Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.

Υποχρεώσεις Ζωοφίλων

Δημοσιεύτηκε PetWorld 19/05/2018 0 Σχόλια Ζωοπαίδεια,

 

Για να διατηρήσουμε τα ζώα στις σύγχρονες κατοικίες μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε κάποιους κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν τα ίδια τα ζώα να ζουν μαζί μας μια ποιοτική ζωή, θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε όλοι μας και θα αναπτύξουν τη ζωοφιλία και το σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας σε άλλες μορφές ζωής.

Προκειμένου να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους όλοι οι ζωόφιλοι, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, πρέπει να ακολουθούμε τους εξής απλούς κανόνες.

  • Να τηρούμε όλους τους κανόνες της προληπτικής κτηνιατρικής όπως μας συμβουλεύουν οι ειδικοί κτηνίατροι (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, ειδικές εξετάσεις).
  • Να ενημερωθούμε για τους τρόπους συμπεριφοράς των ζώων, τις ανάγκες τους, τις συνήθειες αναπαραγωγής τους, από ειδικούς (κτηνιάτρους, εκπαιδευτές σκύλων κλπ.)
  • Να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί ή έχουν φοβίες απέναντι στα ζώα (να έχουμε πάντοτε το ζώο μας δεμένο στη βόλτα, να μην το αφήνουμε να γαβγίζει τις ώρες κοινής ησυχίας, κλπ)
  • Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας στο θέμα του λερώματος των ζώων μας.

Αναλυτικότερα για τα παραπάνω ισχύουν τα εξής:

  • Οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις των ζώων μας πρέπει να γίνονται με σχολαστικότητα και σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας υποδεικνύει ο κτηνίατρος. Τα εμβόλια και οι αποπαρασιτώσεις αφορούν σε ασθένειες που προσβάλλουν τα ίδια τα ζώα μας αλλά και σε ασθένειες που μπορεί να προσβάλλουν και τον άνθρωπο. Στο σημείο αυτό και επειδή θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και όχι φοβίες, θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για τις ασθένειες αυτές που είναι κοινές στον άνθρωπο και τα ζώα. Πράγματι υπάρχουν κοινές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα, που ονομάζονται Ανθρωποζωόνοσοι, οι οποίες αν δεν τηρηθούν οι σωστοί κανόνες Εμβολιασμών, Αποπαρασιτώσεων, και Διατροφής των ζώων αυτών μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ο σκύλος ως το κυρίαρχο ζώο συντροφιάς από άποψη πληθυσμού, μπορεί να μεταδώσει στον άνθρωπο ορισμένες ασθένειες όπως η Λύσσα, η Λεπτοσπείρωση, ο Εχινόκοκκος, οι Μυκητιάσεις του δέρματος και η Λεϊσμανίαση. Για όλες τις παραπάνω ασθένειες η πρόληψη είναι πολύ εύκολη, εάν ακολουθήσουμε ορισμένα απλά πράγματα, όπως κατά περίπτωση:

 

Λύσσα: Είναι σοβαρή ιογενής νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το δάγκωμα του ασθενούς ζώου. Οι τακτικοί ετήσιοι εμβολιασμοί όλων των ζώων, ευτυχώς έχουν συμβάλλει στην εξαφάνιση κρουσμάτων της νόσου αυτής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πάντως είναι επιβεβλημένος ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός όλων των σκύλων.

 

Λεπτοσπείρωση: Είναι ένα μικροβιακό νόσημα που στον κύκλο της μετάδοσής του εκτός από το σκύλο, υπεισέρχονται και ορισμένα είδη τρωκτικών (ποντίκια). Ο τακτικός ετήσιος εμβολιασμός του σκύλου μας απαλλάσσει από τον κίνδυνο μόλυνσης από την ασθένεια αυτή.

 

Εχινόκοκκος: Είναι ένα παράσιτο του πεπτικού συστήματος του σκύλου, το οποίο αυτός προσλαμβάνει όταν διατρέφεται με ωμά άβραστα κρέατα. Επομένως επιβάλλεται η σωστή και προσεγμένη διατροφή του σκύλου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Κτηνιάτρου που το παρακολουθεί. Για τον ίδιο λόγω επιβάλλεται επίσης η περιοδική και τακτική αποπαρασίτωση των σκύλων με τα σχετικά αντιπαρασιτικά φάρμακα.

 

Μυκητιάσεις του δέρματος: Μπορούν να μεταδοθούν οι διάφοροι μύκητες από σκύλο που πάσχει από σχετικό νόσημα, και στον άνθρωπο. Εάν όμως ο σκύλος παρακολουθείται συχνά από κτηνίατρο, η διάγνωση μιας τέτοιας νόσου θα γίνει έγκαιρα, θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και έτσι το ζώο θα πάψει να είναι σχετική εστία μόλυνσης.

 

Λεϊσμανίαση: Είναι νόσος που μεταδίδεται από τσίμπημα σκνίπας. Στον άνθρωπο προκαλεί τη σπλαχνική Λεϊσμανίαση ή Kala Azar. Σήμερα αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες η σχέση της νόσου αυτής με την αντίστοιχη του σκύλου. Πάντως και επειδή αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, θα πρέπει να παρέχουμε στα ζώα μας τη σχετική προστασία από το τσίμπημα των διαφόρων εντόμων, χρησιμοποιώντας τα διάφορα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά φάρμακα που κυκλοφορούν.

