Ποιές Τροφές θα Πρέπει να Αποφεύγει ο Σκύλος μας!

Δημοσιεύτηκε PetWorld 11/11/2014 0 Σχόλια Γενικά,

Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώει ο σκύλος μας. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει;

• Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στα νεφρά των σκύλων οι οποίες δεν είναι αναστρέψιμες και συνήθως προκαλούν το θάνατο του αγαπημένου μας φίλου. Και αρκούν μόλις 5 ρόγες για να δηλητηριάσουν ένα μικρόσωμο σκύλο παρόλο που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα από τους ειδικούς η ακριβής ποσότητα που προκαλεί δηλητηρίαση. Ενδείξεις τοξικής δηλητηρίασης του σκύλου από σταφύλια είναι ο συνεχόμενος εμετός και στη συνέχεια η ανορεξία, η ολιγοουρία, η αδυναμία και ο πονόκοιλος και εμφανίζονται εντός του πρώτου 24ώρου από την κατανάλωση.


• Τα κρεμμύδια είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα μπορούν να προκαλέσουν αναιμία στο σκύλο σας καταστρέφοντας τα ερυθρά κύτταρα και προκαλώντας βλάβες στα νεφρά. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα σκόρδα και τα πράσα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα επιστημονικά οι ποσότητες που μπορούν να προκαλέσουν τη δηλητηρίαση γιαυτό καλό είναι να μην αφήνετε το σκύλο σας να καταναλώνει έστω και ελάχιστες ποσότητες.


• Η σοκολάτα σε μεγάλες ποσότητες, λόγω της θεοβρομίνης), μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του κεντρικού νευρικού συστήματος ενώ σε μικρές ποσότητες προκαλεί στομαχικά προβλήματα και πολυδιψία. Οι σοκολάτες με μεγαλύτερη συγκέντρωση κακάο (μαύρη σοκολάτα) είναι και οι πιο τοξικές σε μικρότερες ποσότητες.


• Ο καφές, το τσάι και γενικά τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη είναι εξίσου επικίνδυνα με τη σοκολάτα προκαλώντας τα ίδια προβλήματα σε μεγάλες ποσότητες και να οδηγήσουν στο θάνατο.


• Οι ξηροί καρποί Μακαντέμια μπορούν να δηλητηριάσουν τον σκύλο σας ακόμα και σε μικρές ποσότητες και θα πρέπει να αποφεύγονται. Συνήθως δεν είναι θανατηφόρα η δηλητηρίαση αλλά ο φίλος σας θα ταλαιπωρηθεί από εμετούς, ναυτία, μυϊκούς πόνους και πρήξιμο στις αρθρώσεις.


• Η ξυλιτόλη, το τεχνικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται συνήθως για τις τσίχλες μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία καθώς διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης. Μεγάλη κατανάλωση τσίχλας από σκύλους ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.


• Το αλκοόλ και η μαγιά σε τρόφιμα και ποτά επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα στους σκύλους ενώ η αιθανόλη ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.


• Το γάλα, τα παγωτά και γενικότερα τα προϊόντα που περιέχουν γάλα, μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια στο σκύλο. Εκτός από το γιαούρτι το οποίο είναι χρήσιμο στους σκύλους σε μικρές ποσότητες θα πρέπει να αποφεύγονται όλα τα άλλα προϊόντα γάλακτος.


• Τα κουκούτσια από τα ροδάκινα, τα κεράσια κλπ περιέχουν κυάνιο και είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους σκύλους.

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση επιπλέον αλατιού, ζάχαρης και γενικότερα γλυκών καθώς και λιπαρών από τους σκύλους γιατί προκαλούν τα ίδια προβλήματα με αυτά που προκαλούνται στους ανθρώπους αλλά με κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο γρήγορα.