Φοβία των σκύλων στον Κτηνίατρο

Δημοσιεύτηκε PetWorld 10/11/2014 0 Σχόλια Γενικά,

Ο φόβος των σκύλων για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ακόμα και οι πιο καλόβολοι από τους μικρούς μας φίλους φοβούνται αυτές τις «βόλτες» και γίνονται δύστροποι και νευρικοί. Αν αναλογιστούμε τον φόβο πολλών ανθρώπων προς τις επισκέψεις στο γιατρό μπορούμε να κατανοήσουμε τον αντίστοιχο φόβο των σκύλων που δεν γνωρίζουν καν τη σκοπιμότητα τους.

Οι κύριες αιτίες που αναπτύσσουν οι σκύλοι φόβο για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι γιατί συνήθως για αυτούς είναι μια τραυματική εμπειρία που περιλαμβάνει παράξενες και καθόλου ευχάριστες μυρωδιές, περίεργους ήχους και, όχι σπάνια, δυσάρεστες συναντήσεις με άλλα ζώα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η εμπειρία της εξέτασης από τον γιατρό που περιλαμβάνει περιορισμό των κινήσεων του σκύλου που τον φοβίζει και χρήση βελόνων για εμβολιασμό και εξετάσεις αίματος. Συμβουλές για να ξεπεράσει ο σκύλος σας τον φόβο της επίσκεψης στον κτηνίατρο:

  • Μπορείτε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας να κάνετε κάποιες επισκέψεις στο ιατρείο χωρίς να είναι άρρωστος ή να χρειάζεται να εξεταστεί ώστε να συνηθίσει να βλέπει το γιατρό και το περιβάλλον χωρίς να το συνδέει με δυσάρεστες εμπειρίες. Μπορείτε σε αυτές τις επισκέψεις να ζητήσετε από το γιατρό ή το βοηθό του να του προσφέρουν κάποια λιχουδιά και να τον χαϊδέψουν ώστε να του αφήσουν αισθήματα ικανοποίησης και χαράς.
  • Μην πιέζετε το σκύλο σας να μπει στο ιατρείο. Δώστε του λιχουδιές και χαϊδέψτε τον καθώς θα προχωράτε προς το ιατρείο και αφήστε του χρόνο να συνηθίσει.
  • Κάντε πρακτική εξάσκηση για την εξέταση στο σπίτι. Αυτό που κυρίως είναι τρομακτικό για το σκύλο σας είναι ο περιορισμός του και οι «ασυνήθιστες» γι’ αυτόν κινήσεις του γιατρού. Σπαταλήστε λίγο χρόνο καθημερινά για κάποιο διάστημα εξετάζοντας τα αυτιά του, τα δόντια του και τις πατούσες του περιορίζοντας τον. Φροντίστε να είστε ευγενικοί μαζί του κατά τη διαδικασία και ανταμείψτε τον με λιχουδιές και χάδια. Μόλις ο σκύλος σας συνηθίσει τις επισκέψεις στον κτηνίατρο μπορείτε να μειώσετε την συχνότητα της πρακτικής εξάσκησης σε μία φορά ανά δυο-τρεις εβδομάδες αλλά προσπαθήστε να μην την εγκαταλείψετε διαφορετικά ο φόβος μπορεί να επανέλθει.
  • Πάντα να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες λιχουδιές και το παιχνίδι που προτιμά ώστε να τον απασχολείτε κατά την εξέταση. Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό ή το βοηθό του να του προσφέρουν μερικές λιχουδιές για να αναπτύξουν την μεταξύ τους σχέση.
  • Μην εκδηλώνετε ανησυχία κάθε φορά που είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο με το σκύλο σας. Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στα ανθρώπινα συναισθήματα γι’ αυτό φροντίστε να ηρεμήσετε το σκύλο σας μιλώντας του με ήρεμη και σταθερή φωνή. Αν έχετε άγχος καλύτερο θα ήταν να αφήσετε τον γιατρό και τον βοηθό του να χειριστούν το σκύλο σας και να παραμείνετε απλά στο χώρο.
  • Με τη σύμφωνη, πάντα, γνώμη του κτηνιάτρου και σε περιπτώσεις εξαιρετικής επιθετικότητας και φόβου μπορείτε να του χορηγείτε ένα ελαφρύ ηρεμιστικό από το σπίτι πριν την επίσκεψη στο ιατρείο.