Πως μπορούμε να προφυλάξουμε το ζώο μας από τους ψύλλους;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 05/08/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Οι ψύλλοι στο σκύλο προκαλούν μια γενικευμένη αλλεργία, η οποία άλλοτε μπορεί να είναι μια αλλεργική δερματίτιδα η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι ψύλλοι να  απομυζούν αίμα.

 

Οι ψύλλοι στη γάτα σπάνια προκαλούν κάποιο πρόβλημα εκτός από την περίπτωση που ευρισκόμενοι σε μεγάλο αριθμό, απομυζούν μεγάλες ποσότητες αίματος.

 

Για την καταπολέμησή τους, πρέπει στο σκύλο να εφαρμόζουμε σχολαστικά, τα διάφορα μέσα που κυκλοφορούν, μόνα τους ή σε συνδυασμούς :

 

Αρχικά, τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια με φαρμακευτικές ουσίες όπως το Propoxur, το Flumethrin, το Diazinon κλπ. Η διάρκεια τους ποικίλλει από 3 έως 7 μήνες. Είναι πιθανόν να προκαλέσουν τοπικά αλλεργική αντίδραση.

 

Κατά δεύτερον, πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με αντιπαρασιτικά sprays με τη δραστική ουσία Fipronil. Τα φάρμακα αυτά δίνουν μία διάρκεια προστασίας γύρω στους 3 μήνες. Εκτός από spray, το ίδιο φάρμακο κυκλοφορεί και σε μορφή spot on.

 

Ψεκασμοί με αντιπαρασιτικά sprays μπορούν να γίνουν επίσης με τις δραστικές ουσίες Dichlorvosum, Permethrin, Pyrethrin. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την χρησιμοποίηση διαλύματος Phoxim, με τη μορφή lotion μετά το μπάνιο του ζώου, ακόμα και να χρησιμοποιήσετε   αντιπαρασιτικά σαμπουάν.

 

Τέλος, η χρησιμοποίηση φιαλιδίων (spot on) με τη δραστική ουσία Imidacloprid καθώς η χρήση χαπιών με τη δραστική ουσία Lufenuron μία φορά το μήνα είναι ακόμα μια επιλογή.

 

Για την καταπολέμησή τους στις γάτες βρίσκουν κυρίως εφαρμογή τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια, τα αντιπαρασιτικά sprays, των οποίων όμως είναι δύσκολη η εφαρμογή τους στις γάτες λόγω του φόβου που προκαλούν, η χρησιμοποίηση φιαλιδίων (spot on) με τη δραστική ουσία Fipronil και Imidacloprid καθώς επίσης χάπια με τη δραστική ουσία Lufenuron μία φορά το μήνα.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.