Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Ωτοδεκτική ή Ωτοδηκτική Ψώρα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 24/07/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι μία δερματίτιδα που οφείλεται στο άκαρι Otodectes cynotis.

 

Παθογένεια

 

Το άκαρι αυτό είναι επιφανειακό, δεν έχει εκλεκτικότητα ξενιστού και έχει βιολογικό κύκλο τριών εβδομάδων. Παρασιτεί κυρίως στον έξω ακουστικό πόρο, το λαιμό, την οσφυοϊερά χώρα και τη βάση της ουράς. Η μετάδοση γίνεται εύκολα με επαφή.

 

Κλινική Εικόνα

 

Προκαλείται έξω ωτίτιδα, με παρουσία καφέρυθρου εκκρίματος στον έξω ακουστικό πόρο. Υπάρχει έντονος κνησμός που πολλές φορές οδηγεί σε αυτοτραυματισμό. Σε λίγα περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν δερματικές αλλοιώσεις στο λαιμό, στην οσφυοϊερά χώρα και στη βάση της ουράς.

 

Διάγνωση

 

Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με εξέταση δείγματος ωτικού εκκρίματος με παραφινέλαιο, στο μικροσκόπιο και ανεύρεση των παρασίτων.

 

Αντιμετώπιση

 

Χρειάζεται καλός καθαρισμός του ωτικού εκκρίματος και χρήση διαλύματος ροτενόνης ή αμιτράζης με παραφινέλαιο. Από κει και πέρα, συνιστώνται υποδόριες εγχύσεις ιβερμεκτίνης σε διάστημα 15 ημερών.

 

Διαφορική διάγνωση

 

Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός με τις παρακάτω ασθένειες: νωτοεδρική ψώρα όσον αφορά την γάτα και σαρκοκοπτική ψώρα όσον αφορά τον σκύλο. Επίσης μπορεί να διαγνωσθεί αλλεργική δερματίτιδα ή δερματίτιδα από Pelodera. Μπορούν επίσης να εμφανιστεί φθειρίαση (ψείρες) ή έξω ωτίτιδες άλλης αιτιολογίας. Εύκολα μπορεί να γίνει σύγχυση, διότι η συμπτωματολογία είναι περίπου ίδια.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μετάδοση στον άνθρωπο.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.