Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Τι γνωρίζετε για την χρόνια γαστρίτιδα;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 06/02/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Η Χρόνια γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του στομαχικού βλεννογόνου, η οποία έχει αρκετά μεγάλη χρονική διάρκεια.

 

Παθογένεια

 

Συνήθως στη δημιουργία της χρόνιας γαστρίτιδας υπεισέρχονται οι εξής καταστάσεις: αλλεργικοί μηχανισμοί, αυτοάνοσοι μηχανισμοί, χημικές ουσίες, φαρμακευτικές ουσίες, φυτικές ουσίες και τοξίνες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Μορφές Χρόνιας Γαστρίτιδας

 

Χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες οι οποίες είναι η χρόνια απλή γαστρίτιδα, η χρόνια ατροφική γαστρίτιδα, η υπερτροφική γαστροπάθεια και τέλος η ηωσινοφιλική γαστρίτιδα.

 

Πρόληψη

 

Η πρόληψη αφορά σε κάθε αίτιο χωριστά..

 

Κλινική Εικόνα

 

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός, κατά τις πρωινές ώρες, ανεξάρτητα από γεύμα. Τα ζώα επίσης έχουν ανορεξία, απώλεια βάρους, κοιλιακό πόνο καθώς και  πολυδιψία. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αιματέμεση και μέλαινα. Στη συνέχεια εμφανίζεται αφυδάτωση, αναιμία καθώς και υποπρωτεϊναιμία

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση μπορεί να γίνει βάση του ιστορικού από τον ιδιοκτήτη του ζώου, ανάλογα με τα κλινικά συμπτώματα, τις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος ( πρόληψη για ηωσινοφιλία), ακτινογραφία απλή ή με βάριο, γαστροσκόπηση και τέλος, βιοψία.

 

Αντιμετώπιση

 

Απαιτείται διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχή σε πρωτεϊνες (κρέας). Τα γεύματα πρέπει να είναι σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές την ημέρα. Η σιμετιδίνη (αναστολέας Η2 υποδοχέων) και τα αντιόξινα είναι τα φάρμακα εκλογής για τις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν αποδειχτεί αυτοάνοση και ηωσινοφιλική γαστρίτιδα (βιοψία) χορηγούνται κορτικοστεροειδή και αζαθειοπρίμη.

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.