Πως μπορούμε να προφυλάξουμε το ζώο μας από τους Κρότωνες (τσιμπούρια)

Δημοσιεύτηκε PetWorld 16/06/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Οι κρότωνες, η ευρύτερα γνωστοί και ως “τσιμπούρια”, μεταδίδουν στο σκύλο την Ερλιχίωση και την Πιροπλάσμωση (και άλλα λιγότερο συνηθισμένα λοιμώδη νοσήματα), με αποτέλεσμα να απομυζούν αίμα από το ζώο και να προκαλούν τοπικά ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονώδη αντίδραση.

 

Οι κρότωνες έχουν δραστηριότητα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Για την καταπολέμησή τους πρέπει να εφαρμόζουμε σχολαστικά τα διάφορα μέσα που κυκλοφορούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.

 

Θα πρέπει να παρέχουμε αντιπαρασιτικά περιλαίμια με φαρμακευτικές ουσίες όπως η αμιτράζη, το propoxur, το flumethrin, το diazinon κλπ. Η διάρκεια τους ποικίλλει από 3 έως 7 μήνες. Είναι πιθανόν να προκαλέσουν τοπικά αλλεργική αντίδραση.

 

Θα πρέπει επίσης να γίνονται ψεκασμοί με αντιπαρασιτικά sprays με τη δραστική ουσία Fipronil. Τα φάρμακα αυτά δίνουν μία διάρκεια προστασίας γύρω στον 1.5 μήνα. Εκτός από spray, το ίδιο φάρμακο κυκλοφορεί και σε μορφή spot on.

 

Γίνονται επίσης ψεκασμοί με αντιπαρασιτικά sprays, τα οποία εμπεριέχουν τις δραστικές ουσίες Dichlorvosum, Permethrin, Pyrethrin. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

 

Τέλος, καλό θα είναι η χρησιμοποίηση διαλύματος phoxim με τη μορφή lotion μετά το μπάνιο του ζώου καθώς και η χρησιμοποίηση αντιπαρασιτικών σαμπουάν.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.