Η συμβίωση με τα Ζώα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 19/04/2016 0 Σχόλια

Για να διατηρήσουμε τα ζώα στις σύγχρονες κατοικίες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε κάποιους όρους οι οποίοι :
Α. θα βοηθήσουν τα ίδια τα ζώα να ζούν μαζί μας, μια ποιοτική ζωή              
Β.  θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε όλοι μας
Γ.  θα αναπτύξουν τη ζωοφιλία και το σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας σε άλλες μορφές ζωής

Προκειμένου να πετύχουμε  τους παραπάνω στόχους όλοι οι ζωόφιλοι, ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων πρέπει να ακολουθούμε τους εξής απλούς κανόνες.

  1. Να τηρούμε όλους τους κανόνες της προληπτικής κτηνιατρικής όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί κτηνίατροι (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, ειδικές εξετάσεις).
  2. Να ενημερωθούμε για τους τρόπους συμπεριφοράς των ζώων, τις ανάγκες τους, τις συνήθειες αναπαραγωγής τους, από ειδικούς (κτηνιάτρους, εκπαιδευτές σκύλων κλπ.) 
  3. Να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί ή έχουν φοβίες απέναντι στα ζώα  (να έχουμε πάντοτε το ζώο μας δεμένο στη βόλτα, να μην το αφήνουμε να γαυγίζει τις ώρες κοινής ησυχίας, κλπ)
  4. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας στο θέμα του λερώματος των ζώων μας.  

Αναλυτικότερα για τα παραπάνω ισχύουν τα εξής :

  1. Οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις των ζώων μας πρέπει να γίνονται με σχολαστικότητα και σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας υποδεικνύει ο κτηνίατρος. Τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις αφορούν σε ασθένειες που προσβάλλουν τα ίδια τα ζώα μας αλλά και σε ασθένειες που  μπορεί να προσβάλλουν  και τον άνθρωπο. Στο σημείο αυτό και επειδή θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και όχι φοβίες, θα πρέπει να πούμε δυό λόγια για τις ασθένειες αυτές που είναι κοινές στον άνθρωπο και τα ζώα. 

    Πράγματι υπάρχουν κοινές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα, που ονομάζονται ΑΝΘΡΩΠΟΖΩΟΝΟΣΟΙ, οι οποίες αν δεν τηρηθούν οι σωστοί κανόνες Εμβολιασμών, Αποπαρασιτώσεων, και Διατροφής των ζώων αυτών μπορεί νακαταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
    Ο ΣΚΥΛΟΣ ως το κυρίαρχο ζώο συντροφιάς από άποψη πληθυσμού, μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο ορισμένες ασθένειες όπως η ΛΥΣΣΑ, η ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ, ο ΕΧΙΝΟΚΟΚΚΟΣ, οι ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, και η ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ. Για όλες τις παραπάνω ασθένειες η πρόληψη είναι πολύ εύκολη, έαν ακολουθήσουμε ορισμένα απλά πράγματα, όπως κατά περίπτωση: 

    ​Λύσσα: Είναι σοβαρή ιογενής νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ασθενούς ζώου. Οι τακτικοί ετήσιοι εμβολιασμοί όλων των ζώων, ευτυχώς έχουν συμβάλλει στην εξαφάνιση κρουσμάτων της νόσου αυτής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πάντως είναι επιβεβλημένος ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός όλων των σκύλων.

    Λεπτοσπείρωση: Είναι ένα μικροβιακό νόσημα που στον κύκλο της μετάδοσής του εκτός από το σκύλο, υπεισέρχονται και ορισμένα είδη τρωκτικών (ποντίκια). Ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός του σκύλου μας απαλάσσει από τον κίνδυνο μόλυνσης από την ασθένεια αυτή.
    Εχινόκοκκος : Είναι ένα παράσιτο του πεπτικού συστήματος του σκύλου, το οποίο αυτός προσλαμβάνει όταν διατρέφεται με ωμά άβραστα κρέατα. Επομένως επιβάλλεται η σωστή και προσεγμένη διατροφή του σκύλου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Κτηνιάτρου που το παρακολουθεί. Για τον ίδιο λόγω επιβάλλεται επίσης η περιοδική και τακτική αποπαρασίτωση των σκύλων με τα σχετικά αντιπαρασιτικά φάρμακα.

    Μυκητιάσεις του δέρματος: Μπορούν να μεταδοθούν οι διάφοροι μύκητες από σκύλο, που πάσχει από σχετικό νόσημα, και στον άνθρωπο. Εάν όμως ο σκύλος παρακολουθείται συχνά από κτηνίατρο, η διάγνωση μιάς τέτοιας νόσου θα γίνει έγκαιρα, θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και έτσι το ζώο θα πάψει να είναι σχετική εστία μόλυνσης.

    Λεϊσμανίαση: Είναι νόσος που μεταδίδεται από τσίμπημα σκνίπας. Στον άνθρωπο προκαλεί τη σπλαχνική Λεϊσμανίαση ή Kala Azar. Σήμερα αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες η σχέση της νόσου αυτής μετην αντίστοιχη του σκύλου. Πάντως και επειδή αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, θα πρέπει να παρέχουμε στα ζώα μας τη σχετική προστασία από το τσίμπημα των διαφόρων εντόμων, χρησιμοποιώντας τα διάφορα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά φάρμακα που κυκλοφορούν.

