είναι τα βασικά βήματα της οδοντικής φροντίδας.

  • Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα δόντια του σκύλου σας. Τα ούλα του δεν θα πρέπει να είναι λευκά ή κόκκινα. Το φυσιολογικό είναι το ροζ χρώμα. Δεν θα πρέπει να είναι πρησμένα ή να παρουσιάζουν ογκίδια. Τα δόντια θα πρέπει να είναι καθαρά από υπολείμματα και να μην έχουν καφεκίτρινους λεκέδες. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν χαλαρά δόντια ή να έχουν πέσει.
  • Η οδοντική περιποίηση καλό θα ήταν να ξεκινάει όταν ο σκύλος είναι κουτάβι ώστε να είναι σωστή η πρόληψη και να συνηθίσει στη διαδικασία.
  • Θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή οδοντόκρεμα για το σκύλο σας. Δεν επιτρέπεται η χρήση οδοντόκρεμας που προορίζεται για ανθρώπους. Αυτές οι οδοντόκρεμες περιέχουν Φθόριο που είναι επιβλαβές για την υγεία του σκύλου. Επιλέξτε οδοντόκρεμες από ειδικά καταστήματα με προϊόντα για σκύλους. Το ίδιο ισχύει και για τα στοματικά διαλύματα. https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/οδοντική-περιποίηση-σκύλων
  • Επιλέξτε μια ειδική οδοντόβουρτσα για σκύλους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές οδοντόβουρτσες με τη μακριά λαβή ή τις οδοντόβουρτσες δαχτύλου που είναι πολύ πιο απαλές και πιο εύκολα αποδεκτές. https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/οδοντική-περιποίηση-σκύλων
  • Η πέτρα σχηματίζεται μέσα σε 24-48 ώρες. Θα πρέπει λοιπόν να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας καθημερινά. Θα ήταν καλό να θέσετε συγκεκριμένη ώρα για το βούρτσισμα βοηθώντας το σκύλο σας να συνηθίσει στη ρουτίνα και εσάς να μην αμελείτε την απαραίτητη αυτή διαδικασία.
  • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τεχνικές βουρτσίσματος. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε με το βούρτσισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά διαλύματα για οδοντικές πλύσεις. https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/οδοντική-περιποίηση-σκύλων
  • Η ξηρά τροφή είναι καλύτερη για την υγεία των δοντιών του σκύλου σας από την μαλακή που κολλάει στα δόντια και αφήνει υπολείμματα. https://www.petworld.gr/σκύλος/τροφές-για-σκύλους#/είδος-τροφής-ξηρή-τροφή-a2-v%CE%9E%CE%B7%CF%81%CE%AE%20%CE%A4%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/sort=p.sort_order/order=ASC/limit=16
  • Μπορείτε, επικουρικά, να χρησιμοποιήσετε ειδικά οδοντικά παιχνίδια που βοηθούν το σκύλο σας να καθαρίζει τα δόντια του παίζοντας. https://www.petworld.gr/σκύλος/αξεσουάρ-για-σκύλους/παιχνίδια-για-σκύλους
  • Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές οδοντικές λιχουδιές (σνακ και ειδικά κόκαλα) που μπορούν να βοηθήσουν στη στοματική υγεία του σκύλου σας συμπληρωματικά με το βούρτσισμα. https://www.petworld.gr/σκύλος/λιχουδιές-για-σκύλους
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τα αληθινά κόκαλα γιατί εκτός των γαστρεντερικών προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν πολλές φορές είναι αρκετά σκληρά και προκαλούν ραγίσματα στα δόντια. https://www.petworld.gr/σκύλος/λιχουδιές-για-σκύλους

Μην ξεχνάτε πως το βούρτσισμα των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την προστασία τους. Δεν αρκούν τα στοματικά διαλύματα και τα οδοντικά παιχνίδια και λιχουδιές. Ένας σκύλος που δεν βουρτσίζονται τα δόντια του είναι το ίδιο επιρρεπής σε οδοντικές ασθένειες όσο και ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί μόνο τσίχλες και οδοντικά διαλύματα.