5 Τρόποι Άθλησης για το Σκύλο σας το Χειμώνα

Δημοσιεύτηκε PetWorld 07/01/2015 0 Σχόλια

Τώρα που ήρθε ο χειμώνας όχι μόνο κάνει κρύο αλλά και το φως της ημέρας διαρκεί λιγότερο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο σκύλος σας δεν έχει ανάγκη την καθημερινή του άσκηση. Η άσκηση εκτός του ότι αποτελεί μέρος της καλής ψυχικής και σωματικής υγείας του σκύλου σας, ενδυναμώνει και την μεταξύ σας σχέση και δεν υπάρχει λόγος να στερείται τα οφέλη της  κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακολουθούν 5 ιδέες άθλησης για αυτές τις κρύες μέρες που οι βόλτες και το παιχνίδι έξω σας ταλαιπωρούν:


1.    Παιχνίδια μέσα στο σπίτι. Το να παίξετε κρυφτό στο σπίτι και να προκαλέσετε το σκύλο σας να το βρει είναι ένας καλός τρόπος για να ενεργοποιηθεί και να κινηθεί ακονίζοντας ταυτόχρονα και το μυαλό του. Μπορείτε, λοιπόν να κρύψετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή λιχουδιά αλλά το καλύτερο θα ήταν να τον προκαλέσετε να βρει εσάς. Ξεκινήστε πετώντας του μια λιχουδιά ώστε να τον απομακρύνετε από εσάς και κρυφτείτε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού. Αυτό το παιχνίδι μπορεί πραγματικά να κουράσει το φίλο σας καθώς θα σας ψάχνει πυρετωδώς.
2.    Προκαλέστε την όσφρηση του σκύλου. Οι σκύλοι έχουν πραγματικά πολύ δυνατή όσφρηση και οι ασκήσεις που τους προκαλούν να την αξιοποιήσουν είναι πολύ διεγερτικές. Μπορείτε να αναγκάσετε το σκύλο σας να «δουλέψει» για να μπορέσει να φάει δημιουργώντας εμπόδια στο δρόμο του για το φαγητό. Κρύψτε το γεύμα του σε ένα κουτί ή ακόμα καλύτερα σε ένα Kong Wobbler https://www.petworld.gr/kong-wobbler2 και αφήστε τον να το ανακαλύψει!
3.    Διάδρομος για σκύλους και περπάτημα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να βρείτε ειδικούς διαδρόμους για σκύλους στην αγορά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τους κλασικούς διαδρόμους που είναι για ανθρώπους παίρνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Μπορείτε να ξοδέψετε μερικές ημέρες ώστε να εξοικειωθεί με τον τρόπο που λειτουργεί χρησιμοποιώντας εξαιρετικά αργή ταχύτητα ενώ στέκεστε μπροστά από το διάδρομο με μια λιχουδιά. Μετά από 3 ή 4 ημέρες αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα και το χρόνο που παραμένει στο διάδρομο ο σκύλος σας. Ιδανικός τελικός χρόνος είναι αυτός που συνήθως χρησιμοποιείτε στις βόλτες σας.
4.    Μαθήματα για σκύλους. Μπορείτε να γράψετε το σκύλο σας σε κάποια σχολή που κάνει ομαδικά εκπαιδευτικά μαθήματα για σκύλους στα οποία θα συμμετέχετε και εσείς. Έτσι το κατοικίδιο σας και κοινωνικοποιείται αλλά και μαθαίνει κάτι καινούργιο ενώ γυμνάζεται.
5.    Εξάσκηση στη συγκέντρωση. Μένοντας μέσα στο σπίτι μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να συγκεντρώνεται και να ακολουθεί εντολές. Αρχικά μπορείτε να τον διδάξετε να ακουμπάει τη μύτη του στο πίσω μέρος της παλάμης σας κάθε φορά που του δίνετε την εντολή. Έτσι μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε ένα στόχο. Είναι πολύ καλή άσκηση κυρίως γιατί σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε κάτι μαζί και μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε περιπτώσεις που θέλετε να τραβήξετε την προσοχή του μικρού σας φίλου από κάποια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, όταν κάνετε βόλτα έξω και ενθουσιάζεται γιατί βλέπει έναν άλλο σκύλο μπορείτε με αυτή την άσκηση να του αποσπάσετε την προσοχή και να τον ηρεμήσετε.

Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν καλύτερη ανοχή στο κρύο και λατρεύουν το χιόνι. Μισή ώρα άσκησης την ημέρα έξω, ειδικά στο χιόνι, είναι ευεργετική για την ψυχική και σωματική τους υγεία.