Τι γνωρίζετε για την λεϊσμανίαση του σκύλου;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 08/08/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Παθογένεια

 

Η λοίμωξη του σκύλου προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου φλεβοτόμου (σκνίπα) . Μετά από τον τοπικό πολλαπλασιασμό, η μόλυνση αρχικά επικεντρώνεται στα λεμφογάγγλια και τη σπλήνα, στη συνέχεια δε, γενικεύεται σε ολόκληρο τον οργανισμό του ζώου.

 

Πρόληψη

 

Η πρόληψη στην λεϊσμανίαση του σκύλου, αφορά στην προσεκτική καταπολέμηση των σκνιπών στο περιβάλλον του ζώου, με τη χρησιμοποίηση των διαφόρων εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν.

 

Κλινική εικόνα

 

Ο σκύλος συνήθως παρουσιάζει απώλεια βάρους, ενώ η όρεξη διατηρείται, εύκολη κόπωση, ρινορραγία, πιτυρίαση, κακή κατάσταση τριχώματος, έλκη στο δέρμα, επιπεφυκίτιδα, μεγάλη ανάπτυξη νυχιών και αναιμικούς βλεννογόνους.

 

Διάγνωση

 

Είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη, με πενιχρά πολλές φορές αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται συνήθως συνδυασμοί αλάτων του αντιμονίου, αλλοπουρινόλης, αμινοσιδίνης, κετοκοναζόλης και λεβαμιζόλης. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που επιλέγει ο κτηνίατρος. Απαιτείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας τακτικός αιματολογικός έλεγχος των νεφρών και του ήπατος του ζώου.

 

Άλλες μορφές

 

Η μόλυνση του σκύλου από τον ιό Leishmania tropica, μικροοργανισμό που προκαλεί στον άνθρωπο τη Δερματική Λεϊσμανίαση (γνωστό και ως “φύμα της Ανατολής”), δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα.

 

Σημασία για την υγεία του ανθρώπου

 

Στον άνθρωπο προκαλείται νόσος που οφείλεται στο μικροοργανισμό Leishmania donovani και ονομάζεται Σπλαχνική Λεϊσμανίαση. Προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά. Η μετάδοση γίνεται με το τσίμπημα του φλεβοτόμου (σκνίπας). Είναι όμως ακόμη αμφισβητούμενη η μετάδοση του μικροοργανισμού αυτού με τη διαδρομή σκύλος - σκνίπα - άνθρωπος.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.