Τι γνωρίζετε γύρω από τα γαστρικά έλκη;

Δημοσιεύτηκε PetWorld 13/05/2019 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 

Είναι νόσος που οφείλεται σε εκτεταμένη και σε βάθος βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου. Πιο συχνά τα γαστρικά έλκη εμφανίζονται σε ενήλικες σκύλους.

 

Παθογένεια

 

Το σύνδρομο της προσαρμογής (stress), η μαστοκυττάρωση (νεοπλασία των εντεροενδοκρινών κυττάρων) καθώς και όλοι οι παράγοντες που προκαλούν οξεία και χρόνια γαστρίτιδα ενέχονται για την δημιουργία γαστρικών ελκών. Στο stress, έχουμε τη δημιουργία συμπαθοτονίας, την υπερέκκριση κατεχολαμινών και εξαιτίας αυτού την δημιουργία γαστρικού έλκους. Η μαστοκυττάρωση δημιουργεί έλκος λόγω της αυξημένης παραγωγής ισταμίνης και της διέγερσης των Η2 υποδοχέων. Τα περισσότερα γαστρικά έλκη δημιουργούνται στην περιοχή μεταξύ θόλου και σώματος στομάχου και στην αρχή του δωδεκαδακτύλου.

 

Κλινική Εικόνα

 

Το τυπικό σύμπτωμα είναι ο εμετός, ο οποίος περιέχει αίμα σε χρώμα σκούρο καφέ. Στη ψηλάφηση του στομάχου από τα κοιλιακά τοιχώματα υπάρχει αντίδραση πόνου. Τα γαστρικά έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση του στομάχου.

 

Διάγνωση

 

Το ιστορικό από τον ιδιοκτήτη, τα συμπτώματα, η ακτινογραφία με βαριούχο γεύμα και η γαστροσκόπηση οδηγούν στη διάγνωση.

 

Αντιμετώπιση

 

Για τη θεραπεία γίνονται συνδυασμοί και χορηγούνται αντιόξινα (AlOH, MgOH), ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων και κυτταροπροστατευτικές ουσίες (σουκραλφάτη).

 

 

Μπορείτε να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.