Θερμοκρασίες στο Κόκκινο!

Δημοσιεύτηκε PetWorld 06/06/2015 0 Σχόλια

Όσο προχωρά το καλοκαίρι τόσο αυξάνονται οι βόλτες με το σκύλο μας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και οι θερμοκρασίες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του. Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους το καλοκαίρι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά εγκαυμάτων από τον ήλιο, αφυδάτωσης και μολύνσεων στους σκύλους. Τι μπορείτε όμως να κάνετε ώστε να αποτρέψετε τις επιβλαβείς καταστάσεις για την υγεία του σκύλου σας;
Ας δούμε μαζί μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε ένα ευχάριστο και ασφαλές καλοκαίρι:

  • Η χρήση του αντιηλιακού επιβάλλεται όχι μόνο για να αποτρέψετε τα εγκαύματα αλλά και για να προστατέψετε το μικρό σας φίλο από τον καρκίνο του δέρματος που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους σκύλους και η δεύτερη σε συχνότητα στις γάτες. Παρόλο που το τρίχωμα τους προσφέρει κάποια προστασία θα πρέπει να βάζετε αντιηλιακό κάθε 3-4 ώρες έκθεσης στον ήλιο σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του δέρματος τους. Ιδιαίτερα στις κοιλιές και τα αυτιά των σκύλων και γύρω από τα μάτια στις γάτες που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο τους. Πάντα να χρησιμοποιείτε προϊόντα ειδικά κατασκευασμένα για σκύλους και γάτες!
  • Φροντίστε ώστε το κούρεμα του τριχώματος να μην είναι υπερβολικό. Είναι λογικό και επιβεβλημένο να κουρεύουμε το σκύλο μας αλλά οι υπερβολές καταστρέφουν τη δυνατότητα του τριχώματος να διατηρήσει την καλή κατανομή της θερμοκρασίας στο σώμα του. Καλό θα ήταν να φροντίζετε το τρίχωμα με συχνό και επιμελές βούρτσισμα.
  • Να περιποιείστε άμεσα τα εγκαύματα. Πάντα να χρησιμοποιείτε προϊόντα για την ανακούφιση τους σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας.
  • Αποφεύγετε να κάνετε βόλτα με τον σκύλο σας τις ώρες με αυξημένες θερμοκρασίες και υγρασία. Συνήθως αυτές οι ώρες είναι οι μεσημβρινές (1μμ – 4 μμ).
  • Ποτέ μην αφήνετε το σκύλο ή τη γάτα σας στο αυτοκίνητο. Ακόμα και αν τα παράθυρα είναι λίγο ανοιχτά η εσωτερική θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο της εξωτερικής μέσα σε 7 λεπτά κάτι που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο τις ζεστές ημέρες.
  • Να προσέχετε για σημάδια θερμοπληξίας στο σκύλο σας. Αν αναπνέει βαριά, τα ούλα του είναι στεγνά ή ανοιχτά κόκκινα, έχει σιελόρροια, εμετό ή διάρροια και το περπάτημα του είναι αργό ή βαρύ, μην τον τοποθετήσετε σε κρύο νερό γιατί αυτό πιθανόν να του προκαλέσει σοκ. Καλύτερο θα είναι να τον μεταφέρετε σε ένα δροσερό χώρο και τοποθετήστε ένα βρεγμένο πανί στην πλάτη του ενώ θα πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα στον κτηνίατρο.
  • Ακόμα και αν λείπετε από το σπίτι επιβάλλεται τις πολύ ζεστές μέρες να αφήνετε το κλιματιστικό ανοιχτό ώστε να διατηρείτε την θερμοκρασία του περιβάλλοντος για το σκύλο σας δροσερή.


Προστατέψτε το μικρό σας φίλο όπως ακριβώς θα προστατεύατε και τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών. Για να είναι και αυτό το καλοκαίρι ασφαλές και ευχάριστο!