 

Η γάτα από την άλλη, είναι αντίστοιχα φορέας των σχετικών ασθενειών όπως η Λύσσα, οι Μυκητιάσεις του δέρματος, η Τοξοπλάσμωση, ενώ επίσης μπορεί να μεταδώσει τη Νόσος εξ αμυχών της γάτας. Για τις δύο πρώτες ασθένειες ισχύουν αυτά που είπαμε και για τα σκυλιά. Σε ό,τι αφορά τις γάτες τώρα, έχουμε:

 

Τοξοπλάσμωση: Είναι μια νόσος που στη γάτα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα ενώ στον άνθρωπο αντίστοιχα είναι μια σοβαρή κατάσταση που αφορά κυρίως στις έγκυες γυναίκες. Για την πρόληψή της επιβάλλεται η διατήρηση της γάτας αυστηρά στο σπίτι, η παροχή καλής ποιότητας τροφής σε αυτήν και η τήρηση όλων των σχετικών κανόνων υγιεινής. Κυρίως όμως για τη μετάδοση της ασθένειας αυτής στον άνθρωπο ενέχεται η κατανάλωση ωμών λαχανικών που δεν έχουν προηγουμένως πλυθεί προσεκτικά.

 

Η Νόσος εξ αμυχών της γάτας: Αποτελεί μια πολύ σπάνια νόσο που προκαλείται από το γρατζούνισμα που μπορεί να προξενήσουν οι γάτες σε άτομα που έχουν μια προδιάθεση να εμφανίσουν τη νόσο αυτή. Αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με τη σχετική φαρμακευτική αγωγή.

 

Ο σκύλος και η γάτα έχουν κάποιους τρόπους συμπεριφοράς, έχουν κάποιες ανάγκες, και ανάλογες απαιτήσεις. Για να είναι η συγκατοίκησή μας χωρίς προβλήματα θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τα θέματα αυτά, πριν αποκτήσουμε κάποιο ζωάκι στο σπίτι μας. Απαιτείται λοιπόν εκ των προτέρων η ενημέρωση μας από τα αντίστοιχα έντυπα (περιοδικά, βιβλία) τα οποία ευτυχώς στη χώρα μας κυκλοφορούν σε πληθώρα, καθώς και η αναζήτηση συμβουλών από τους ειδικούς (κτηνίατροι, εκπαιδευτές). Ειδικότερα ο σκύλος μπορεί σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλη όμως προσπάθεια να εκπαιδευτεί, ώστε να ζει άνετα και χωρίς προβλήματα με τον ιδιοκτήτη του και ταυτόχρονα να μη δημιουργεί προβλήματα στους άλλους.

 

Ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο όλοι οι ζωόφιλοι να ενσκήψουν με προσοχή είναι το θέμα των στειρώσεων. Τα ζώα μας αναπαράγονται εύκολα και γεννούν πολλά κουταβάκια ή γατάκια. Κάθε φορά που το ζώο μας επιθυμεί να ζευγαρώσει, εμείς θα πρέπει να σκεφτούμε υπεύθυνα, τι θα απογίνουν τα κουταβάκια ή τα γατάκια που σε δύο μήνες θα δημιουργηθούν. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να βρούμε λύση πριν αφήσουμε το ζώο μας να ζευγαρώσει. Η λύση εκλογής είναι η στείρωση. Με την επέμβαση αυτή λύνουμε εύκολα ένα θέμα με τεράστιες επιπτώσεις στο ζώο μας και στο περιβάλλον (δημιουργία αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων). Αντίθετα οι επιπτώσεις για τη ζωή του ζώου μας, από τη στείρωση είναι ανύπαρκτες.

 

Είναι λυπηρό να αφήνουμε το ζώο μας δεμένο στο μπαλκόνι ή στη ταράτσα. Αποτελεί μεγάλη καταπίεση για τη προσωπικότητά του και βέβαια αυτό δε μπορεί να θεωρείται ζωοφιλία. Επίσης η ενόχληση που προκαλούμε στους γείτονες από τα γαυγίσματα, είναι τεράστια. Επίσης το ζώο μας θα πρέπει όταν βγαίνει βόλτα να είναι δεμένο με το λουρί του. Είναι συχνοί οι τραυματισμοί μικρόσωμων κυρίως σκύλων από μεγαλόσωμα που οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

 

Δεν είναι ωραίο το θέαμα των περιττωμάτων στα πεζοδρόμια, μπροστά από τις πόρτες των κατοικιών ή των καταστημάτων. Είναι υποχρέωσή μας η φροντίδα της καθαριότητας, η οποία μπορεί να γίνει εύκολα με ένα κομμάτι χαρτί και ένα πλαστικό γάντι. Αυτό δείχνει παιδεία, συναίσθηση της ευθύνης και σεβασμό. Επίσης θα πρέπει τα ζώα μας να τα κατευθύνουμε να λερώνουν σε συγκεκριμένα σημεία στα πάρκα, που θα δημιουργηθούν από το Δήμο.

 

Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη του άρθρου εδώ.