Πάσχα - Συμβουλές για Ασφαλείς Αποδράσεις!

Δημοσιεύτηκε PetWorld 31/03/2015 0 Σχόλια

Ήρθε η Άνοιξη και έφερε μαζί της και μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για εμάς, τους Έλληνες...και την ευκαιρία για απόδραση από τα αστικά κέντρα! Οι περισσότεροι από εμάς, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό που συνήθως επικρατεί τις ημέρες γύρω από το Πάσχα, σχεδιάζουμε μικρές ή και ακόμα μεγαλύτερες εκδρομές στην εξοχή. Και μαζί μας θα πάρουμε όλη την οικογένεια που φυσικά συμπεριλαμβάνει και  τα τετράποδα μέλη της.

Τι κινδύνους όμως ενέχει μια τέτοια απόδραση στην εξοχή και ποιες θα πρέπει να είναι οι προφυλάξεις που κρίνονται απαραίτητες; Τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα και να κάνουμε την παραμονή του πιο άνετη και διασκεδαστική;

Μετά από έναν παρατεταμένο χειμώνα που σήμαινε λίγες βόλτες και περισσότερες ώρες στο σπίτι ήρθε η ώρα για παιχνίδι στην εξοχή! Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε αυτές τις μέρες να οργανώνουμε τις διακοπές μας στο χωριό που σημαίνει: φυτά, δέντρα, γύρη, έντομα, άλλα ζώα!

•             Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τον μικρό μας φίλο να παίζει ανέμελος μέσα στη φύση αλλά αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία του. Τώρα αυξάνεται η παρουσία κουνουπιών, ψύλλων και άλλων εντόμων επικίνδυνων για την υγεία του που σημαίνει πως θα πρέπει οπωσδήποτε πριν την εκδρομή να έχουμε φροντίσει για την προστασία του με τα ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (σπρέι, αμπούλες) και να προμηθευτούμε ειδικά εντομοαπωθητικά κολάρα που θα τον συνοδέψουν στα παιχνίδια του!

https://www.petworld.gr/σκύλος/παραφαρμακευτικά-προιόντα-για-σκύλους/εντομοαπωθητικά-αντιπαρασιτικά-σκύλων

•             Μαζί με την Άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες. Θα πρέπει σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει γνωστές αλλεργίες στη γύρη κλπ. να έχουμε μαζί μας την κατάλληλη αγωγή που του χορηγεί ο κτηνίατρος. Ακόμα όμως και αν δεν έχει γνωστές αλλεργίες επειδή, όπως ακριβώς και στον άνθρωπο, ενδέχεται να εμφανίσει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου που τον παρακολουθεί μπορούμε προμηθευτούμε κάποια αγωγή ώστε να τις αντιμετωπίσουμε.

•             Η επαφή με τα άλλα ζώα αυξάνει τους κινδύνους για μεταδοτικές ασθένειες. Είναι απαραίτητο να έχουμε φροντίσει για τα ετήσια εμβόλια του πριν τις διακοπές του Πάσχα ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να προσβληθεί από κάποια ασθένεια και να προστατέψουμε την υγεία του.

•             Το ταξίδι και γενικά οι διαδρομές με αυτοκίνητο και άλλα μεταφορικά μέσα, για κάποιους από τους μικρούς μας φίλους σημαίνει ταλαιπωρία και ναυτία κίνησης. Και πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου θα πρέπει, αν γνωρίζουμε πως ο σκύλος μας αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, να προμηθευτούμε την κατάλληλη αγωγή ώστε να εξασφαλίσουμε το άνετο και χωρίς προβλήματα ταξίδι του. Μαζί  μας θα πρέπει στο ταξίδι μας να έχουμε φυσικά και τα κατάλληλα αξεσουάρ ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο και ασφαλές όπως:

  1. Καλάθια μεταφοράς ειδικά για σκύλους: https://www.petworld.gr/σκύλος/αξεσουάρ-για-σκύλους/καλάθια-μεταφοράς-για-σκύλους
  2. Ειδικά δοχεία ταξιδίου για νερό και τροφή: https://www.petworld.gr/γάτα/αξεσουάρ-για-γάτες/σκεύη-διατροφής-για-γάτες  
  3. Ζώνες ασφαλείας για το αυτοκίνητο: https://www.petworld.gr/περιλαίμια-λουράκια-για-σκύλους/ferplast-dog-safety-belt-black
  4. Τα παιχνίδια του για να ευχαριστηθεί ακόμη περισσότερο την εξοχή : https://www.petworld.gr/σκύλος/αξεσουάρ-για-σκύλους/παιχνίδια-για-σκύλους

