Ναυτία Κίνησης

Δημοσιεύτηκε PetWorld 11/11/2014 0 Σχόλια Γενικά,

Τώρα στις διακοπές αυξάνονται και οι μετακινήσεις του μικρού μας φίλου με το αυτοκίνητο και άλλα μέσα μεταφοράς. Και δεν είναι σπάνιες οι φορές, ειδικά στα κουτάβια και τα γατάκια, που παρουσιάζονται συμπτώματα ναυτίας κίνησης.


Τι είναι όμως η ναυτία κίνησης και σε τι οφείλεται;


Η ναυτία κίνησης είναι η αδυναμία του σκύλου ή της γάτας να συντονιστεί με τους κραδασμούς και την κίνηση του αυτοκινήτου και εκδηλώνεται πιο συχνά με εκνευρισμό, υπερκινητικότητα, κλάμα ή κραυγές, σιελόρροια, εμετό αλλά και σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε απώλεια ούρων ή κοπράνων.
Μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε μικρές διαδρομές με το αυτοκίνητο. Εκδηλώνεται συχνά σε νεαρά κουτάβια και γατιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το αίσθημα της ισορροπίας ενώ βελτιώνεται καθώς μεγαλώνουν. Ένας δεύτερος παράγοντας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ναυτία κίνησης είναι το άγχος από τη μη εξοικείωση με το μεταφορικό μέσο.


Πως όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης;


Θα πρέπει αρχικά από νεαρή ηλικία να βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο ώστε η βόλτα να μην του προκαλεί άγχος. Μικρές βόλτες, λοιπόν, που σταδιακά αυξάνονται σε χρόνο και συχνότητα ώστε να συνηθίσει. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο που δεν γίνονται αποκλειστικά και μόνο για την μετάβαση στον κτηνίατρο βοηθούν το μικρό μας φίλο να συνδέσει τη μετακίνηση με ευχάριστα γεγονότα και μειώνουν το άγχος του.
Σημαντικό είναι να αποφύγουμε να ταΐσουμε το κατοικίδιο μας πριν το ταξίδι και αν πεινάσει στη διαδρομή να του δώσουμε ένα ελαφρύ, κυρίως πρωτεϊνούχο, σνακ. Θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε αρωματικά με έντονη μυρωδιά στο χώρο του αυτοκινήτου γιατί θα αυξήσουν τη τάση για έμετο.


Τέλος, ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τη γνώμη του κτηνίατρου που παρακολουθεί το ζώο, μπορεί να χορηγηθούν 2 σημαντικά φάρμακα :


1. Το αντιεμετικό Cerenia, στη δόση που θα προτείνει ο κτηνίατρος
2. Το ηρεμιστικό Calmivet, επίσης στη σωστή δοσολογία.