Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 06/07/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Παθογένεια

 

O Νεανικός Σακχαρώδης Διαβήτης στο σκύλο προκαλείτε λόγω κληρονομικής αιτιολογίας ατροφία των κυττάρων του παγκρέατος ή λόγω ακόμα και της συγγενής ατροφίας εξωκρινούς και ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος.

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων σκύλων προκαλείτε από την απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης (Ιδιοπαθής) αλλά και από σχετική έλλειψη ή ανταγωνιστική δράση άλλων ορμονών.

 

Στην γάτα από την άλλη, ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν έχει απόλυτα διευκρινιστεί, είναι όμως πιθανόν τύπου Ι. Επίσης στη γάτα ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, ακολουθεί συνήθως το σύνδρομο Cushing, την ακρομεγαλία και την χορήγηση προγεσταγόνων.

 

Κλινική εικόνα

 

Ο Απλός Σακχαρώδης Διαβήτης έχει ως συμπτώματα την πολυουρία, την πολυδιψία, την πολυφαγία αλλά και την απώλεια σωματικού βάρους.

 

Ο Κετοξεωτικός ή ισχνός Σακχαρώδης Διαβήτης (ο οποίος προκαλείται συνήθως μετά από λοιμώξεις, οξεία παγκρεατίτιδα, σύνδρομο Cushing, κλπ) έχει ως αποτέλεσμα την ανορεξία, την κατάπτωση, να πέφτει το ζώο σε λήθαργο καθώς επίσης χώρα λαμβάνουν εμετοί, διάρροια, αφυδάτωση, ολιγουρία με αποτέλεσμα να οδηγείτε σε οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια & οξέωση.

 

Τέλος, ο Υπεροσμωτικός Σακχαρώδης Διαβήτης παρατηρείτε κυρίως μετά από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μυική αδυναμία, διαταραχές συνείδησης, αφυδάτωση και οξύ ουραιμικό σύνδρομο.

 

Διάγνωση

 

Παρατηρείται υπεργλυκαιμία, υπερλιπιδαιμία, υπονατριαιμία, υποκαλιαιμία, υποφωσφαταιμία, λευκοκυττάρωση, γλυκοζουρία, κετονουρία, πυουρία, αιματουρία και πρωτεϊνουρία. Τα συμπτώματα και ιστορικό είναι χαρακτηριστικά.

 

Αντιμετώπιση

 

Η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη γίνεται με διαιτητικά μέτρα, δηλαδή με  αποκλειστική διατροφή από βιομηχανοποιημένες τροφές συγκεκριμένης σύνθεσης.

 

Άσκηση

 

Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή της Ινσουλινοθεραπείας. Χρησιμοποιείται συνήθως η lente ινσουλίνη στο σκύλο και στη γάτα η ultralente ινσουλίνη. Προσοχή πρέπει να υπάρξει στην καμπύλη της γλυκόζης και την ινσουλινοαντοχή.

 

Διαφορική Διάγνωση

 

Αποκλείονται έτσι τα σηψαιμικά νοσήματα, οι στρεσσικοί παράγοντες, η οξεία παγκρεατίτιδα, η ακρομεγαλία, το σύνδρομο Cushing, ο υπερθυρεοειδισμός, το  φαιοχρωμοκύττωμα, η ουραιμία, η νεφρική γλυκοζουρία και τέλος, η οξεία κυστίτιδα.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.