Τα πτηνά συντροφιάς (Μέρος 4ο): Διατροφικές Ασθένεις & Διατροφικά Προβλήματα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 12/06/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Τελειώνοντας με το άρθρο αυτό τις βασικές κατηγορίες νοσημάτων που αφορούν στα πτηνά συντροφιάς, θα παρουσιάσουμε επιγραμματικά τις ασθένειες και τα προβλήματα που προκύπτουν από σφάλματα της διατροφής των πτηνών αυτών.

 

Χρήσιμα στοιχεία

 

Στη φύση, τα άγρια πτηνά διατρέφονται με ποικιλία τροφίμων. Στα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, έντομα σκουλήκια κλπ. Με τον τρόπο αυτό τα πτηνά προσλαμβάνουν όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που τους προσφέρουν, ώστε να έχουν καλή υγεία, σωστή αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά και καλή ανάπτυξη των νεοσσών τους.

 

Αυτά λοιπόν χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 

  • Πτηνά με σκληρό ράμφος, που διατρέφονται κυρίως με σπόρους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα καναρίνια και τα ψιττακοειδή
  • Πτηνά με μαλακό ράμφος, που διατρέφονται με έντομα, φρούτα, λαχανικά  και σπανιότερα με καρπούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι μάϊνες, τα αηδόνια, οι τσίχλες κλπ
  • Νεκταροφάγα πτηνά (τρώνε το νέκταρ των λουλουδιών), ανήκουν ορισμένα ψιττακοειδή όπως τα Lories
  • Φρουτοφάγα πτηνά στα οποία ανήκουν ορισμένα είδη όπως τα Τουκάνος.

 

Οι σπόροι που παρέχονται στα σποροφάγα πτηνά χωρίζονται επίσης σε δύο βασικές κατηγορίες :

  • Λιπαροί σπόροι όπως καναβούρι, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σουσάμι, σπόροι παπαρούνας και ελαιοκράμβης. Οι σπόροι αυτοί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα λιπών και ελαίων, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνες, ενώ η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι μηδαμινή.
  • Δημητριακά όπως σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι και κεχρί. Οι σπόροι αυτοί έχουν υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, ίνες, και πρωτεϊνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν επίσης Βιταμίνες Β1 και Ε, ασβέστιο και Φωσφόρο.

 

Πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως τα πτηνά στη φύση τρέφονται κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

 

 

Διατροφικά σφάλματα

 

 

Θα περιγράψουμε εδώ τις ενέργειες εκείνες που κατά τη διατήρηση ενός πτηνού συντροφιάς στο σπίτι μας μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες διατροφής.

 

Κατά πρώτον η προγραμματισμένη διατροφή. Εάν η παροχή τροφής είναι συνεχής  σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, το πτηνό θα προτιμήσει να καταναλώσει τους λιπαρούς σπόρους, τους οποίους ξεχωρίζει, έτσι μακροπρόθεσμα θα οδηγηθεί σε λιπώδη εκφύλιση του ήπατος. Έτσι λοιπόν η τροφή θα πρέπει να παρέχεται στο πτηνό δύο φορές την ημέρα (πρωί και απόγευμα), και η αναλογία των λιπαρών σπόρων στο προσφερόμενο μίγμα θα πρέπει να είναι μικρή, ενώ αντίθετα η ποσότητα των δημητριακών να είναι περισσότερη.

 

Θα πρέπει να αποφεύγεται συνωστισμός πολλών πτηνών σε ένα μικρό κλουβί. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα οδηγήσει κάποια από τα πτηνά αυτά να προσλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες τροφής από ότι έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για τους νεοσσούς που εκκολάπτονται σε διαφορετική ημέρα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο.