•             Φυσικά, το παιχνίδι, θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αυτές τις σύντομες διακοπές. Και το παιχνίδι στην εξοχή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον ενθουσιασμένο σκύλο μας. Σημαντικό λοιπόν είναι να έχουμε μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό φαρμακείου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντες μικροτραυματισμούς!

Ετοιμάζοντας, λοιπόν, τις βαλίτσες της οικογένειας ας ετοιμάσουμε και το  «Βαλιτσάκι των Διακοπών»  που θα συνοδέψει το σκύλο μας σε όποιο προορισμό μας ακολουθήσει αυτές τις μέρες.

  • ένα μικρό μπουκαλάκι Betadine. Είναι απαραίτητο για οποιοδήποτε μικροτραυματισμό.
  • 2 με 3 αποστειρωμένες γάζες. Αυτές μαζί με το Betadine θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε κάποιο τραύμα μικρό ή μεγαλύτερο, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον ελαστικό επίδεσμο (που ακολουθεί παρακάτω) καλό είναι να κάνουμε μια πρόχειρη επίδεση στην περιοχή που τραυματίστηκε. Αυτά είναι περισσότερο απαραίτητα αν ο τραυματισμός συμβεί σε κάποιο από τα άκρα  (πόδια) του ζώου.
  • 1 ελαστικό επίδεσμο. Τον χρησιμοποιούμε όπως αναφέραμε παραπάνω, αλλά χρειάζεται προσοχή, η επίδεση που θα κάνουμε να μην είναι ιδιαίτερα σφιχτή, ούτε όμως και χαλαρή, ώστε να μην απομακρύνεται εύκολα από το ίδιο το ζώο.
  • 3 με 4 αμπούλες ΑΤΡΟΠΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το βασικό αντίδοτο στις περισσότερες οξείες δηλητηριάσεις (φόλες). Πραγματικά είναι το φάρμακο που σώζει ζωές. Οι ενέσεις ατροπίνης γίνονται κυρίως υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στη ράχη του ζώου. Το φάρμακο αυτό που είναι ανθρώπινο, το προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία ή από τον κτηνίατρό μας.
  • 1 αμπούλα ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ και μία σύριγγα 2,5 ml. Είναι το φάρμακο εκείνο που προκαλεί εμετό σε ένα ζώο, που υποψιαζόμαστε ότι έφαγε «κάτι». Γίνεται υποδόρια στη ράχη του ζώου. Είναι φάρμακο κτηνιατρικό και το προμηθευόμαστε από τον κτηνίατρό μας.
  • solucortef 250 mg και μία σύριγγα 2,5ml. Είναι μία κορτιζόνη ταχείας δράσης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε αλλεργίες που προκαλούνται από τσιμπήματα σκορπιών, σφήκας αλλά και κυρίως από δαγκώματα φιδιών.
  • 5 με 6 κύβους ζάχαρη. Είναι χρήσιμα για την περίπτωση της υπογλυκαιμίας. Αφορά κυρίως στα κυνηγετικά σκυλιά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σκύλο μπορεί να καταπονηθεί με πολύωρο περπάτημα στη ζέστη.
  • Το αντιεμετικό Cerenia, στη δόση που θα προτείνει ο κτηνίατρος και το ηρεμιστικό Calmivet, επίσης στη σωστή δοσολογία, για την αντιμετώπιση της ναυτίας κίνησης.
  • Φυσικά τα παιχνίδια του, τις αγαπημένες λιχουδιές του και ότι άλλο μπορεί να κάνει τις διακοπές του χαρούμενες!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Τα φάρμακα που αναφέραμε παραπάνω, για να χορηγηθούν στο ζώο σας θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να σας πει από το τηλέφωνο, εάν πραγματικά χρειάζεται κάποια από αυτές ουσίες, αλλά και την ακριβή δόση του φαρμάκου, που χρειάζεται το ζώο σας. Σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσουμε περισσότερο πρόβλημα στο ζώο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό.