Μαθαίνοντας το Σκύλο μας να Κολυμπα!

Δημοσιεύτηκε PetWorld 11/11/2014 0 Σχόλια Γενικά,

Ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα τώρα το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία να δροσιστείτε κολυμπώντας είτε στη θάλασσα είτε σε κάποια πισίνα. Και γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό όταν μπορείτε να έχετε μαζί σας και τον αγαπημένο σας φίλο.

Δεν μπορούν όμως όλοι οι σκύλοι να κολυμπήσουν από τη φύση τους. Για την ακρίβεια υπάρχουν ράτσες που δεν μπορούν να κολυμπήσουν καθόλου όπως τα Pug, τα Bulldog, τα Duchshunds και τα Basset Hounds που χωρίς σωσίβιο το πιθανότερο είναι ότι θα βουλιάξουν. Ακόμα όμως και αν είναι από τη φύση του ικανό να κολυμπήσει ένα σκυλί θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι του αρέσει το νερό στη θάλασσα ή την πισίνα. Ποτέ δεν αφήνουμε χωρίς επίβλεψη στη θάλασσα ή την πισίνα τον σκύλο μας. Αποφεύγουμε τα νερά με ρεύματα και κύματα και φυσικά ποτέ δεν τον «πετάμε» μέσα στο νερό για να συνηθίσει. Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί το νερό και να μην θελήσει να ξαναμπεί.

Ξεκινώντας την εκπαίδευση θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποια βασικά πράγματα. Ένα σωσίβιο (στην περίπτωση που το σκυλί είναι πολύ ελαφρύ ή έχει κοντά πόδια), κάποιο παιχνίδι που να επιπλέει, αντηλιακό (η μύτη και τα αυτιά των σκύλων είναι πολύ ευαίσθητα στον ήλιο), ένα λουρί και φυσικά τις αγαπημένες του λιχουδιές.

Το να διδάξεις σε ένα σκύλο να κολυμπά θέλει υπομονή. Για να εξοικειωθεί με το νερό καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από ένα ρηχό σημείο βόλτες με το λουρί ώστε να βρέχονται μόνο τα πόδια του. Στην περίπτωση που είναι διστακτικός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη του λιχουδιά ή ένα παιχνίδι για να τον δελεάσετε. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ενθαρρυντική και θετική φωνή μιλώντας του πολύ καθώς θα μπαίνετε πιο βαθιά στο νερό. Όταν φτάσετε στο σημείο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πόδια του για να επιπλέει καλό θα ήταν στην αρχή να τοποθετήσετε ένα χέρι στην κοιλιά του και ένα στο πίσω μέρος του κορμού ώστε να τον βοηθήσετε να ισορροπήσει μέχρι να μάθει να χρησιμοποιεί όλα τα πόδια του για να κολυμπά. Δεν θέλετε να μάθει να κολυμπά μόνο με τα μπροστινά πόδια γιατί θα κουράζεται και θα είναι άτσαλος. Κρατώντας το σώμα θα πρέπει να τον διδάξετε πώς να γυρίζει και να στρίβει και αυτό είναι σημαντικό γιατί τα σκυλιά από ένστικτο πηγαίνουν ευθεία στο νερό. Σταδιακά, και ενώ βλέπετε ότι έχει αρχίσει να μαθαίνει να ισορροπεί το σώμα του, να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιπλέει, αφαιρείτε την υποστήριξη, πρώτα στα πίσω πόδια και μετά στην κοιλιά. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες φράσεις για να τον καλέσετε και να σιγουρευτείτε ότι υπακούει.

Στα πρώτα μαθήματα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το λουρί ώστε ο σκύλος σας να μην απομακρύνεται μέχρι να μάθει τα όρια του. Βγείτε από το νερό δείχνοντας του τον σωστό τρόπο με αργές κινήσεις (ειδικά αν πρόκειται για πισίνα) και ξεπλύνετε τον με άφθονο καθαρό νερό ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα στο τρίχωμα του. Δώστε του μια λιχουδιά και μιλήστε του ενθαρρυντικά ώστε να συνδέσει το κολύμπι με παιχνίδι και θετικές στιγμές και όχι με υποχρέωση.

Το να διδάξετε το σκύλο σας να κολυμπά είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διασκεδάσετε μαζί του στην παραλία το καλοκαίρι και ταυτόχρονα να αναπτύξετε ένα βαθύτερο δέσιμο μεταξύ σας. Με ένα σωσίβιο, αρκετή υπομονή και θετική διάθεση μπορεί να είναι μια ασφαλής και εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία. Μένει να σας ευχηθούμε «καλό καλοκαίρι»!!!