 

Το stress που προκαλείται στα πτηνά από αλλαγές περιβάλλοντος, αλλαγές θερμοκρασίας, θορύβους κλπ.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πεπτικές διαταραχές. Αυτά είναι προβλήματα του πεπτικού συστήματος που προκαλούνται από παρασιτικές, βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες προκαλούν μικρή απορροφητικότητα θρεπτικών ουσιών ώστε να οδηγήσουν σε επιδείνωση της γενικής κατάστασης του πτηνού, λόγω διατροφικών ασθενειών (υποπρωτεϊναιμία, αβιταμινώσεις κλπ). Επίσης η μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών, πολλές φορές χωρίς λόγο, αλλοιώνει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, οπότε μειώνει την απορροφητικότητα θρεπτικών ουσιών

 

Τέλος και σημαντικότερο είναι η συντήρηση των τροφών. Αυξημένη υγρασία, θερμοκρασία αλλά και φώς, αλλοιώνουν την περιεκτικότητα των τροφών κυρίως σε βιταμίνες. Η αποθήκευση των τροφών θα πρέπει να γίνεται σε σκοτεινούς, δροσερούς και καλά αεριζόμενους χώρους θα πρέπει δε πάντοτε να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης τους.

 

 

Διατροφικές ασθένειες

 

 

Οι διατροφικές ασθένειες των πτηνών συντροφιάς χωρίζονται στις παρακάτω σημαντικές κατηγορίες:

 

  • Χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών: Προκαλείται καθυστέρηση ανάπτυξης, αδυνάτισμα, απίσχναση, προβλήματα αναπαραγωγής, αλλοιώσεις ράμφους και ονύχων, πτερόρροια
  • Υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών: Προκαλείται σπλαχνική και αρθρική ουρικίαση
  • Χαμηλή περιεκτικότητα λιπών: Προκαλείται κακή σωματική ανάπτυξη καθώς επίσης και κακή πτεροφυία
  • Υψηλή περιεκτικότητα λιπών: Προκαλείται λιπώδης εκφύλιση του ήπατος.
  • Αβιταμίνωση Α: Προκαλούνται αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα (λευκά οζίδια στην υπερώα), στον οισοφάγο, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, κερατινοποίηση του δέρματος των άκρων
  • Αβιταμίνωση D: Η έλλειψη της D3 προκαλεί ραχιτισμό στα αναπτυσσόμενα πτηνά, οστεομαλάκυνση στα ενήλικα και γέννηση αυγών με μαλακό κέλυφος
  • Αβιταμίνωση Ε: Προκαλούνται εμβρυικοί θάνατοι, εγκεφαλομαλάκυνση και μυική δυστροφία (μαζί με την έλλειψη σεληνίου). Μπορεί επίσης να προκληθούν με διαφορετική ένταση στρεψαυχενισμός, κατάπτωση, αυτοτραυματισμοί, αταξία άκρων.
  • Αβιταμίνωση Β1: Προκαλούνται νευρικά συμπτώματα, με χαρακτηριστικό οπισθότονο
  • Αβιταμίνωση Β2: Προκαλούνται νευρικά συμπτώματα, με χαρακτηριστική εσωσυστροφή και υπτιασμό των δακτύλων
  • Αβιταμίνωση Β12 : Παρατηρείται από παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών και προκαλούνται προβλήματα στο δέρμα, το πτέρωμα, την ανάπτυξη και την εκκολαπτικότητα των αυγών.
  • Έλλειψη Φολικού οξέος: Προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη των πτηνών και στο χρωματισμό του πτερώματος.
  • Έλλειψη Ασβεστίου: Παρατηρείται  κυρίως στα African Greys. Προκαλείται αδυναμία, αλλοτριοφαγία, αυτοτραυματισμός, ραμφισμός
  • Έλλειψη Ιωδίου: Είναι ευαίσθητα τα παπαγαλάκια στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί υπερπλασία του Θυρεοειδούς

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.  Εάν επιθυμείτε να κάνετε λήψη όλων των άρθρων για τα πτηνά συντροφιάς μπορείτε να πατήσετε εδώ.