    Η ΓΑΤΑ είναι αντίστοιχα φορέας των σχετικών ασθενειών όπως η ΛΥΣΣΑ, οι ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ, η ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ, ενώ επίσης μπορεί να μεταδώσει τη ΝΟΣΟ ΕΞ ΑΜΥΧΩΝ της γάτας. Για τις δύο πρώτες ασθένειες ισχύουν αυτά που είπαμε  και για τα σκυλιά. Σε ότι αφορά: 

    Τοξοπλάσμωση: Είναι μια νόσος που στη γάτα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα ενώ στον άνθρωπο αντίστοιχα είναι μια σοβαρή κατάσταση που αφορά κυρίως στις έγκυες γυναίκες. Για την πρόληψή της επιβάλλεται η διατήρηση της γάτας αυστηρά στο σπίτι, η παροχή καλής ποιότητας τροφής σε αυτήν και η τήρηση όλων των σχετικών κανόνων υγιεινής. Κυρίως όμως για τη μετάδοση της ασθένειας αυτής στον άνθρωπο ενέχεται η κατανάλωση ωμών λαχανικών που δεν έχουν  προηγουμένως πλυθεί προσεκτικά.

    Η Νόσος εξ αμυχών της γάτας: Αποτελεί μιά πολύ σπάνια νόσο που προκαλείται από το γρατζούνισμα που μπορεί να προξενήσουν οι γάτες σε άτομα που έχουν μια προδιάθεση να εμφανίσουν τη νόσο αυτή. Αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.
     

  2. Ο σκύλος και η γάτα έχουν κάποιους τρόπους συμπεριφοράς, έχουν κάποιες ανάγκες, και ανάλογες απαιτήσεις. Για να είναι η συγκατοίκησή μας χωρίς προβλήματα θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τα θέματα αυτά, πριν αποκτήσουμε κάποιο ζωάκι στο σπίτι μας. Απαιτείται λοιπόν εκ των προτέρων η ενημέρωση μας από τα αντίστοιχα έντυπα (περιοδικά, βιβλία) τα οποία ευτυχώς στη χώρα μας κυκλοφορούν σε πληθώρα, καθώς και η αναζήτηση συμβουλών από τους ειδικούς (κτηνίατροι, εκπαιδευτές).   Ειδικότερα ο σκύλος μπορεί σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλη ομως προσπάθεια να εκπαιδευτεί, ώστε να ζει άνετα και χωρίς προβλήματα με τον ιδιοκτήτη του και ταυτόχρονα να μη δημιουργεί προβλήματα στους άλλους. 

    Ενα σημαντικό θέμα, στο οποίο όλοι οι ζωόφιλοι να ανσκήψουν με προσοχή είναι το θέμα των στειρώσεων. Τα ζώα μας αναπαράγονται εύκολα και γεννούν πολλά κουταβάκια ή γατάκια. Κάθε φορά που το ζώο μας επιθυμεί να ζευγαρώσει, εμείς θα πρέπει να σκεφτούμε υπεύθυνα, τι θα απογίνουν τα κουταβάκια ή τα γατάκια που σε δύο μήνες θα δημιουργηθούν. Ετσι λοιπόν θα πρέπει να βρούμε λύση πριν αφήσουμε το ζώο μας να ζευγαρώσει. Η λύση εκλογής είναι η στείρωση. Με την επέμβαση αυτή λύνουμε εύκολα ένα θέμα με τεράστιες επιπτώσεις στο ζώο μας και στο περιβάλλον (δημιουργία αδέσποτων και εγκαταλελειμένων). Αντίθετα οι επιπτώσεις για τη ζωή του ζώου μας, από τη στείρωση είναι ανύπαρκτες.
     

  3. Ειναι λυπηρό να αφήνουμε το   ζώο μας δεμένο στο μπαλκόνι ή στη ταράτσα. Αποτελεί μεγάλη καταπίεση για τη προσωπικότητά του και βέβαια αυτό δε μπορεί να θεωρείται ζωοφιλία. Επίσης η ενόχληση που προκαλούμε στους γείτονες από τα γαυγίσματα, είναι τεράστια. Επίσης το ζώο μας θα πρέπει όταν βγαίνει βόλτα να είναι δεμένο με το λουρί του. Είναι συχνοί οι τραυματισμοί μικρόσωμων κυρίως σκύλων από μεγαλόσωμα που οι ιδιδοκτήτες τους τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.
     

  4. Δεν είναι ωραίο το θέαμα των περιττωμάτων στα πεζοδρόμια, μπροστά από τις πόρτες των κατοικιών ή των καταστημάτων. Είναι υποχρέωσή μας η φροντίδα της καθαριότητας, η οποία μπορεί να γίνει εύκολα με ένα κομμάτι χαρτί και ένα πλαστικό γάντι. Αυτό δείχνει παιδεία, συναίσθηση της ευθύνης και σεβασμό. Επίσης θα πρέπει τα ζώα μας να τα κατευθύνουμε να λερώνουν σε συγκεκριμένα σημεία στα πάρκα, που θα δημιουργηθούν από το Δήμο.