Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Οξεία Εντερίτιδα: Τι γνωρίζετε γύρω από το σύνδρομο αυτό;

Δημοσιεύτηκε pmarafel 20/05/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η οξεία εντερίτιδα είναι ένα σύνδρομο του σκύλου και της γάτας που οφείλεται σε φλεγμονή του εντέρου και εκδηλώνεται με διάρροια.

 

Παθογένεια

 

Τα είδη διάρροιας σχετίζονται με τον τρόπο δημιουργίας της και διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Πρώτη είναι η οσμωτική διάρροια, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει μικρή απορρόφηση από το έντερο, λόγω πεπτικής ανεπάρκειας. Δεύτερη είναι η εκκριτική διάρροια, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει διέγερση του βλεννογόνου του εντέρου και υπερέκκριση υγρών. Τρίτη είναι η εξιδρωματική διάρροια, η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου και τέλος, η διάρροια λόγω ανώμαλης κινητικότητας εντέρου, η οποία συμβαίνει από επεμβάσεις, φάρμακα, ορμόνες και εντεροτοξίνες.

 

Διάρροια από Λεπτό ή Παχύ έντερο

 

Από το Λεπτό έντερο προκύπτει μεγάλος όγκος κοπράνων, όχι βλέννα ή όχι αίμα, έχει άπεπτες ουσίες, απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να υπάρχει και εμετός, βορβορυγμοί ή σιελόρροια. Από το Παχύ έντερο προκύπτει μικρός όγκος κοπράνων, παρουσία βλέννας και αίματος, ύπαρξη τεινεσμών και δυσχεσίας, δεν υπάρχει απώλεια βάρους, ούτε εμετός, βορβορυγμοί και σιελόρροια.

 

Κλινική Εικόνα

 

Το κύριο σύμπτωμα είναι φυσικά η διάρροια. Τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως η ύπαρξη αίματος, βλέννας, η συχνότητα, ο όγκος, εάν η διάρροια εμφανίζεται μετά τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης τροφής, λήψη φαρμάκων, καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν stress στο ζώο, η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η συνύπαρξη εμετών, μπορεί να αποσαφηνίσουν την κλινική εικόνα.

 

Διάγνωση

 

Εκτός από τα στοιχεία που αναφέραμε στην κλινική εικόνα, μία σειρά εξετάσεων θα βοηθήσουν στη διάγνωση. Απαιτείτε βιοχημική εξέταση κοπράνων, αιματολογικά και βιοχημικά ευρήματα στο αίμα, μικροβιολογική εξέταση κοπράνων (Escherichia Coli, Salmonella spp., Yersinia Enterocolitica, Campylobacter Jejuni, Bacilus Piliformis Clostridia spp. κλπ) και παρασιτολογική εξέταση κοπράνων (Ασκαρίδες, Νηματώδη, Στρογγυλοειδή, Ταινίες, Κοκκίδια, Τζιάρντια).

 

Αντιμετώπιση

 

Κατ' αρχήν είναι απαραίτητα διαιτητικά μέτρα (καλής ποιότητας βιομηχανοποιημένη τροφή), γίνεται συμπτωματική αντιμετώπιση με αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, γίνεται και η αντίστοιχη θεραπεία με τα αντιβιοτικά και αντιπαρασιτικά φάρμακα που θεωρούνται κατάλληλα κατά περίπτωση. Υποστηρικτικά και ανάλογα με την αφυδάτωση, χορηγούνται οροί και ηλεκτρολύτες.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.